Jag säger inte tack

När jag lägger mig vid midnatt i sommarstugan utan el,
inte lägger mig utan läggs av två,
väntar två på min permobil för lasta den i bussen, skumpa uppför grusvägen till snäll granne med el, trassla ut skarvsladdarna och koppla laddaren.
Sen lämnar de permobilen i bussen och går hem.
Nästa morgon går en morgonpigg upp till grannen, kör hem bussen och så står permobilen där laddad och klar när jag vaknar.
Jag kan leva en dag till.
Men jag säger inte tack.

Hur skulle det bli om jag började säga tack?

Det skulle ta all min vakna tid, det skulle bli orättvist, det skulle bli en kvicksand av tacksamhet och skuld som vi skulle gå ner oss i.

Jag tänker istället att jag är en del av en helhet.
En familj, en släkt, ett kollektivhus, ett samhälle.
Vi hade 44 armar där, i stugan utan el.
Två armar är förlamade. De 42 andra lyfter de förlamade.

Så fungerar det. Det är stort.
Jag sitter och hoppas innerligt att jag skulle gjort detsamma för dem. Att jag skulle mäktat det stora.
#1 - - Isabella:

Just det! "Tack" hör inte hemma här. Man är en del av sammanhanget, sjuk som frisk. "Av var och en efter förmåga till var och en efter behov". Så borde det vara. Så måste det vara.

#2 - - regnnatt:

Dina ord är mycket vackra! Du rör vid det jag önskar leva i. Att alla är en del av något större än bara jag. Världens kollektiv. Att en tjänst möjligtvis alltid borde kräva en gentjänst, men inte nödvändigtvis till den du fick hjälp av. Utan till någon i behov. På något sätt. (Som i filmen "Skicka vidare" kanhända. Är samma tanke där i botten.) Ordet tack, i ditt sammanhang, nej, det vore väldigt fel. Isabella skriver helt rätt "Av var och en..." Vi är alla värda det!

Tack för att du skriver. Hälsningar från en okänd i bloggosfären :)

#3 - - Anonym:

Tror att vi har talat om det här förut?

Du vet, själv är jag tacksam och mycket, mycket stolt, som får lyfta och lägga och till och med vara din röst när det behövs. Om inte allt var som det är skulle jag, minsta lillasyster, aldrig ha fått vara med och leka. Tack.

#4 - - Otsi:

Så sant, så sant. "Sjömanspengar" är också ett fint begrepp, i samma anda:

"-Jamen, hvordan finder jeg så dig og kan betale tilbage.

-Det skal du ikke tænke så meget over, det er næmlig sømandspenge.

-Nåh, på den måde. Sømandspenge, hvad er det da for noget?

-Dem fik jeg selv en gang da jeg havede brug for dem meget godt, af en fremmede jeg mødte i London. Han havede selv fået dem i Australien en gang. Du skal altså ikke betale pengene tilbage til mig, men den dag du møder en fremmede person i brug for et lille ekonomiskt bistand, så gir du pengene hvidere, så de fortsætter sin vej over jorden."

#5 - - Sofia:

Tänkte bara tipsa om Bosse Kaspers skiva "kaos". Men du har säkert redan hört den. "En dag i taget" eller nåt heter en helt fantastisk låt. Lyssna på den :)

#6 - - Mattias:

Med din värdighet betalar du räkningen. Det är vad jag tror. Humor i dricks.

#7 - - Ewa:

Hade svårt att sova,och fördrev min natt med alla dina blogginlägg. Jag har skrattat och gråtit, och ser fram emot ditt sommarprogram!

Tack för att du bloggar. För det sänder jag dig tankar med kärlek.

#8 - - regnnatt:

Idag ska jag lyssna!!!! :))

#9 - - Caroline:

Vilka fantastiska små fina texter du skriver. jag är ny läsare, men kommer att följa dig länge, länge, länge. Du har sannerligen gjort avtryck!

#10 - - AnnSofi JD:

"Ett träd i skogen som "dör", står kvar." Precis så är det! Fantastisk liknelse. Alla lämnar vi våra avtryck, och på olika sätt kan andra ha nytta av det. Tack Tina!

#11 - - Bollebygdsbo:

Jag lyssnar och tar till mig.

Tack för alla ord du delar med dig till oss andra.

#12 - - Marianne Redman:

Jag hör dig i radion nu, och jag säger tack! Tack för ett lysande Sommarprogram!



Kram!

Marianne

#13 - - Hanna:

Jag lyssnar på ditt sommarprogram just i denna stund, och du är fantastisk! Tack Tina för en fin stund vid radion som jag kommer att bära med mig länge, länge.

#14 - - Catrine:

Tack för ett fantastiskt Sommarprogram!

Kommer att följa din blogg!

Kram!

Catrine

#15 - - urban:

Hej

Lyssnar just nu på Sommar. Har faktiskt inte tid, men du säger så mycket klokt att jag inte kan låta bli att stanna vid radion. Nya, intelligenta tankar som jag inte tänkt på förut.

Tack!!!

#16 - - Lena:

Jag har precis hört dig i radion och du har verkligen förmedlat många tänkvärda ord som jag ska ta med mig. Tack!

#17 - - regnnatt:

Åh, det var ett fantastiskt sommarprogram!!!! Så bra, så bra, så bra. Du gav så kloka ord och ja, jag tror du gjorde rädslan mer hanterbar... Tack och Grattis du kan vara mycket stolt! :))

#18 - - [email protected]:

Vilket fint sommarpratprogram. TAck för att du delat med dej av dej och din blogg kommer jag att följa. TACK!

#19 - - Daniel A:

Tack för ett fint sommarprogam. Dina ord är så sanna och så viktiga för människor i allmänhet att bära med sig.

Ha en fortsatt skön sommar!

/Daniel

#20 - - Eva Blomkvist:

Ditt sommarprogram är det bästa jag någonsin hört, vilken fullständigt fantastisk person du är. Tack för din visdom som du så kärleksfullt delade med dig av. Du gav mig stor styrka och tacksamhet för livet här och nu. Varm kram

#21 - - anita:

Ditt sommarprogram slutade exakt nu..tack för ett fint program o alla fina ord har tagit till mej mycket som du sagt tur att man kan lyssna en gång till på datorn för det ska jag göra ,vilken tur att jag lyssnade för nu har jag din blogg bland favoriter ock ska läsa den. kram

#22 - - Maruschka:

Jag vill börja spela saxofon...kram...

#23 - - Karin:

Hej Tina! Tack för ditt härliga, tänkvärda sommarprogram. Jag kommer att följa din blogg från och med nu!

#24 - - Eva:

Tack till dig och din syster för Sommarprogrammet idag. Kramar från mig till dig.

