Var är solen?

Har ni sett vad de gör i Aktuellt?

Först visas väderkartan.

Sen lägger de på solar.

Och så sveper molntäcket in,

ovanpå solarna!


Jag får alltid en känsla av att solen kommer att skina eftersom den ju ligger under molnen.


Igår när jag kikade ut och såg ett heltäckande molntäcke, kände jag att vad gör det, och såg för mitt inre Aktuellts gula sol hänga därunder.


Det spelar roll hur man åskådliggör saker och ting.


Men ibland tycks det sitta långt inne att påverka tänkandet.


En högstadieelev som jobbade med med jordgloben utbrast plötsligt:


Vadå, är jorden rund på riktigt? Jag trodde man visade det så bara för allt ska synas!


Själv lider jag av en väl cementerad missuppfattning att Nilen rinner söderut.

Nilens källor?

Ja, det är väl Medelhavet?


Solen går upp och solen går ner.

#1 - - MB:

Va? Rinner Nilen norrut?!

Inte skämta med en gammal kvinna.

#2 - - Mattias S:

Föreställningar formar världen.

#3 - - Mari:

Jag var bara tvungen att gå in och läsa om Nilen på Wikipedia...

#4 - - Anonym:

Om jag bara led av missuppfattningen om Nilen skulle jag vara helnöjd. Tror att jag dras med så många att jag inte ens orkar lida av dem längre.

Kram E

#5 - - Franck:

Nilen måste väl rinna neråt och jag ÄR smidig som en leopard - och jag är 22, för första gången faktiskt... Av en händelse lyssnade jag dessutom på P1 och hörde dokumentären om Keith Jarretts Kölnkonsert, som jag inte lyssnat på sen dess. Vinylerna står ospelade, men människorna som denna platta (som vi sa) var något av en vattendelare för eller ett mäktigt flöde som Nilen kanske, pratade pch jag gick till YouTube, vad annars, och där var den igen. Om du hittar till YouTube, eller kanske har CDn?, Keith Jarretts Kölnkonsert bitte!



Tack för dina sol-ord!

#6 - - Otsi:

...blev också helt Nil-förvirrad och anmäler härmed en till som trott ( & nog nästan trots allt envist tror) att Nilen rinner söderut.

#7 - - simon:

nu blev det filosofisk, paradigm skifte är kanske på gång i våran tidsperiod, nej jag vet inte, men det var roligt att höra att en elev trodde att jorden var platt mvh simon

#8 - - liten:

klart att nilen rinner söderut,det är alltid en uppförsbacke norrut,(även om den är en en liten en)

#9 - - HME:

Haha, jag trodde att jag var ensam om den tolkningen - att solen kommer att finnas under molnen närmare jorden eftersom de visar det så. För det har vi aldrig pratat om eller hur?? L. skrattar alltid åt mej för det.



Låtom oss följa medicinutvecklingen med intresse. (De får gärna skynda sig lite lagom.)



Hej och hej från k. H.

#10 - - Mattias S:

Ni är galna hela bunten. Finns det ingen som tänker på Livingstone? Vad hade han i mörkaste Afrika att göra om källorna funnes ett stenkast från Malta? (Vad han skulle ha de där källorna till vet jag däremot inte. För det var väl Nilens källor han jagade efter där i malariemyggmolnen?)

#11 - - Mattias S:

Jodå, Wikipedia har det svart på vitt: "Från 1866 försökte han förgäves finna Nilens källa."

Förgäves. Men det var ändå i Afrikas inre han letade, inte vid foten av pyramiderna. Tänk på Livingstone, I historiens och geografiens yra höns!

#12 - - liten:

är det så mycket mörkare i afrika än någon annanstans??har även hört att det är mycket mörkt i peru.....

#13 - - Mattias Sigurdsson:

Hudfärgsmässigt är det mörkt i Afrika. Men uttrycket syftar nog på själarna gissar jag. Därvidlag kan säkert Peru ta upp tävlan. För att inte tala om Småland!

#14 - - Ann-Sofie:

Ha, det här var kul må jag säga - jag är inte ensam och det är en skön känsla. Bilden av världen som vi lärt oss i skolan ställer till det för oss. Jag har i hela mitt liv trott att Nilen rinner från Medelhavet och neråt. När maken började skriva avhandling och yra om uppströms- och nerströmsperspektiv blev jag mycket förvirrad. Han påstod att vattnet rann ut i Medelhavet och det kändes så fel, men så är det tydligen. Vi får nog göra som du föreslog en annan dag - tvärvända! Det är nyttigt och då är det ju självklart att Nilen rinner ut i Medelhavet och inte tvärtom. Om kartan bara hade presenterats upp och ner hade det varit lättare att acceptera. Nu förstår jag det intellektuellt, men känslomässigt känns det fortfarande konstigt! Puss i pannan!