kvällens stjärnor

Jag var på Diggiloo.
I pausen blev jag kissnödig.
Enda rimliga sättet för mig att gå på toa i offentliga sammanhang är att använda en blöja.
Annars behöver jag ju en lyft för att flytta mig, och det kan faktiskt finnas på en och annan toa men då ska jag ha med egen lyftsele. Om jag skulle ha det kan jag ändå inte balansera på en vanlig toastol utan måste ha en särskild stol ovanpå den andra.
Men blöjtricket funkar utmärkt bara man har ett tillräckligt stort, helst låsbart, utrymme där man får plats med två assistenter och kan fälla ut permobilen i liggläge.
Bara byxorna ner, blöjan in, kissa, blöjan ut, byxorna upp.
En handikapptoa av vanlig modell brukar precis gå. Alldeles precis. Någon klämskada på någon assistent och ryggstödet som dunkar i dörren så folk undrar vad man gör och fotstöden hakar fast i toastolens armstöd och den assistent som måste huka under handtorken råkar sätta igång den hela tiden så det blir bastuvarmt...
Så är det kö förstås.
Jag vet ärligt talat inte: får jag tränga mig före alla ohandikappade?
När jag gör det är det ofta någon som muttrar.
Men någon fördel ska jag väl ha?
Sommarhimmel över slottsgården.
Gunhild Carling och Markoolio gjorde kvällen.
#1 - - ulrika:

att TRÄNGAS i toakön är en dödssynd!! :):)

Min väninna A gjorde det en gång- hon såg att jag stod först i kön och rusade " med mig in"...jag kissade på toan och hon i ....handfatet(!!) det trista var att det låg ett sönderslaget glas i handfatet...det märkte hon först efteråt! Det värsta vare inte en sönderriven bak utan alla arga kissnödiga som trodde att de fick vänta lääänge på två som kissade...

Alla sätt är bra....och ditt ÄR ju BRA!!! jag hejar:) och hejar på din fina store son som var hemma här förra veckan innan han skulle jobba. Vilken vacker son!

#2 - - Mattias Sigurdsson:

Diggiloo... Jag minns inte så noga, men är det inte ungefär vad det ordet betyder på nån gammal londonslang? Loo är toa, diggi vete tusan. Får du gå före? Tja, handikapptoa är väl primärt för handikappade, så... ur vägen alla olytta! Väl?

#3 - - geta:

Klart du ska gå före i kön till en handikapptoa, friska får gå på en vanliga toan.

Roligt att läsa hur ni löser toaproblemet!

Ha det bra i sommarvärmen!

#4 - - Franck Kamoun:

Självklart har du förtur! Jag minns min kompis Henkan, nu död, som blev kort med korta armar och ben (barnreumatism kallades det då). Vi sågs på Skanstulls gymnasium och då hade han precis ställt sig upp från sin rullstol. Han var så j..a trött på sina föräldrar som alltid hänvisade till honom när de trängde sig före ÖVERALLT. Han kunde till slut skaffa körkort med specialbyggd bil. Hade du kunnat ställa dig upp, skulle du gjort det innan jag skrivit stora H i början på denna mening! Om det vore jobbigt för nån att stå i kö, fast det inte syntes, skulle jag självklart släppa förbi den. Sen skulle jag få stå där och hålla mig hela kvällen. Nej, skämtade bara. Vi vill ju ha ett samhälle där vi försöker balansera saker och ting därför att våra villkor ä r olika. Vi tycker ju inte att dyslektiker ska behöva göra de skriftliga Nationella Proven i svenska t ex. När du beskriver procedurerna, så är det obegripligt att inte alla ställen har Handikapptoa, som det heter.

#5 - - Maria:

jag brukar gå på handikapptoan när kön ringlar sig lång till de andra toaletterna. Det är som om många är rädda för den toan även om inte någon handikappad är att se så långt ögat kan nå, är man kissenödig så är man, samma med herr och dam toaletter. Vi tjejer är visst kissenödigare och köerna långa. Herrtoan ofta ledig, klart jag går där fast toor med pissoar undviker jag. Men självklart har den som den som har störst behov förtur.

#6 - - Ann-Marie Alexandersson:

Jag tycker du är fantastisk som orkar utsätta dig för dessa situationer,

#7 - - Ylva L:

Jag tycker att fantasi är en viktig egenskap. Hur ska vi få de som muttrar när en handikappad tränger sig före ohandikappade i kön till handikapptoan att få lite lite bättre fantasi? Om man inte redan förstår allting - vilket är få förunnat - så ska man i ett första steg använda fantasin för att försöka förstå. Tycker jag. Men det tycker nog inte de. För det finns faktiskt de som ägnar nästan all sin tid till att reta sig.