#25 - - Anna Bylin:

Hej Tina! Jag har precis lyssnat på ditt sommarprogram, du är fantastisk! Elsa min 8-åriga dotter förstår absolut att du gillar den andra låten i programmet, hon gör detsamma! Kram från din gamla arbetsterapeut Anna B

#26 - - Kina Alsterdal:

Har just hör Sommarprogrammet.

Tre ord:

Tack.

Tack.

Tack.

#27 - - Anonym:

#28 - - Anna:

Tack för ett underbart sommarprogram! Du har verkligen fått mig att tänka efter. Kloka och stora ord som du förmedlar på ett kärleksfullt sätt. Ska börja läsa din blogg från och med nu. Tack!

#29 - - Susann:

Jag tycker du är fantastisk. Jag tänker med avund på att inte vara rädd för saker hela tiden, stora som små, är så trött på det, vet att det egentligen inte spelar någon roll. Jag lyssnade på ditt program och blev nyfiken på bloggen. Kram

#30 - - Maria M.:

Älskade ditt sommarprogram!Tack Tina, tack!!

#31 - - Sven Lindh:

Sven i Mora här. Har njutit ditt fina sommarprogram och vill tacka dej för dina tankar och all den fina musik du bjöd på. Från djupet av mitt hjärta. Hade aldrig hört talas om Gogol Bordello men vilket härligt gypsy band. Örebro är i mitt hjärta också då jag bott där en tid i ungdomen.



Ditt program, dina ord gav mej så mycket Tina så jag skickar lite sol från Mora till dej och tar dej med i tankarna när jag tar min promenad i det vackra vasaloppsområdet Hemus i Mora.



Jag ska vinka till dej där varje morgon i webkameran någon gång mellan 11.30-13.00 vilket är de tider jag går där. Kolla länken nedan:



http://kamera.mora.se/



Klicka sedan på Skidstadion så ska jag vinka varje morgon 11.30-12.30 någon gång



Ha det



sven Lindh

#32 - - AnkiPanki:

Så bra det var ditt "Sommarprogram"! Så mycket kloka tankar. Nu vill jag vara med dig länge. Ha det bra.

Kram

#33 - - B:

TACK TACK TACK TACK för ett fantastiskt sommarprogram som jag kom att lyssna på utan att i förväg ha bestämt eller vetat om. Allt gott och många varma tankar till DIG!

Kram B

#34 - - Marja:

Vilket oförgloömligt program du har gett oss alla idag! Du gav så mycket att tänka på och vilka fina musik val du hade också!Varmt och stort tack från hjärtat med sorg och kärlek!

#35 - - Helene:

#36 - - Helene:

Tack för ett tänkvärt och mycket bra sommar.

#37 - - O:

You did it!!!

TACK! TACK! Och tusen tack till! För ett underbart program! Och för varierat och finurligt val av musik. (Någonting att äta, någonting att dricka.... hörs fortfarande i mitt huvud) I går såg jag Gunhild Carling på TV. Tack för att du gjort mig nyfiken på henne. Hon var grym! En hälsning till din syster, som gav oss dina tankar så tryggt och härligt.

Ha en fortsatt bra dag. Puss på pannan!

#38 - - lillemor:

Det var första gången jag lyssnade på ett "Sommar" hela tiden från början till slut. Det bästa hittills, så medryckande och intressant och inte ett dugg sentimentalt. Bra låtar rakt igenom också!

#39 - - Silke Nominder:

Tack för ditt suveräna sommarprogram, Tina! Å vad jag önskar dej ett mirakel!!! Mirakel HAR hänt, ja, de händer säkert varje dag någonstans på vår jord. De KAN hända! Jag önskar innerligt att alla goda intelligenta kärleksfulla krafter i Universum ville samverka och göra dej frisk!

Sen tycker jag att du redan är ett mirakel av klokhet, av en förmåga att berätta om din verklighet så att det blir stärkande PÅ DJUPET.

Tack och kram och allt allt gott önskar Silke Nominder

#40 - - Lotta Eriksson:

Hej!

Tusen tack för ett sådant fint sommarprogram med många tänkvärda ord,

Kramar Lotta

#41 - - Ewa Henriksson:

Har så länge sett fram emot ditt sommarprogram! Åhh vad jag är glad att jag hade möjlighet att sätta mig ner, stänga telefonen och bara vara i det du vill förmedla. Ett oförglömligt program med så mycket klokskap och glädje. Du ger perspektiv på det mesta.Tack för att du ville och kunde dela med dig till mej. :-)

#42 - - Roger J:

Jag har just lyssnat på ditt sommarprogram. Det var det bästa sommarprogram jag nånsin hört. Du talade direkt till mig, och jag lärde mig mycket som jag kommer att ha mycket nytta av. Det gäller att bestämma sig och ta ställning. Som det känns just nu så älskar jag dig. Jag är övertygad att den känslan är bestående. Hälsa din syster, hon är en duktig uppläsare, som gav ett trovärdigt intryck av ditt budskap.

#43 - - margareta:

TACK för ditt fina sommarprogram som jag hoppas ska gå ut till ännu fler. Har ett inlägg om det på min facebooksida.

Att vi som lyssnare fick nya perspektiv på det mesta det är då säkert. Din fråga " vad har du för instrument i garderoben, som du inte spelat på ännu?" snurrar i min hjärna.Visst har jag flera.... Hög tid att göra nåt åt det! tack ock för den fina uppläsningen av söstra din. Excellent!

Sommarkramar

margareta

#44 - - mAria:

Det blev precis så bra som jag hade trott!

Bäst gillade jag beskrivningen av din arbetsplats: ett underbart ställe dit vuxna kan komma och få svar på frågor, var det så?



Mycket bra att bli påmind om Kjell Höglund.



PS. Du har rätt om Tack, det går inte att tacka för allt man vill tacka för. Men du kan väl ta emot ett tack till från mig.

#45 - - Kerstin:

Skrev för många år sedan i min dagbok, liknade mig vid ett träd,moderträd, med två små träd( mina tvillingar)som växer upp under mina grenars beskydd!

Mindes detta när jag nyss lyssnade på Ditt underbara sommarpratar program!

Kom inte så långt i mitt skrivande då att moderträdet föll ihop och återgick till naturens under!

I dag bör den tiden inte vara så avlägsen (72 år), skräcken sätter in i bland, men när jag lyssnat på Dig känner jag mera tacksamhet!

Både till Dig och livet!

Tack från mig oxå!

#46 - - Susanna:

Jag lyssnade på ditt SOMMAR-program i skogen. Där var skugga mellan träden men luften stod helt stilla och pulserade hetta. Jag grät ibland för att det är som det är och för att det inte kan vara på något annat sätt. Det var skönt. Jag dansade och skuttade till den härliga favoritmusiken som jag kunde ha valt själv. Jag tänkte att det är i sanningen förunderligt att få vara med om ett liv. Att få en skärva av ditt liv. Och behålla den inuti mitt eget. Sedan hittade jag ett hallonsnår där några av bären redan mognat. All min kärlek till dig, Tina.

