Botten

Jag har en botten.
Den ligger djupt ner men den har ett stabilt golv där jag står stadigt och där jag inte känner någon rädsla för att sjunka igenom.
Där är jag när det känns som värst.
Det är där jag alltid har landat när det har varit som värst.
Det är mycket tryggt och skönt att känna sin botten.
Att veta att man har en botten,
och att ha varit där.
Jag har aldrig tänkt att det vore bäst att få avsluta mitt liv.
Däremot fanns det en tid,
före Mannen och barnen,
då jag ibland tyckte att livet nog egentligen var mer möda än lycka och njutning:
stiga upp kalla, mörka mornar,
streta i motvind,
svettas och vara olyckligt kär (alltid olyckligt kär eller också medveten om att någon annan var olyckligt kär i mig...)
Då brukade jag säga att om man hade blivit presenterad för livet med alla dess sidor när man låg och skvalpade i godan ro i fostervattnet, och så hade man fått välja:
ligga kvar och skvalpa i värmen eller pressa sig ut genom ett litet trångt hål för att ge sig i kast med livet, då hade jag nog valt att stanna kvar...
Jag brukade säga det.
Sen med Mannen och Barnen, och riktiga jobb, kom ju alltihop i ett annat ljus.
Jag kom till nytta.
Ändå har jag alltid undrat och förundrats över de som väljer att faktiskt göra slut på sina liv.
Ibland tror jag att en anledning kan vara att man inte känner att man har en botten.
Om man kan falla ner i ett ledsamhetens djup som känns bottenlöst måste det vara mycket plågsamt.
Kanske så plågsamt att det känns outhärdligt.
Men sen måste det till en väldig dådkraft också om man verkligen ska lyckas göra slut på livet.
Tror jag.
Om man istället kan landa på en botten där man stannar.
Vända blicken uppåt och eventuellt se öppningen till ljuset där uppe.
Fundera i lugn och ro på hur man ska ta sig upp.
Kanske ha en stol, en filt och något ätbart med sig.
Ibland kan det finnas en annan människa som når ner med sin hand och kan hjälpa en upp.
Eller någon som når över, genom en lönngång kanske, från en annan botten, med en vinkning eller ett meddelande.
Eller man kanske flyter upp på sina tårar?
Då klarar man sig.
#1 - - Irving:

Jag är glad att den finns, din botten. Och du har rätt i att det är hemskt att inte ha den. Stundtals har jag sjunkit ner i den där bottenlösa outhärdliga ledsamheten då saker varit som värst. Och den är så skör, så skör, den där tråden som ändå håller en kvar. I slutänden är det på något sätt den där enorma tröttheten som gör att man bara inte ens orkar att ta några beslut åt något håll. Eller kanske den där handen som håller en kvar. Jag är enormt tacksam att du ändå har en frid som du kan vila i. Och en fast bottenplatta.

#2 - - Ylva L:

Så otroligt skönt att ha en stabil botten!
När jag (som alla andra)var yngre och drabbad av olycklig kärlek föll jag ned i något slags hål där jag inte visste vad som var upp eller ned. (Ungefär som när jag hamnade under vattnet efter vattenrutchkanan - den lilla dessutom. Det måste sett lite skojigt ut, fast hade varit grymt läskigt om jag inte vetat att ni tittade, och säkert fått upp mig på något vis.) Och vad värre är - jag minns hur jag en gång länge funderade utan att komma på en enda sak jag ville göra. Min motsvarighet till botten var väl någon slags tilltro till att folk hade rätt, att "tiden läker alla sår". Och tiden gick och jag blev fulläkt, kanske finns där något ärr, men det är bara fint, hör till mitt liv.
Din variant låter som en verklig variant av Muminpappans grubblerier. Er botten verkar vara en total tilltro till livet, till människor runtom, till att ljuset är starkt och förmodigen hittar in i till dungen, in i tältet, ända längst in grottan.

#3 - - Ylva 2:

Jag tror att livet är så klokt inrättat att vetskapen om att man faktiskt kan göra slut på det, om man faller i det bottenlösa, hjälper en att stanna kvar i det, livet alltså. Ungefär som att inget fängelse får vara helt rymningssäkert, det knäcker dem som sitter där. Möjligheten att fly måste finnas, även om man inte tar den.

#4 - - Tacksam:

Jag vill att du ska veta att detta inlägg var precis vad jag behövde läsa just nu. Speciellt slutet. Det förlöste en hel del gråt och tankar inom mig som behövde komma ut. Bland annat funderingar om att det faktiskt är okej att vara på botten, att jag får må som jag gör för tillfället. Det finns tid att i lugn och ro fundera på hur jag ska ta mig upp. Nu ska jag ta stolen, filten och det ätbara (eventuellt tillsammans med en kopp te)och bara vänta. Och andas. Släppa all panik som rör att skynda sig upp så fort som möjligt. Tack! Dina ord är värdefulla!

#5 - - Kerstin:

Hej du. Håller på och läser om här och där nu. Jag plöjde hela bloggen från början till slut när du först gav mig adressen. Nu tittar jag tillbaka här & där, igen & igen & igen. Hittar favorittankar, favoritstycken och favoritbilder som du målar upp med dina ord - läser om & njuter av dina klokskaper och texter.



Just den här braiga brunnsbilden hade jag missat och den kom precis rätt nu - själv guppar jag för ögonblicket trött men glatt och belåtet långt över botten, men försöker stötta en vän som jag börjar tro inte har någon botten alls. Då kom den här bilden väl till pass. Tack för den!



/Kerstin

(som just såg att min trevliga bloggvän C också hittat hit)