Apropå korkad

Just hemkommen från apoteket.


När det blir lite körigt på ett försäljningsställe brukar man inrätta en snabbkassa för att underlätta.

Men på mitt apotek hade de gjort en kassa för alla som hade mycket mediciner och behövde sitta och rådgöra om doseringar,

och alla andra kassor för de som hade en medicin och gick snabbt.

Det var väl inte så smart?


Gissa om jag blev hänvisad till snigelkassan?

Gissa om jag blev sur

och trängde mig med permobilen i en av alla snabbkassor

och siktade i hjärttrakten på apotekaren med min laserpekare?

Jag fick mina fåtaliga medikamenter.


Bonden Kornström!

Var också med i Bod,

och brevbärare Frank är jag säker på.

Polisen hette nog faktiskt Koppar,

men tanten?


Många fina gamla skällsord har ni tipsat om

men undrar om det blir slagsmål

om någon säger:

- Har din mamma blivit helt bod, eller?


Läste i tidningen om en skola som fick pris för sitt sätt att bli av med fula ord.

Barnen fick göra listor på fula ord och sen utdömdes någon slags straff till den som hördes uttala något av dessa svartlistade bokstavskombinationer.


Helt idiotiskt

fast väldigt kul,

låter det för mig.


Jag bara frustar av skratt när jag tänker på vilken kreativitet detta måste tvingat fram bland både arga och glada elever.

Om pungråtta står med på på listan,

får man säga pungslem då?

När fröken och alla barnen ska göra listan och de ordentliga sitter och räcker upp handen och säger "cp-hora" kanske för allra första gången.

Någon delar glatt och frikostigt med sig av vad den hört av storasyskonen hemma.


Men de fick pris.

Det kanske mitt apotek också får?  

#1 - - MB:

Varje gång jag läser din blogg sitter jag och småflinar efteråt. Du är en skojig filur. =)

#2 - - Mattias S:

Bra påkört, ge dem bara!

Konstapel Koppar var det visst ja, jag får ge mig. Tanten hette Frida, det har jag googlat upp. Vi är inte de första som pratar Bod på nätet, här kommer en tråd från Flashback som google försåg mig med. https://www.flashback.info/archive/index.php/t-113802.html

Den leder åsökt över till tankar om Benny... ni vet han som inte fick va med de stora barnen...

Sådär kan man hålla på, evigt länge antagligen.

MEN, för att hålla oss till saken: Vad hände egentligen med Bods äpple? Är det nån som minns vad det hela gick ut på?

#3 - - Mari:

Nu poppar ord ur minnesarkivet upp utan minsta förvarning. Vad säger ni om "fläng"?

#4 - - Mari:

Tack för bilden av de ordentliga barnen som sitter och klämmer fram det ena fula ordet efter det andra. De kanske aldrig gick att stoppa, utan håller på än och listan blir bara längre och längre...

#5 - - Mattias S:

Precis... Nu är de dömda till en evig kreativitet! Undrar vad prisgivarna viste vad de belönade, eller om de belönade det de ville? Finns det stiftelser med så intelligenta mål som Svordomsutveckling?

#6 - - Franck:

Helflängt, absolut. Men om vi vänder på det då? Ballt! Schyst. (Hyvens brukar jag reta barnen med, men det kommer ur gamla filmer (dock inte den om Bod, whoever he was)). Bearbetar missen med Bod, men jag inser plötsligt att JAG ÄR NOG FÖR GAMMAL. Uppmärksamma ful ord och du får mer, men det finns faktiskt paradoxala interventioner också, som det kallas, som när vår fröken Karin i femman lät oss säga alla fula ord vi kom på och hon skrev dom på tavlan (som om vi inventerade vårblommor). Men J fortsatte nog svära och T drog sina fräckisar (var fick han alla ifrån) och vi hade lärt oss massor. Fast vi var nog lite timida och kanske inte så rättframma som barn kan vara idag. Kreativa blev vi senare när vi upptäckte allt annat förbjudet.

#7 - - Franck:

Jag måste bara säga att du verkligen ger mig perspektivbyten. Jag har sällan sett det så tydligt från din permobilshorisont och missunnar dig alls inte ditt mejande. Du skulle ha gräddfil.

#8 - - H:

I en stad vi en gång letade hus i fanns en mäklare von Pongratz hos en mäklarfirma som specialiserade sig på mer exklusiva objekt - enligt hur det lät i annonserna i alla fall. Gissa om han fick heta von Pungråtts i folkmun.. (nåja familjemun). Helt oförskyllt.



Det är nåt med apoteket och deras köer som är jobbigt även om man sitter där och försöker känna in gemenskapen med andra kroniska och temporära medicinkonsumenter. Ofta går man en vända och impulsshoppar i den kölappsfria avdelningen under tiden; tandtråd, tandkräm, tandborstar, tuggummin, tamponger, tops (-öron). Vi har minst fem tandtrådsrullar på gång samtidigt. Man anar att väntetiden fyller ett syfte.. Eller kanske har den helt enkelt att göra med allt det där pysslandet med klisteretiketterna?

#9 - - Ylva L:

Lite sent hänger jag på debatten om 70-talets fula ord. I min högstadieklass hade snudd på alla varsitt öknamn. Märkligast kanske var "Pannben" som också användes rent allmänt nedsättande om vem som helst och vad som helst. Det går att lägga betydelser i allt.



Annat ord som definitivt inte funkar som då är ju "fjortis". Som då användes för både killar och tjejer som var lite för små liksom. Och nu betyder det något helt annat, utseendefixerad, dum blondin-tjej typ. Tror jag. Och uttalas defintivt fjårtis. Eller för att citera några inlägg på sidan Tjuvlyssnat:



"Fjårtis och fjortis är olika saker.

Fjortis är benämningen på någon som är 14 år gammal.

Fjårtis är ett beteende, det kan passa in på någon som är 15, 16eller kanske 25. Iallafall i de kretsar jag umgås i, i Stockholm."



"Ja det där med fjortis-uttalet är intressant. I sthlm säger alla "fjårtis". Du skulle bli utskrattad om du sa "fjortis". Min morsa fattar inte att det heter "fjårtis" hur många gånger jag än förklarar det, haha.."



Jag känner igen mig i den mamman. Dessutom bär det emot att säga fjÅrtis, herregud vilket löjligt ord.



Bod har jag missat, tror jag. Kanske bildminnet skulle haja till om jag såg honom. Men Benny! Och de stora grabbarna - helt underbara. Även om man såg det hela som en parodi på sig själv redan då.



Klart är väl i alla fall att de stora grabbarna var klockrent avbildade - de satt ju ihop rent fysiskt, utgjorde samma pappersbild. Det är så man blir kvasi-tuff. Svårare att vara tuff på egen hand. Men du klarar det, fräs på i permobilen bara, rätt in i snabba ledet. Är systemet fel så får man ändra på det bäst man kan. Fräs på, fräs i, fräs vidare!







#10 - - cruella:

FjÅrtis är ett jättelöjligt ord - precis som företeelsen, så jag tycker det passar utmärkt.



Jag vill minnas att vi kunde säga om en person att han var "helt pes". Det låter ju som franskt baklängesspråk - verlan - l'envers.



Alltså om cp är framlänges.



Nya insikter mest varje år.



Haha.