Saliv

jaG TROR ATT INGEN SOM INTE provat kan föreställa sig hur illa den egna saliven smakar när den är det enda du ätit på flera veckor.
Den smakar grått.
Den smakar segt fiskslem.
Jag tuggar och sväljer.
Det är inte synd om mig.
Inte.
#1 - - Anne-Marie:

Joho, det är visst synd om dig! Hur vore det med lite Vademecum-spray eller nåt? Eller en liten gnutta tandkräm? Jag tycker läkarvetenskapen borde ha nåt att komma med här .

#2 - - Ann på Hbu:

Man kan f ö r s ö k a föreställa sig... Saliv kan säkert bli enahanda. Sätter du i halsen om man tvättar gommen med liten tuss sparsamt fuktad i nån smaklig vätska? Har du goda saker att lukta på?

#3 - - Caroline:

Jag tycker din beskrivning är väldigt målande, man behöver inte förstå mer än så, det räcker för att fatta att det är grymt äckligt. blä. Stackars dig.

Jo faktiskt.



Behöver du förresten inte borsta tänderna? Tanke som poppade upp...



Kram!

#4 - - Lotta Th:

Jag tycker synd om dig, för det där med saliven, det gråa. Men ditt sätt att formulera dig, din humor, din kärlek till livet, den kan jag då och då i stället avundas dig.

Det finns en sorts sprej man kan få i munnen när man ska opereras, en ljuvligt fräsch dusch, smakar inget men är inte seg. Prövat? Förmodligen.

Jag ser fram emot ditt sommarprogram.

#5 - - Sara:

Nu har jag suttit uppe för länge för att jag fastnade i din blogg, och jag började från början och läste och läste...



Du är stark. Du påminner mig om min mamma, som dog för tre och en halv månad sen. Hon dog i äggstockscancer som spred sig till hjärnan och tog ifrån henne alla fysiska funktioner. Fast det är inte främst den likheten som gör att jag blir påmind om mamma när jag läser, det är kämpaglöden. Det är acceptansen och medvetenheten, närvaron och styrkan. "Nu är det så här, då jobbar vi efter det". Beundransvärt. Eftersträvansvärt. Jag önskar att jag hade mer av det. Tack för att du delar med dig!

#6 - - AX:

Visst är det synd om dig, precis som det skulle vara för vem som helst som bara får smaka saliv. Du är stark, väldigt stark. Beundransvärt.

Tack för att du släppte in mig.

#7 - - Marie Eriksson:

Hej . Lyssnade på ditt fantastiska sommarprogram idag, du är otroligt positiv och det är ju som du säger att vi ska alla dö vi vet inte bara när. Jag jobbar som undersköterska på Akademiska sjukhuset på en Canceravd och där är det många som vill veta hur länge de har kvar att leva men vem kan svara på det ? Jag har träffat många cancersjuka patienter som är lika possitiva som dej och de har det nog bäst tror jag . Allt gott önskar jag dej din man & dina barn :)

#8 - - Anonym:

Be din läkare skriva ett bra läkemedel som minskar saliv och slemsekretionen ex Robinul.

#9 - - Maria Westerholm:

Jag kommer ihåg hur du och jag bollade med tankar och idéer kring innovationer när det gäller funktionshjälpmedel, det var första sommaren efter beskedet. Vi pratade, funderade, skrattade och sponade kring bhknäppning och mycke annat, inför vintern kortspel i diskussionsklubben kom din pappas smarta spelkortshållare, din otroliga skalmanmatmaskinen och den sprutande toan. Otroligt vad mycke bra grejer det finns. Här är min innovation till dig för att blir av med läbbig smak i munnen borde det funka att torka inne munnen med en fuktig ren liten våtservett preparerat med typ munskölj eller liknande, utan att du behöver skölja munnen efter som du varken kan spotta eller svälja.

Eller nåt spray kanske och se någon typ av torkning i munnen. Sug på den du! Bara en tanke från en granne som inte har något annat för sig för tillfället...

#10 - - Åke:

Hej Tina! Jag förstår hur det känns. Min fru sedan 34-år har även hon disgnosen ALS. Hon fick diagnosen i oktober 2008 men då hade vi anat vad det var i ca 2-år utan att få klart besked. Min och min frus assistenters vardag är att finnas tillhands med vatten, sugtussar och hushållspapper för det slem som inte går att avlägsna på annat sätt. Vi och läkarna försöker med tex. slemlösande tabletter, åksjukeplåster? Jo det torkar ut slemhinnorna och borde ju minska slemmet, men icke. Det senaste är insprutning av Botox i salivkörtlarna, men inte ens det hjälper. Men vi ser framtiden ann med tillförsikt, det kanske finns något som hjälper som vi inte provat ännu.

#11 - - Syster:

Muntorkar med smörj och smak finns redan. Mitt tips: http://www.athenanordic.se/tandvard/default.asp?show=shoppr/default&category=32



Kanske kan det ge lite omväxling till den grå smaken?

#12 - - ullisar:

jag är också en av dom som lyssnade på ditt alldeles underbara sommarprogram! du gjorde mig sorgesn och glad och lessen och orolig. vilket liv du lever! nu ska jag snoka vidare här hos dig, och eftersom jag förstår att du är nyopererad hoppas jag att du kurerar dig fort och att du inte har alltför ont.



en mängd styrka skickas till dig och din familj!