Debatten fortsätter...

Det är ju väldigt bra att människan har ett samvete och att vi VILL vara goda.
Naturligtvis.
Sedan vi började bilda samhällen har vi haft fattigdom OCH allmosor.
Kanske kommer vi aldrig längre än så?
#1 - - Anonym:

Jo, vi kommer längre för varje dag. Gör faktiskt enorma framsteg när det gäller fattigdom och rättigheter, på nästan alla områden. Nej, vi ska absolut inte nöja oss med fattigdom och allmosor utan utrota fattigdom. Det är ju bara drygt hundra år sen folk flydde undan svält i Sverige, och 90 år den kvinnor fick rösträtt. Sen "kom vi längre". Tekniken du använder för att skriva och leva, och det sociala bygget i samhället som hör det möjligt - är inte det tecken på att snabba framsteg är möjliga?

Svar: Har vi inte bara globaliserat fattigdomen? Krympt den här hemma för att se den på tv istället.
Harpasione

#2 - - HME:

Nej. T ex i stora delar av Asien blir det verkligen bättre. Folk får större makt över sina liv och risken att svälta ihjäl minskar, trots befolkningsökningen. Och när också kvinnor får större möjlighet att välja då minskar barnafödandet - se på Indiens växande medelklass. Nu står Afrika på tur. Det har börjat hända saker där med. Vi kan bara hoppas att det fortsätter framåt. Om folk börjar få pengar snarare än mat för sitt arbete så ökar möjligheten att missväxtår kan balanseras med matimport och risken för massvält minskar. Rationellare jordbruk ger bättre inkomster till färre bönder och gör dem mindre känsliga också. Globalisering (=effektiv arbetsfördelning) är en bra sak om bara regler om drägliga arbetsförhållanden och en hyfsad utjämningspolitik hänger med. Där är det viktigt att inte släppa kollen (som nån påpekade tidigare här).

Svar: Men är det biståndet som gjort det?
Harpasione

#3 - - Lisa :

Råkade bli "anonym" ovanför... Nej, jag håller med HME. Både i relativa och absoluta tal minskar fattigdomen, läskunnighet och andel barn i skolan går rasande fort framåt, hiv-explosionen har avstannat. Det millenniemål som släpar efter tror jag är det som gäller mödradödlighet. Det behövs mer fokus på sexuell och reproduktiv hälsa.

#4 - - Mooseeyes:

VILL vara goda ja... Vad betyder det egentligen? Att vi faktiskt vill vara goda eller snarare att vi vill känna oss goda? Egots godhet. Den senare är livsfarlig, inte minst för andra.

Jag tror att sanning är vägen till godhet. Var sann, lär känn dig själv och du lär även känna dina begränsningar. Samt lär dig hur omöjligt det är att göra andra människor gott von oben. Man måste få när man ger, "det ska liksom cirkulera" sa Carlsson på Hemsö. Annars funkar det inte, och den saken kan man inte göra mycket åt, hur god man än vill vara.

Passivitet är svårt, acceptera är svårt. Tålamod ligger inte för oss, många av oss, allraminst för mig. Men vänta och se ge ofta det bästa resultatet. /Mooseeyes