#47 - - Karin:

Nej nu har jag spenderat hela eftermiddagen med att lyssna på ditt sommarprogram och läsa på din blogg. Jag blir klokare och klokare och gladare och gladare. Gladare kanske för att jag avslutade med att läsa om luddet på karamellen. Och kanske för att du förmedlar en sådan livslust som smittar av sig. Nu måste jag gå hem från jobbet men jag kommer bergis att smyga in på din blogg i morgon också i stället för att göra nytta. Nytta ur min arbetsgivares synvinkel vill säga. ;-)

#48 - - charlotta:

Tack för ett mycket bra program. Ett av de bättre jag hört denna sommar. Många kloka tankar och ord som jag kommer att bära med mig! Du verkar vara en klok och modig kvinna, mamma, hustru och medmänniska.

#49 - - NB:

Tack för ett av sommarens mest tänkvärda sommarprogram. Så mycket man har att vara tacksam över men som man bara tar för givet. All lycka till dig i framtiden!

#50 - - Åsa Hellberg:

Tusen, tusen tack för ett fantastiskt sommarprogram.



#51 - - Maria:

Tack fantastiska du för ditt enastående program och tack till din syster som läste det med så stark och trygg stämma. Så mycket kärlek och klokhet. Jag förlorade min pappa i ALS i påskas. Han sa som du. Jag har inte ont. Det är inte synd om mig. Vart får ni styrkan från?

Tack för du delade din historia. Det blev lite som min pappas historia också då väldigt få känner till sjukdomen.

TACK

Maria

#52 - - Maria:

Kort fråga igen: Har du träffat Gunhild live? Vore så fantastiskt att få ordna en träff mellan er. Läste ditt testamente till henne i din blog.

#53 - - Britt Bohlström:

Idag har jag lyssnat på det bästa sommarprogrammet-TACK!

#54 - - Marina:

Lyssnade NU på ditt sommarprat framfört av din syster. Vad bra hon läste och vad fina, finurliga tankar du delade med dig av till bland annat mig, här och nu. Tack!

#55 - - Bella:

Hej Tina, jag är en 15 årig tjej som idag lyssnade på ditt sommarprogram. Ville bara säga att jag tycker att det var det bästa jag någonsin lyssnat på! Inte för att jag ahr lyssnat på så många men ändå! Jag tyckte att du skrivit ner så kluriga saker och jag fick mig en riktig tankeställare. Speciellt det där om trädet och hur det dör men ändå inte. Du fick mig verkligen på andra tankar. Tack för ett superfint sommarprogram!

#56 - - Kenneth:

Tack för ett tankeväckande Sommarprogram! Innan jag lyssnade på ditt program (hälsa syrran) var jag på väg att skälla ut en dataförsäljare för att jag kände mig förolämpad för att de inte ville reparera vår dator på garantin. Jag besökte honom efter programmet i en mycket vänligare ton.

Jag jobbar i sjukvården med svårt sjuka patienter som ofta inte kan bli friska. Jag tar med mig din beskrivning av rätten att alltid få hoppas "jag tror inte på att jag skall bli frisk, men jag vet att det inte är omöjligt".

Ha ännu en bra dag!

#57 - - Malin:

Undrar hur mångas liv som förändrades i Sverige efter ditt program. Själv ser jag på livet i stort med helt andra ögon. Från att ha varit livrädd för att skada mig illa eller råka ut för något obehagligt kan jag ändå förstå att livet inte tar slut om det en dag inträffar något oväntat, bara att det blir lite annorlunda mot vad man kanske förväntat sig. Stort tack! Du ägde i radion idag,



//Malin

#58 - - kristina Eva Annelie Karin:

Hej Tina!

Vi hörde ditt fantastiska sommarprogram idag! Det fick oss att tänka bakåt i tiden, tillbaka till Gävle och lärarhögskolan. Vi ser framför oss en fältbiolog som blev stylad på sin födelsedag iklädd Evas tajta skinnkjol och svarta pumps. Sminkad till dam, men minkpälsen var du inte pigg på att sätta på dig... Är det en slump eller är det en högre makts försyn att du just idag sänder ditt program? Vi, fyra "gamla klasskompisar" sitter i Evas stuga i Hälsingland och lyssnar på dina tänkvärda ord! Våra innerligaste kramar till dig från oss, Eva (Isaksson), Kristina (Johansson), Karin (Berg), Annelie (Thurby)

#59 - - Anmaja:

Ett stort TACK för ditt otroligt fina, vackra, intressanta, roliga och bara sååå jättebra sommarprogram idag. Jag var ute och cyklade och hade inte möjlighet att lyssna till slutet, men det ska jag göra nu på webben!

Liknelsen med trädet var suveränt bra och tänk om du kunde lägga ut valda delar av ditt sommarprat här i bloggen!? Jag tror att vi är många som gärna lyssnar/läser dina texter, tankar och ord igen!

Tack, tack, tack!

Anmaja

#60 - - Ninja Ister:

Tack för ett mycket bra sommarprogram!

#61 - - Knasterfaster:

Har bara lyssnat på halva ditt program ännu så länge. Lyssnar på jobbet för jag har lite att göra där... Vilken härlig eftertänksam humor du har! Ser fram emot imorgon då jag får höra resten. Kram.

#62 - - Tina:

Härliga människa! Tack, för att du inte är tyst! Tina

#63 - - Emelie:

TACK för ditt sommarprat Tina! Så många viktiga tankar. Du är stark!

#64 - - Jeanette:

Tack för ditt fantastiska sommarprat idag! Vilken styrka, mod och glädje du besitter. Imponerande.

/Jeanette

#65 - - Anne-Marie:

Tack och grattis, snyggt jobbat Tina och Elin! Blir det besöksrekord på bloggen nu?

#66 - - kristina jonsson:

vill bara tacka för ditt sommarprogram

gogol bordello, wow!

Hadä..så bra du kan.

#67 - - ann:

#68 - - Åke:

Tack för ett minnesvärt sommarprogram. Du sa så mycket klokt som bara den som tänkt och reflekterat över vad som är viktigt i livet har insett.

#69 - - Susanna:

Jag har följt din blogg ett tag och sett fram emot att höra dina fina ord. En sak som du fortfarande kan är att ge och idag gav du oss alla som lyssnade mycket.



Tack tack tack!!



Jag brukar tänka på vissa saker som du skrivit, att t.ex äta något för att man kan. Jag försöker undvika godsaker och även just nu alkohol för att jag tränar mycket. Men ibland äter jag en macka med smör för att jag kan och önskar att även du kunde det.