I mitt jobb får jag höra många historier om hur folk retar sig. Och jag tänker ofta - vilken förspilld energi! Och alla dessa rättshaverister som hänger upp sig på skitsaker - varför kan de inte tvångsanslutas till Amnesty, så att deras talang kommer till nytta?



Skulle gärna passa på att se och höra din hyllade Gunhild, men när jag tittar på affischen för Diggilo så tänker jag, hur ska det gå? Och då är det inte toalettbesöket jag oroar mig för.



#8 - - wettexvarlden:

Puss på pannan! Du är så jäkla cool.

Hälsningar ett av dina fans ;-)

#9 - - O:

Självklart har du förtur i kön till handikapptoan! Tycker att den som muttrar eller blänger borde skämmas. (Själv brukar jag ha lite dåligt samvete om jag går in på handikapptoa eller herrtoa, om kön på damsidan är lång och ingen köar på övriga.)

Väntar med spänning på DITT sommarprogram. Tänker på dig i värmen!

#10 - - O:

Hinner tänka en del på min morgonpromenad. Vart har alla sniglar tagit vägen? Inte för att jag saknar dem. Men helt plötsligt märkte jag att de försvunnit. Tankarna hoppar hit och dit.



Så plötsligt tänkte jag på dig och dina fina lösningar på vardagsproblem. "Blöjtricket" Underbart, och det är ju bara ett i raden! Du borde skriva en bok med tips och råd om hur du och dina assistenter gör. Inget verkar vara omöjligt för er.

#11 - - Jenny:

Jag brukar tänka på dig när jag snyltar en handikapp toa. Förvissar mig alltid om att det verkligen inte är någon som är på väg dit eller så.

#12 - - regnnatt:

Ja, någon fördel tycker jag du ska ha. Verkligen! :) Muttrar gör ju folk iallafall. Man får lära sig att sålla i mutterbruset.

#13 - - olle:

Undrar hur det är att sitta på blöja. Först torr men sedan blöt(?) efter kissningen. Oroar mig lite att bli gammal och inkontinent. Du har förmånen att ha två assistenter. Som gammal får men ju inte ens en. Och då går ju inte blöjtricket. Har aldrig sett en lyft på någon toa här i Småland.

#14 - - Anonym:

det finns ju någon slags tjejbäcken nu för tiden, som en kroppsformad påse, som man kissar i, (finns bla. på akuten) kanske vore något?

#15 - - Annika Nasiell:

Ser verkligen fram emot att få höra ditt sommarprat. Ha det gott!

#16 - - Sara:

Jag läste om Ditt liv i DN. Åh, vad jag ser fram emot sommarpratet. Fy fasen vilken grym människa Du är. Så klok. Så vacker. Om man bara kunde göra någonting för att Du skulle kunna uppfylla några av Dina drömmar. Bara någonting. All lycka till, och "vi hörs" på onsdag.

#17 - - Sanna:

Hej

läste artikeln om dig i SVD idag och slås än en gång av livsgnistan som du har ( och som många med alvarliga sjukdomar har )

Vi alla borde lära oss att ta vara på det vi har och leva lite Mer här och nu!

Tack för att vi är fler som fick chans nu att hitta din blogg

kram

#18 - - Sanna:

DN var det.....Inte SvD ....

Har båda och ibland är minnet inte med ;)

kram

#19 - - Mary:

Man har precis gått två och en halv mil med sin kärlek. Man är trött och har ont i fötterna och gnäller och klagar och blir sur över att man kastar i sig så mycket vatten så snabbt att man mår illa. Man funderar över om det kanske inte slet lite väl mycket på en kropp som lider av ångest, depression och utmattning och som är full av mediciner. Det är söndag och man fyller dosetten och tänker att allt man gör är fruktansvärt dåligt och att man bara borde sätta sig ner och ta det överdrivet lugnt i väntan på bättre tider. Man kanske borde sluta anstränga sig i onödan, för tänk om allt blir värre? Tänk om det leder till att man lever kortare? Tänk om man sabbat alla sina chanser att någonsin bli "frisk" igen?



Sedan hamnar man på din blogg och vill köra sin själ i en matberedare, hjärnan i en biltvätt och ställa kroppen på ett evigt rullande löpband. Som straff för att man är dum i huvudet och läser för många faktarutor om utbrändhet, för många wikipediaartiklar om dödliga sjukdomar med symtom som kanske (men ändå inte alls) påminner om de man "lider" av och tänker lite för många onödiga tankar om saker man inte har någon som helst kontroll över.



Ibland förtjänar man en ordentlig jävla örfil.

#20 - - Mattias och Doris:

Älskade Tina! Vi har precis läst DN-artikeln. Du kom fram precis som du är, tycker vi.



Undrar om du heter Tina för att du tinar upp så många frusna hjärtan?

