Vinterdrömmar?

Just nu tittar jag och lyssnar på tjajkovskijs första symfoni vinterdrömmar.
Istället för matlagning.
Man kan ju testa.
Drömde tjajkovskij om vintern?

Vad programmet maestro lärt mig om dirigering.
Nu fattar jag att det är svårt.
Han är svettig nu.

Snöstorm? Eller slalom nedför branta backen?
Åkte tjajkovskij skidor?

Och nu kommer en dramadokumentär om djingis khan.
Axess heter kanalen. Vilket fynd!

Har du den?
#1 - - Karin H:

Hej,



det låter underbart med klassiskt. Jag har inte lyssnat på vinterdrömmar. Är den härlig? Snöstorm och slalom låter lite hetsigt? Har du riktigt bra högtalare? Annars är det en jätte fin sak att skaffa åt sig. Jag fick just igång mina ny stora högtalare som pappa gett mig. Kanske 1.5 m höga. När man sätter dom i olika ändar av rummet och lägger sig mittemellan blir det en sån där otrolig musikalisk 3D känsla. Symfoniorkester flyttar i i rummet och man hör var de olika instrumenten är liksom. Krispigt klart och dovt underbart. Jag lyssnar på en klarinettkonsert av Mozart. Härligt! Föresten finns en jättefin site som heter Acient Tales of Wisdom. Där har de läst in tusenåriga berättelser med livsvisdom som man kan njuta av och fundera på. Det är dissidenter från Kina som sänder på hemliga frekvenser in över kina för att sprida den gamla kloka kulturen. Men sen har de gjort en engelskspråkig för att nå fler. http://talesofwisdom.com/2010/01/11/fill-your-heart-with-compassion/ Den kan vara värd att prenumerera på och stödja, men man kan lyssna på mycket gratis också. Allt väl, Karin

#2 - - Mattias:

Jag tänkte senast för någon dag sen, av nån anledning, på min exhustrus farfar, som när han låg och dog i Chile (var chilenare och hade aldrig varit utanför landets gränser vad jag vet) prompt ville lyssna på Finlandia. Av Sibelius.



Musikens makt och förmåga att överbygga gränser. Tranströmer skriver nåt om det, i Schubertiana, nån som har det klart för sig? Hur han befinner sig i miljonvimlet i New York, det är natt, myriader lampor lyser i mörkret... Och nånstans därute spelar någon eller några Schubert, och för dem är just då inget verkligare än hans musik.



Tjajkovskij går inte av för hackor. Vinterdrömmar? Jo det kan jag tänka mig, han var ju ryss ändå. Får nog ta och lyssna på den symfonin. Om inte annat för att höra efter vad som känns igen.



Men tillbaks till Sibelius. Hans stråkkonsert! Är det den andra som är så bra? Den... Ah, den har jag minnen till, lyssnade på den under bilkörning genom en decembersvart nordskåne, och i Broby hade de dekorerat konstnärligt med blå ljus. Det var precis när min andliga resa, bokstavligen och bildligen, började. Glöms inte så snart! Strax efter det köpte jag ett armbandsur, men det har jag inte så ofta haft på mig.



Blå lysrör vid vägkanten förresten, finns det något mer själsförhöjande? /Mattias

#3 - - Mattias igen:

Nu har jag läst på om Sibelius.



Violinkonserten var det ju. Finns visst bara en. Men nog finns det väl fragment till en tvåa? Vare därmed hur det vill. Här en skaplig link: http://www.youtube.com/watch?v=wXYXUd_N2YI&feature=related



Sluter jag ögonen susar jag genom ett mörkt mörkt Skåne en knapp vecka före jul... på väg till Prag... :-) /Mattias

#4 - - MB:

När jag ska gå in och kommentera kommer det upp reklam om pizza... Lite ironiskt eller hur? Du som verkar älska mat och smaker.

#5 - - HME:

Vi hade den ett tag, men sen försvann den. Blev den betalkanal? Den var verkligen bra, jo.



/H

#6 - - bitterfittan:

alltså jag ser aldrig på teve! ALDRIG! Möjligtvis dvd men inte teve. Hinner aldrig. Men av nån knepig anledning så bläddrade jag förbi och noterade dokumentären om Djingis Khan :)