Stor kram!!

#70 - - HME:

Toppenbra sommarprat, tack!! Angående hoppet om bot: genom att blogga och sommarprata så här bra ökar du ju chansen att några extra smarta och tursamma medicinare blir inspirerad att forska inom neurologi och kanske att lite extra forskningsmedel ställs till förfogande, och därmed ökar du i någon liten mån chansen till genombrott i möjligheten till behandling. Det är alltid bra om man kan öka sannolikheten för mirakel att inträffa!



Vi ses i helgen. Hoppas de sköter sig, mina kumpaner, och inte pinkar om knuten..



Kram,

H.

#71 - - martha:

sitter fortfarande i tankar efter att ha lyssnat tidigare idag. Kvällen är undebart vacker liksom dina ord - tack igen Tina

#72 - - Lars-Bertil Ericson:

Hej Tina,

Tack för Ditt fina sommarprogram! Äntligen!!! Ett program med djupt o tänkvärt innehåll! jag tycker att Du är helt underbar! Själv tar jag hand om min hustru som har en svår cancer (Ostiosarkom) i vänstra sidan av ansiktet. Går ej att operera men nu efter 2,5 år och svåra cellgiftsbehandlingar + kraftig strålning är hon fortfarande i livet. Men hon har fått svåra skador efter framförallt strålningen som gör att hon är mkt. trött och kan ej öppna munnen mer än ca 7 mm.

Ditt program gav mig hopp och förtröstan att orka med att stå kvar vid hennes sida. Jag sög i mig varje ord och beundrar Din humor mitt i allt.

Dina funderingar kring Gud och livet efter stämmer väl med den syn jag själv har.

Typiskt med Din bön att istället för att be om att bli frisk, ber Du att om att sitta rätt på toan.

Tina, jag tänker på Dig och önskar Dig allt gott under Din fortsatta resa..

Kram

L-B

#73 - - Isabella:

Men nu, nu platsar "tack". Tack, Harpasione, för det finaste sommarprogrammet i P1!

#74 - - Lisbeth:

Tina, tack för dina ord i dag på Sommar, du gav mig oerhört mycket, jag grät när jag hörde din styrka och okuvliga optimism. Jag är frisk, frisk, frisk, har tre vuxna friska underbara barn, jag har en sambo som jag älskar, jag har allt jag vill ha i livet och är nöjd, glad och positiv. Trots det lärde du mig så mycket. Du lärde mig att njuta av vardagen, vara tacksam för alla de små vardagligheter som går mig förbi. Att jag själv kan laga min mat, plocka blåbär, gå till posten, ta mina nattbad vid vår sommarstuga, hänga tvätt....ja allt som är självklart, du fick mig att se.

Tina, jag kommer att tänka på dig varje gång jag duschar och kan känna min kropp smekas av löddret från tvålen. Allt gott önskar jag dig/Kram Lisbeth

#75 - - Per Rydberg:

Jag fångades av ditt sommarprogram idag. Ofta tröttnar jag när jag lyssnar på "Sommar": En och och en halv timme är lång tid att följa någons berättelser och tankar. Men idag kände jag motsatsen. Varenda minut, ja varje sekund, var fyllt med erfarenheter jag lärde mig massor av.Din inställning till tillvaron var jättehärlig att höra. Hoppas jag kan ta till mig lite grann av det du förmedlade: Med ett ord vill jag säga. Du var levande. Och för mig, som har lyssnat på "Sommar" nästan enda sen det började, var ditt program ett av de allra bästa!

TACK!

mvh

Per Rydberg

#76 - - Maria:

Detta var årets hittills bästa sommar. Tack!

Maria i Göteborg

#77 - - Agnetha:

Tack för ditt Sommarprogram som berörde mig extra djupt eftersom min man rätt nyligen gick bort p g a denna sjukdom. I din inledning så kunde jag så väl känna igen oss i samma situation. Från den gnagande oron att ngt inte var ok och sen till diagnos...Allt gott till dig som kunde förmedla sån styrka trots denna sjukdom.

#78 - - Eric:

Tack Tina! Tack för ett fantastiskt fint Sommarprogram!

#79 - - Henrik och Åsa:

Ditt vackra sommarprogram berörde oss mycket. Starkt att du kan dela med dig av dig lärdomar. Vi har precis lyssnat på ditt program för andra gången coh inspireras av dina ord och livsglädje. Tack Tina!

#80 - - Erik Andersson:

Musiken var mycket fin. Om jag skulle välja ut mina femton favoritlåtar skulle jag nog inte ta två av Kjell Höglund. Men det beror i så fall på ren feghet. Själens dunkla natt har jag spelat nästan dagligen de senaste veckorna på min gitarr. När jag sjunger till blir det ofrivilligt med en konstig basröst som låter nästan som Johnny Cash.

Över huvud taget var musikvalet originellt och innerligt. Den andra låten lät som om den kom från Kazachstan. Därifrån brukar inte sommarlåtarna komma.

Tack!

#81 - - Martin:

Vill bara skicka en hälsning som tack för ett inspirerande sommarprogram! Förgyllde min kväll! Kram från göteborg

#82 - - Susanne:

Herregud Tina vilken underbar människa du är, så rolig, positiv och så klok. Jag avundas dig! Sitter på mitt "andra" jobb och har jobbat natt, hjälper en människa med just ALS, önskar att denna person hade din gnista, om så bara en liten bråkdel. Ditt program på P1 var det första i sommar jag har lyssnat på, jag hade en underbar stund på balkongen då.



Ha det gott Tina.

#83 - - Susanne Madera:

Hej Tina, Det var riktigt upplyftande att ta till sig din livsgnista oh obotliga optimism.

Du får säkert massor att läsa efter programmet, så jag ger dig en gåva att googla på. MSM.

www.ion-silver.com Preparatet heter Lignisul. Där är en tydlig artikel att läsa. Hoppas att du provar det.

Läs gärna på det som är för djur också, då förstår man ännu mer vilken kraft det är i något som är lika ofarligt som vatten. Men vad sa jag nu? Vatten är ju......Kraft och fara har alltså inget med varandra att göra. Skriv gärna en email till mig om du provar på MSM. jag skulle ta det med Berucca brustablett, en klunk då o då över dagen. jag ska följa din blogg nu, Stor kram och Lycka Till! Vi ses nån gång hoppas jag allvarligt, Susanne

#84 - - geta:

Tack, Tina för ditt underbara program och din fina inställning till als. Det ger mig mod och kraft att leva vidare trots att sjukdomen stjäl så mycket av min kropp, stjäl så mycket kraft och energi.

Önskar dig all lycka och mycket kraft!

Kram!

