Jag har börjat!


Det här verkar lovande.

Radioteater är ju gjort för att lyssnas på.

Till skillnad från ljudböcker.


Jag började med "Underverket" av Christian Lollike.

Modernt, nutida, bara ett enda halvtimmesavsnitt och inte minsta lilla konstpaus.

Perfekt start.


Webblyssning, dvs klicka och lyssna när man vill.

Egentligen tycker jag det är lite nybörjarfusk.

Mitt mål är absolut att sitta klistrad vid en direktsändning. 


Idag fortsatte jag med första delen av två av "Frukost med Emma" av Fay Weldon efter Gustave Flauberts roman Madame Bovary.


Riktigt hörvärt det också.

Kan inte låta bli att jämföra med ljudböcker.

Det här är ju mycket mer.

Dialog med flera röster, som dessutom tillhör riktiga skådespelare.

Musik och ljud som komplement.


Och behag.

Nyhetens behag.

#1 - - Ylva:

Hello Darth. Radioteater är faktiskt underskattat. Jag och sonen låg för många år sedan och lyssnade på Sagan om ringen-dramatiseringen kväll efter kväll. Sommarlovsföljetonger är jättebra. Godnatt Mr Tom, tex. Men, jag har inte tagit klivet över tröskeln till den RIKTIGA radionteatern ännu. Det känns så finkulturellt och jag gillar ju slaskig populärkultur.

#2 - - MB:

Mer en fråga: om du inte orkar skriva här längre, kommer någon annan att göra det då? Vi som bara följer dig i etern vill ju veta hur du har det...Kram

#3 - - harpasione själv:

MB, har du sett eller läst "Fjärilen i glaskupan"? Skriva kan man göra så länge man kan röra någon minsta lilla kroppsdel.

#4 - - harpasione själv:

Ylva! Allt för barn är fusk. Prova "Underverket" till matlagningen eller om du är hård i magen någon dag. Jag har fått intrycket att du inte har så där väldigt många halvtimmar över annars...

Skulle vara roligt att höra vad du tycker.

#5 - - Jenny Tistell:

Radion är underskattad överhuvudtaget tycker jag. Finns mycket bra program på radion. Jag ska ge mig på en radioteater tror jag minsann. När jag får tid...

#6 - - MB:

Det är fredag och klockan är snart sju. Glöm inte radioteatern! :-)

#7 - - Kerstin B:

...man kan ju undra om en kommande/redan-nu-i-full-fart-uppväxande generation kommer att förstå eller känna att det ÄR en annan känsla att lyssna eller lyssna på direktsändning än att titta på en DVD/lyssna på en nerladdad poddsändning etc....?



Själv tänker jag apropå lyssningsvärda texter på radion genast på en kompis som för många år sedan stack från roliga fester, avbröt fritidsaktiviteter av alla de slag mitt i för att störta hem och lyssna på radioföljetongen - Sven Wollter som läste "Lady Chatterleys älskare". I direktsändning förstås - det här var t o m före internets dagar.

Där var de minsann levandegjort så det räckte & blev över :-)

Jag tror den finns som ljudbok numera om du skulle vilja ge ljudböckerna en chans igen.

Annars tycker jag att i princip allt som Katarina Ewerlöf har läst in är lyssningvärt - oavsett vad det är för text i botten. Hon behärskar verkligen den där konsten att dramatisera texten så diskret & levande att hon själv blir osynlig och bara berättelsen syns, t ex i Marie Hermansons Hembiträdet som varmt rekommenderas!