#21 - - Mattias och Doris:

... och så vill vi hälsningar till Mannen också. Synd på Holland, fast... det rätta Holland vann ju, liksom.

#22 - - Ewa:

Läste om dig i DN idag. Grät när jag kommit halvvägs genom texten eftersom jag vet att ALS är en fruktansvärd sjukdom. Jag har sett den på nära håll. Jag kan aldrig förstå till 100% hur du har det, men jag kan försöka föreställa mig det.



Samtidigt som jag blev ledsen så tröstades jag - av dina visa svar, dina kloka funderingar och den enorma livserfarenhet och kärlek du delar med dig till oss alla genom artikeln och din blogg.



Tack för det.



De flesta av oss förstår inte vad som är viktigt i livet förrän vi (eller någon vi älskar) drabbas av sjukdom eller olycka som vi inte kan göra något åt.



Du har trots sjukdomen i alla fall fått den största gåva man kan få i livet - tre friska fina barn - och du kommer garanterat att bli världens bästa farmor och mormor någon gång i framtiden även om du just då inte är "där".



Många kramar till dig och din fina familj. Och ja - tänk mycket på Stephen Hawkings - han är också en otrolig kämpe:-)



Många kramar från Malmö



#23 - - Jenny:

Hej!



Läste artikeln om dig i DN idag och gick in på din blogg.. Sedan dess har jag suttit trollbunden och läst nästan alla dina inlägg.. Du är så oerhört inspirerande och stark och imponerande.. Tänk om alla, inklusive jag själv, kunde tänka som du innan man blir sjuk. Vilket bättre liv och vilken bättre värld det skulle varit..



Vilken fantastisk man du verkar ha, kärlek är det bästa som finns och ni verkar ha det i den bästa formen. Lyllos er!



Du ligger nu i min dators favoriter-lista och jag kommer läsa alla dina framtida inlägg!



Jenny



#24 - - mAria:

Hej på dig.



Klart du ska före i handikapptoans kö.

Egentligen kan man ju vara handikappad utan att det syns utanpå men inte muttrar man väl om någon med assistenter behöver in snabbt. Då är man väl inte solidarisk? Ska nu läsa om dig i tidningen!!!

#25 - - hans nyström:

du har verkligen coping capability

klara av kapacitet

H`

#26 - - Jenny:

Men Tina, jag hade missat Dn artikeln, men tack vare dina bloggläsare kunde jag hitta den på nätet och står här och tjuter. Tina, jag minns din röst, tydligt! När jag läser din blogg så hör jag din röst. Jag och dottern pratar i bland om när du inte hade ALS, när du spelade saxofon i matsalen. hon säger att hon minns, men mest minns hon faktiskt när du fick din första permonbil (eller...) som hon och filippa fick åka på. :)

Jag vet inte om det är nån tröst alls, men jag ville att du skulle veta att din röst finns kvar hos oss. /J



#27 - - Laura:

Jag har läst artikeln om dig i DN, och hittade därigenom vidare till din blog.

Du verkar vara en underbar människa, och att läsa dig gör mig ödmjuk och tacksam.

Önskar dig en skön sommar och många glädjestunder.

Kram

Laura

#28 - - Nina Ivarsson:

Har just lyssnat på ditt sommarprogram. Vilken fantastisk kvinna du är. Så kloka och optimistiska ord. De fick mej verkligen att tänka efter.

Tänk om jag hade en bråkdel av din tacksamhet till allt vad livet ger. Jag ska jobba på det!

Önskar dej en härlig sommar

#29 - - Ove, Svedala:

Att kissa på konstiga ställen i konstiga situationer är inte alltid så lätt. Då jag dyker med tuber blir jag oftast kissnödig och det finns inget annat alternativ än att pinka i våtdräkten.

Första gången var det otroligt svårt, men man vänjer sig vid allt i livet ;-)

Tack för ett bra Sommarprat !!!!

#30 - - Sigge:

Jag har lyssnat på ditt sommarprat, mycket intressant.Det gav mig en del funderare. Inte så viktigt hur eller var man kissar,att trängas i kön kan jag tycka är lite taskigt, men om jag tänker efter så kan man ju om man är rörlig välja andra lternativ. Kan vara lite knivigare om man kräver hjälp, det är värre att vara tvingade utav och genom vett och etikett som kan vara rent strunt, än att pga en svikande kropp inte kunna välja alls.Då är det som rörlig inte svårt att släppa förbi, det händer ju inte dagligen att sådant krävs utav en var.

#31 - - thina alsterfeldt:

du om någon får trängas!Det är -väldigt svårt-att argumentera med 160 kg Permobil så trängs på du.De har hela livet kvar att reta sig på annat,ditt hela livet kansk eblir lite kortare