#85 - - Cecilia:

Jag vill säga tack, tack för ditt underbara program på P1. Jag bor utomlands och får därför lyssna i efterhand på programmet. Tack för fina 90 minuter och tack till din syster som läste så bra! Tack för dina fina ord som jag länge kommer bära med mig kram

#86 - - kjell arvidsson:

Funderade på om jag skulle skriva nåt till dig eller inte efter ditt utmärkta sommarprogram.

För mig är det mycket viktigt att ha en korrekt världsbild. Vi människor måste väldigt snart

börja lära känna oss själva. Vi måste förstå att det är samma homo sapiens i alla länder. Vi är alla tiders farligaste rovdjur. Vi konkurerar livet ur varann om varenda grej. I alla länder så blir det många offer, du är ett.

Man pratar mycket om jämlikhet och mänskliga rättigheter i Sverige. Det är rena fyllesnacket i mina öron. Vårat samhälle är inte bättre än andra samhällen på jorden, vi är samma homo sapiens som i Nordkorea, Ruanda, Sirilanka. Vi är något mera raffinerade här i väst,

det är enda skillnaden

#87 - - Marianne:

När jag vaknade i morse tänkte jag fortfarande på dig och allt det kloka, roliga, smärtsamma och fina du pratade om igår. Åh, va bra du är!

#88 - - annica:

Bra tänkt! Vi hör ihop, vi hjälps åt...

Lyssnar just nu på ditt sommarprat igen. Kunde bara höra första timmen igår, var på jobbet. Lyssnar från början igen. Jag är glad att du blev framröstad, ditt program är super! Min arbetskompis Kerstin lobbade en hel del för dig på fb...

#89 - - Maja:

Åh underbara du! TACK!! Du gav mig så stort livsmod. Jag har också en botten, men kallar det en studsmatta. En av mina ungar har varit tung missbrukare och ojojoj som jag studsade ända ner i botten gång på gång, ner i studsmattan alltså, men kom mot alla dds upp igen. Nu har jag skrivit en bok om eländet och är bara TACKSAM för varje dag. Kram till dej du underbara människa med humor och distans. Du kunde varit jag och tvärtom!

#90 - - Marie:

Hej!



Tack så jättemycket för ditt braiga sommarprogram! Jag lyssnar varje dag. Ditt program är det första i år som påverkar mitt eget liv och mitt eget tänkande. Jag tycker att jag är så ensam. När jag hört ditt program diskade jag. Och var glad för att jag kunde göra det! Sedan tog jag bilen och körde nästan 30 mil fram och tillbaka. Jag for till havet med min hund och hon badade och jag tittade på och njöt av det. Jag har också sådana där symptom i en hand. Har just varit till vårdcentralen. De tror (just nu) att jag har kronisk gastrit och att det gör att jag har b-vitaminbrist och därmed blodbrist och därmed dessa symptom också. Jag tycker att jag är så trött. Jag har också tre barn. De börjar bli stora nu. De flaxar ut i livet och gör en massa egna saker. Vi mammor är bara startbanan! Fast skönt och härligt och en gåva att vi får vara det! Jag tackar dig igen för ditt program. Jag undrar om du alltid varit så klok och så positiv? Jag tror att jag lärde mig något av dig. Många varma tankar till dig och de dina! Ha det så jättebra och hoppas att du får njuta av något idag!



Hälsn.



Marie

#91 - - Annika:

Tack för ett fantastiskt sommarprogram! vilket bidrag till världen och människorna/ Bless

#92 - - qi:

Ditt program var så fint och tankeväckande. Du berikade min dag med dina tankar!



Tack!

#93 - - Boman:

Inte tackar jag min armar och ben för det de gör för mig. Dina armar och ben sitter på andras kroppar bara.



Hörde inte ditt sommarprat,tyvärr. Jobbade, inte tyvärr utan för att jag vill det. Som armar och ben för en person som också har din sjukdom.

#94 - - Anonym:

Tack för dina dyrbara ord Tina. Du visar oss stora saker.

#95 - - Ammi:

Det spelar roll vad man tänker. Och vem sitter inne med sanningen? Det finns ingen som kan säga när det är dags för just mig att dö. När jag blev svårt sjuk, för flera år sedan, sa min fd man att jag måste tala om för våra barn att jag ska dö. "De har rätt att få veta sanningen". Men vad är då sanningen? Vems sanning ska jag leva efter? Bara min egen kan ju kännas som ett självklart svar men alla andras sanningar påverkar oss också. Det gäller att omge sig med personer som vet att ingenting är omöjligt. Blev så glad att höra att du lyckades sprida det budskapet till alla lyssnare. Och du har rätt, livet tar inte slut, det är bara kroppen som till slut har gjort sitt. Äventyret fortsätter. Stor kram och Tack

#96 - - Teresia:

Jag lyssnade på ditt sommarprogram idag och vill tacka dig Tina, för dina uppmuntrande och hoppingivande ord! De gav mig en tankeväckare och påminde mig, som jag så ofta behöver, om livets djupare insikter - att livet är här och nu och att inte ta något för givet.

Om förnöjsamhet och tacksamhet och om vad som är viktigast i livet.



Varma hälsningar,

Teresia

#97 - - Ulrica Nilsson:

Från hela mitt hjärta ett STORT STORT TACK för ett fantastiskt sommarprogram. Jag har lyssnat på det två gånger hittills och det kommer att bli fler. Du berörde mig djupt med dina tankar och din syn på livet och döden. Dina tankar blandas nu med mina utifrån min livserfarenhet som bl.a icke troende, mamma, sjuksköterska. Jag vill också tacka din syster som läste din texter med känsla och inlevelse.

Varma hälsningar Ulrica

#98 - - Kontext:

Fint hoppingivande sommarprogram med HÄRLIG musik. Tack

#99 - - Maria Westerholm:

Tack tuffa Tina! Jag har så mycket att lära av dig, både nu och då...Vi ses på en tisdag! ;D

#100 - - Stefan:

Tack för ett mycket bra och minnesvärt program.

Så många kloka tankar.

#101 - - annaeva:

TACK för ett fantastiskt sommarprogram.

#102 - - Ulrika:

Tack för ett fantastiskt inspirerande och tankvärt sommarprogram! Ska definitivt be alla vänner och bekanta att lyssna på det.

#103 - - Pia:

Tack för ditt sommarprogram!

#104 - - Mattias:

Ok ok... Kjell Höglund... Jag greppar honom nu.



Bra jobbat Tina. Nåt annat var iofs inte att vänta...

#105 - - Karin B:

Japp håller med alla andra programmet var så bra som jag visste att det skulle bli. Nu lyssnade jag på bonusmaterialet. Även om jag läst texterna innan så blev dom så himla fina och gripande upplästa. Tänk om hela bloggen kunde ges ut inte bara som bok utan också som ljudbok. Det vore kanon!

