Göra fint

Det är klart man ska göra fint omkring sig!

Det sa jag väl inget om?


Apropå kom jag att tänka på filmen

Om jag vänder mig om

av Björn Runge.


Vi läste Lyckoslanten på vinden när jag var liten.

Vi läste bara Spara&Slösa-serien på baksidan,

och underrubriken på varje nummer:


Envar sin egen lyckas smed.


Tidigt förstod jag att det var något fult och anti-kommunistiskt över den där meningen.

Rent av borgerligt.


Längre tid tog det att förstå vem den där Envar var.

Han som skulle smida sin lycka alldeles ensam.

Stackars Envar.


Jag hyser agg mot vinprovning, motorsport och bantning också.

Det är väl inte så farligt att hysa lite agg?  


Envar sin egen lyckas smed?!

#1 - - Mattias Sigurdsson:

Farligare är det att förneka aggen man ändå hyser tror jag. Att hysa agg är inte riktigt rumsrent, alltså låtsas många att de inte gör det. Men då blir man sittande med både agg och förljugenhet. Inte bra för själen.

#2 - - Mattias Sigurdsson:

Allt som är trevligt är bra för magen sa Muminmamman. Alla känslor är bra så länge man inte motarbetar dem.

#3 - - Ylva L:

"Hysa agg" är ju så bedårande uttryck att det väl inte riktigt går att bli stött om man nu utövar det du hyser agg mot!?



Men nu börjar vi komma någonstans. Tala illa om motorsport - det görs det alldeles för lite! För mig är det att leka bort resurser som hade behövts så himla mycket bättre på annat håll. Jag hade en lärare i humanekologi som sa något i stil med: "Ett samhälle som tillåter motorsport är inget seriöst samhälle:" Häpp. Men så gillar jag inte flygresor heller, eller inredningshysteri, eller barnkalas med 15 fula gigantiska platsförpackningar med en massa fula plastleksaker som går sönder på en kvart. Och det handlar nog om varsamhet med naturens resurser. Det är klart att man ska byta utslitna möbler, eller trasiga golv, det är klart att barnen kan få någon onödig plastleksak - men vår nivå på konsumtionen är så totalt orimlig ibland. Normen har flyttats och flyttats och verkar inte ha något tak. Och det är klart att det någonstans hela tiden finns någon och något som får betala baksidan av konsumtionen.



Så heja ni som vågar låta barnen sova i samma rum om de vill fast några anser dem för stora för det, heja de som är nöjda med något omoderna, men sköna stolar från Röda Korset, heja de som går ut och spelar brännboll med barnen istället för köpa dem ännu en batteridriven fyrhjuling. Det är viktigt att tänka efter vad som är rimligt och vad som gör en lycklig på riktigt.



Vinprovning tillhör dock inte samma kategori för mig - är det företeelsen i sig som är fånig på något sätt? Är det bättre att häva i sig vin lite okräset? Vad är orsaken till agget?



Hysa agg i sig låter dock lite jobbigt. Visserligen går jag igång på mycket, men jag försöker att inte lägga energi på det dåliga utan ge de goda alternativen luft och plats. Så detta med hysa agg tror jag helt enkelt inte på. Det innebär att man ska gå och småhysa lite till vardags, störa sig lite på det medan man sippar kaffe. Enligt min definition. Och det tror jag inte du gör.



Puss på dig, nu är det bara några timmar till talet - spännande! Men jag vill sedan inte bara talet nedskrivet, utan veta var och hur!