#106 - - Anonym:

Hej Tina!

Så underbart att lyssna på Ditt program! Har tänkt på dig och det hela dagen. Jag lyssnar alltid på alla program och måste säga att utan tvekan var detta det i särklass bästa.

#107 - - Anonym:

Tack för ett underbart sommarprogram. Det var tänkvärda och upplyftande ord du hade att säga. Orden finns liksom kvar såhär dagen efter... Hoppas du får en fortsatt härlig sommar!!!

#108 - - Malin i 13:

Vilket jättebra program! Men något annat hade jag förstås inte trott. Johan och jag hade satt på radion i god tid, tänkte oss att lillan skulle sova och ingen ringa på dörren ... Självklart bajsade Bebis och det ringde - men vi höjde volymen och sade att vi var upptagna. Och tur att man kan lyssna igen!

#109 - - Eva Olofsson:

Tack,tack för ett fantastiskt sommarprogram! Körde bil hela dagen och lyssnade bl a på dig.Du har en underbar sund inställning till livet och det som komma skall för oss alla. Du gör verkligen så man tänker efter och uppskattar alla "småsaker" som man gör utan att reflektera över.Jag är så glad att jag blev tipsad om din blogg och att du kunde göra detta sommarprogram med hjälp av din syster som gjorde en strålande insats i ditt ställe.Tack!

#110 - - lotta:

underbar en och enhalv timme med dig tina- ja det känns som om man känner dig - lite-så jag använder ditt namn. Idag har vi redan repeterat ord du sa- de blir som begrepp och grepp om livets små lycksaliga höjd punkter. Vi befann oss i affären i hunnebo- hade ätit pizza hela familjen och gick runt på coopen med törsten som blir efter en pizza växande i strupen. "ett djävligt stort glas vatten att bälga i sig vore inte dumt". Tack för alla tankar du gav oss. Bästa sommarpratet hittills- du är nöjd med det och vi med som fick ta del av det. Tacktack ticktack

#111 - - Ida:

Du berörde mig djupt igår med ditt sommarprogram. För dig är jag bara en okänd lyssnare men jag bär med mig dig i mitt hjärta från och med nu. Tack för att du gjorde ett sommarprogram och delade med dig av dina insikter och din klokhet. Det betyder mycket.

Kramar Ida

#112 - - MariaJ:

Lyssnade på ditt fantastiska sommarprogram när jag gick till jobbet i morse. Hade inte en tanke på att regnet öste ner. Vilken människa du är! Jag fick mig så många tankeställare. Tänker lyssna på ditt program igen. Du kommer finnas kvar i mig länge, länge.

Din syster gjorde också en suverän insats!

#113 - - MB:

He he, det märks att du varit på radio, tänkte jag när jag såg alla kommentarer! Kul!!

#114 - - Annica:

Tack för ditt sommarprogram. Jag har lyssnat på det två gånger. Efter att ha lyssnat första gången kände jag ett starkt behov av att lyssna en gång till. Jag berördes på ett speciellt sätt. Jag kände en samstämmighet i ditt förhållningssätt till tillvaron och det gav mig bekräftelse.Jag känner mig nu lite mindre rädd.

Jag önskar digg allt gott.

Varma hälsningar

Annica

#115 - - Emilia:

Har nyss lyssnat på ditt program (hade inte tillgång till någon radio igår när det var, så lyssnade nu på datorn), och jag måste bara säga att du är helt underbar!

Har följt din blogg ett tag nu, läst den ända från början, och du är så himla klok Tina, jag älskar allt du skriver, det är så bra! Kollar bloggen varje dag och hoppas på att du skrivit nått nytt.

Du är nog den starkaste människan som jag vet, fortsätt att vara så stark, för du är en utav mina förebilder.

#116 - - Annika Ericsson:

Tack fina du för ett fantastiskt och tänkvärt program. Jag önskar dig och din familj allt gott. Kram, kram!

#117 - - Lizette:

Vilket underbart sommarprogram av en imponerande kvinna!! Så mycket klokhet på 1½ timme!!! // Lizette

#118 - - Caroline:

Ojojoj vad många kommentarer. Och vad häftigt att okända människor kan beröra varandra på det här sättet, tänk vilken skillnad du gör för så många Tina! Ta bara mannen i Mora som ska vinka till dig i kommunens web-kamera varje dag. Jag fick intrycket av att han inte kände till dig sedan förut, och nu är du i hans tankar dagligen. Det är så häftigt att jag ryser. Magiskt!

Kan bara instämma i vad alla sagt ovan, och jag har sagt det själv på fb. Inte för att jag är förvånad, jag vet ju hur fantastisk du är. Men det är inte mindre imponerande och magiskt för det.

#119 - - Mattias igen:

Fast... Ifråga om bönen är du oförståndig, tycker jag. Utifrån mitt synsätt, alltså.



Vi kommer till denna tillvaro med varsin uppgift, tror jag. Varsitt projekt, eller en kursplan skulle man kunna säga. Något att utforska. Om ditt projekt nu handlar om ALS, i detta livet - vid sidan om allt det andra sidoprojekt förstås, vara mamma och så vidare - men att ALS och allt vad det kräver är själva huvudgrejen med den här existensen? Just för att upptäcka hur tvärtommiga saker brukar vara; som du själv säger: du blir starkare för var dag, av det som försvagar dig. För att tvingas upptäcka din verkliga kapacitet.



Om det är så - att det är meningen att du ska utforska ALS:en och allt vad den medför, och att du nån gång i det förflutna och fördolda har valt det själv - då vore det ju dumt att be bort sjukdomen. Föralldel, du är inte den första att säga "gånge den kalken från mig"... Men... jag brukar tänka på stenar, att de kan förstöra en egg, men man kan också använda dem till att göra den skarpare. Som du ju gör med din sjukdom.



Så... be, men be inte bort sjukdomen. Be klokt. Be om fortsatt förmåga. Sinnesrobönen kan du ju redan. Be den. Överlämna resten åt Gud (obs! arbetsnamn i brist på bättre).



Jag ber för dig ska du veta. Varje dag, nästan. Det är det nog många som gör. Och för dina kringstående!

#120 - - Mattias igen igen:

Jo det var det här med tro. Som det jag skrev ovan - det är ju en tro. "Bara en tro" vägrar jag skriva, utom i betydelsen en tro bland många andra. "Bara EN tro".



Men du sa om de - hur var det? - sant och innerligt troende, att de inte blir bönhörda när de ber om att bli friska. Men ber den som verkligen tror på Det Stora Bakomliggande (som har så många namn) verkligen om att bli frisk? Ber de inte "Ske Guds vilja", oavsett vilken trosinriktning de bekänner sig till? Är det inte just det som är att tro, liksom - att förlita sig på en kraft som vet bättre?

#121 - - cruella:

Haha, nu small det till i kommentatorsbåset vill jag lova! Och du är så värd det, Tina. Du ger mycket.

#122 - - Ann-Marie:

Hej!

Jag vill bara tala om att jag lyssnade på ditt sommarprogram och varje ord gick rakt in i mig. Jag har haft ALS på "nära" håll. Jag har två arbetskamrater som också blev drabbade av denna sjukdom.

De finns inte idag med oss men framförallt en utav dem tänker jag på ofta då vi hade arbetat många år tillsammans på samma arbetsplats.

Jag beundrar dig för ditt sätt att uttrycka dig och ditt förhållningssätt till din sjukdom.

Många hälsningar

Ami



#123 - - tina:

Tack! Du har fått en trogen läsare till! Kram T

#124 - - Sofi:

TACK!!! så klok du är och vilka fantastiska liknelser! Jag gillar särskilt det där med att sopa ihop sin sorg som brödsmulor i en ask och ditt val av låtar. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du får hamna rakt på toaletten nästa gång och att det finns bra luftkonditionering och är getingfritt i alla rum du vistas i resten av den här härliga sommaren. Kram från Sofi

#125 - - ann:

#126 - - Anne:

Du kloka Tina, TACK för att du delade med dig av ditt tuffa liv och dina fantastiska tankar i sommarprogrammet. Härliga metaforer du använde.

Ditt program berörde mig djupt inne i själen. Spelade in det andra gången jag lyssnade på det. Nu kan jag lyssna på det igen när livet känns svårt. Har varit nere i avgrunden för flera år sedan.



Jag har aldrig varit inne på någon Blogg tidigare Du fick mig till det. (Jag är 68)



Innerliga hälsningar Anne

#127 - - ann:

Riktigt bra sommarprogram! Hälsa Elin att hon gjorde ett rikigt bra jobb som uppläsare.Kjell Höglund äger som vanligtoch dina ord är tänkvärda och berör verkligen. Tur att du inte gav upp med att skriva texten. Du har gjort ett jättejobb. Hoppas att ni alla har en skön sommar! Ni har ju första parkett på O-ringen. Puss i pannan!

#128 - - hanna:

Har läst igenom hela din blogg efter att ha läst om dig i DN. Du är väldigt klok och har gett mig mycket att tänka på, en stor del rörande livsglädje. Du är väldigt bra på att sätta ord på tankar jag själv nuddat vid men inte kunnat formulera.

Att du inte tackar förståeligt, men jag tänker säga tack nu: Tack Harpasione för tankemotionen och glädjen du sprider!



Förresten skrev du i oktober: "Efter de 58 kommentarerna på ett enda inlägg hade jag nästan lite svårt att komma igång. Så många får jag aldrig igen"

Tji fick du, jag är nr 128!

#129 - - Sanna:

Hej Tina,



Du pratade om bottenläget. Visst är det så att livet blir helt annorlunda när man hittat dit och inte längre skriker i ouhärdlig skräck. Att låta den ta form och bli en boplats. Att känna dofterna. Är det mörker i din botten eller finns det nyanser i mörkret? Är väggarna hala? Är där kallt? Finns där frid och evighet? Kommer plötsligt att tänka på Haruki Murakamis "Fågeln som vrider upp världen". Har du läst den? Han vet det som du också vet. Att inte längre vara lika rädd, att rent av inte vara rädd alls. Att acceptera sin egen dödlighet och den oouhärdliga tanken att de människor man älskar är lika dödliga i varje andetag.



Älskade Tina. Din uppgift är inte att vara en symbolbärare av styrka och livsmod. En eterbärare av visdom. Av stor kärlek och musik. Du är allt detta men det är inget du behöver leva upp till. Det vet jag ju redan att du vet. Men ändå ville jag skriva det. Vi känner inte varandra och kommer med största säkerhet aldrig att träffas. Jag bor hundratalet mil från din fysiska boplats, men min botten ligger alldeles intill din. Håller om dig genom den tunna väggen av hud och hoppas du får en fin lördag. Kram. Sanna.

#130 - - Sanna, ps...:

ps,



Jag vet ingenting om hur man inom sig härbärgerar tillståndet i världen. Våldsprincipen. Att det finns pengar att göra på att hålla våldet och förtrycket levande. Att makten upprätthålls av att våldet görs till religion. Till kommers. Till TV/Filmunderhållning och produkter. Vi betalar för att indoktrineras. Hur ska jag bära inom mig att det finns kvinnor får sina underliv sönderskurna, att andra kvinnor stenas och försäljs som sexslavar, att barn våldtas av sexturister eller av sina egna pappor. Att barn sätts i arbete på t.ex kakaoplantage eller tillverkningsindustrier som knäcker deras kroppar och livsglädje. Att vi dagligen förvägrar barnen mat, vatten, medicin. Hur står jag ut med detta? Hur härbärgerar vi att systemet som styr världen bygger på girighet och psykopati. Hur ska vi kunna behålla hoppet om en revolution, för det måste komma en dag när mänskligheten hävdar medmänskligheten som den bärande principen och vägrar låta sig styras av mörkermän och mörkerkvinnor. Hur står jag ut med insikten att den tid mitt liv utspelade sig under var ond. Om detta vet jag ingenting. Vet du det?

#131 - - Franck:

Väsentliga frågor, Sanna! Vem har svaret? Kan vi annat göra än att verka för något annat, i stort och smått? Och till Harpasione!: 'Hos gott folk kommer gott folk till' återkommer jag till och titta på alla oss som gärna fylkas kring dina ord. Nej, det är inte överord; Vem är god? Den som vill bli god, svarar jag. Och vi behöver klä vårt rum med påminnare om detta och du är en av dem. Tack för ditt Sommarprat!

#132 - - annika:

Hörde ditt fantastiska sommarprogram fast jag stålsatte mig, min mamma hade ALS och jag visste inte om det skulle röra upp för mycket. Men tvärtom! Tack för dina ord och din styrka. Har sedan Sommarprogrammet läst hela din blogg från början till slut och du är helt enkelt fantastisk. Kan inte hitta något bättre ord även om det låter klent. Du gav liksom röst till min mamma och hur det kan ha varit för henne. Ovärderligt! Nu finns du bland mina favoritbloggar! Puss på pannan

#133 - - Mattias:

Lästips till Sanna: Malla cyklar av Eva Eriksson.

#134 - - Sanna:

Tack MAttias. Nu har jag läst Malla cyklar.

Den handlar om MAlla som just lärt sig cykla. Hon är orolig för att cykla rakt in i saker, eller människor, längs vägen. Därför håller hon blicken stint riktad på det hon inte ska cykla in i och så cyklar hon rakt på en körskoleläraren. Han berättar för Malla att man alltid ska hålla blicken på vägen, hålla blicken på målet, på dit man ska, för fokuserar man direkt på andra saker så är risken stor att man kör rakt in i dem.



Lästips till Mattias: Gryning över Kalahari av Lasse Berg.

#135 - - Mattias:

Tack Sanna, jag brukar aldrig ta till mig lästips, läsa det jag får lust med bara. Men den här gången ska jag göra ett undantag! (jag kanske fick lite lust, helt enkelt) Jag återkommer här i tråden när jag läst boken du rekommenderade.



Min läsning av Malla är lite annorlunda din. Snarlik iofs, och kanske menar vi samma. Vad jag menar är att man riskerar att ge problemen ännu större vikt än vad de förtjänar om man låter dem skymma sikten. Då blir de HELT omöjliga att lösa. Som i straffsparksläggning i fotboll: visst, målvakten står där och vill knipa bollen, det vore bara korkat att förneka den saken. Men om du lyckas uppnå en lugn visshet att du kommer att göra mål, trots att målvakt och stolpar - ja då är chansen mycket större att du lyckas.



Jag tror att man måste ta sig den tid som krävs för att nå fram till den lugna vissheten, innan man ens försöker att lösa något utanförliggande problem. Helt enkelt för att det inte kommer att fungera annars. Det kanske låter som en lång väg, men på den korta kommer man ALDRIG fram. Tror jag.

#136 - - Mattias igen:

Vilket i praktiken betyder: leta fram sin egen stilla lycka och harmoni först av allt. Ingen dum uppgift vi fått av universum, egentligen! Ta hand om oss själva. Först. Sen om andra. :-)

#137 - - Tina:

Tack för ett fantastiskt sommar program Lyssnade på min promenad i skogen och minsann tror jag färgerna blev starkare och trots hörsnäckorna i mina öron hörde jag fågelkvitter. Nu lyssnar jag på programmet vid datorn för jag missade första 30 min.

Ha ett bra fortsatt liv.

#138 - - Sanna:

Hej Mattias, din läsning är klok och buddistisk. Säkert menar du att all inre utveckling sker simultant med att vi också förmår göra gott utåt och förändra världen. Min inre kärna är kärlek, min medmänsklighet, min oförmåga att tillfoga någon annan varelse (naturen, planeten, framtiden) skada.

Världen kommer alltså att förändras (i ett oerhört långt perspektiv) om alla människor börjar med sin egen förändring och inte tar den korta vägen. Vad menar du med den korta vägen? Den som aldrig kommer förändra vår värld? Att ta till vapen? Att "Fight club-bomba" kärnan i systemet, dvs kapitalismens högborgar? Att förlita sig på en Gud att göra jobbet? Eller menar du yåra fruktlösa försök att göra svartsynt babbel till visdom och aktivism?



#139 - - Mattias:

Det här samtalet är svårt tycker jag. Bra föralldel, fast svårt. Lite som att försöka hålla tvålen i ett stadigt grepp. Bättre då i öppen, kupad hand. Som när vår kära bloggväninna talade om Gud i sitt sommarprogram. Tassa förbi, liksom.



Fast man kan vända på frågan och se den från andra hållet. Vad har vi för alternativ? Kan vi reda upp världsproblemen, eller ens våra egna liv på egen hand? Är vi rustade för det?



Buddhistiska tankar skrev du, själv föreställer jag mig att de stämmer överens med taoismen. Fast de synsätten går nog ofta i varandra, misstänker jag. Frågan om långt eller kort ser jag gärna taostiskt på. Långt är kort och kort långt, liksom. De begreppen går att vända ut och in hur många gånger som helst tror jag. Motsatserna bor i varandra, ju. Men absolut menar jag det, att de lätta lösningarna ofta leder till större problem istället för mindre. Och då tänker jag inte bara på våld utan också fel hjälp. Hjälp som blir stjälp. Att inte kunna sitta med händerna i knäet och säga: "Du klarar det fint på egen hand!", utan vara tvungen att gripa in. Man kan ställa till stor skada genom att agera åt andra. Där kommer Buddha in igen. Han lär ha sagt: Den som vill hjälpa andra bör först och främst tänka på sig själv. Det tolkar många som egoistiskt, men gör man det har man missat det du skriver: min inre kärna är kärlek...

#140 - - Mattias igen:

För övrigt höll jag boken du rekommenderade, Sanna, i min hand igår, men kände inte att den ropade på mig. Det gjorde inte Bruce Chatwins Drömspår heller under många år, men sen plötligt sa den "kom och ta del!" högt och tydligt och jag nästan bodde i den boken i en vecka för en tid sen. Handlar delvis om samma saker tror jag, fast jag vet inte alls om de säger detsamma. Om människans tillblivelse och så alltså. Jag lever kvar i Chatwins vision en tid till. Sann eller osann, det har jag ingen aning om.

#141 - - Visionären:

"Jag sitter och hoppas innerligt att jag skulle gjort detsamma för dem. Att jag skulle mäktat det stora."



Det är jag övertygad om att du skulle ha gjort.



Tack för ett alldeles utmärkt sommarprogram förresten.



Det är naturligtvis så att man blir berörd, att man vill dig det allra bästa.



Men samtidigt var ditt sätt att se på livet så ljust, så med glimten i ögat. Och med sådan humor.



Jag tror humorn är viktig. Utan den blir livet svårt att leva.



Mvh



V

#142 - - Visionären:

Jo, förresten.



Det glömde jag att skriva.



Jag tycker din musiksmak är kass.



:-)



V

#143 - - Ingela:

Självklart ska du inte tacka! Det är ju din rättighet att få hjälp med det du inte kan utföra på egen hand. Jag brukar säga till mina patienter att vården är en skatteåterbäring! Önskar alla människor som är bittra av "skitsaker", hade hört ditt program. TACK!!

#144 - - Gordana:

Tack sötaste för ditt underbara sommarprogram! Många tankar väcktes, många tankar som jag förmedlat till andra, som i sin tur börjat fundera, på olika saker. Kanske främst om vad livet handlar om. Inte en enda vemodig tanke jag uppbringa efter ditt program, helt otroligt, det är nog det som mest förbryllar mig. Vilken "maskros" du ändå är! kramar i massor

#145 - - Kajsa/Spenatmamman:

Har precis lyssnat på ditt sommarprogram och jag vet inte när jag kände mig så glad och full av jävlar anamma sist. Fick diagnosen spridd bröstcancer för några månader sen och försöker lära mig leva med detta. Just leva. Och tro på att jag blir frisk. Tack för dina fantastiska ord, de betydde enormt mycket för mig!