Till M

2
Vem ska jag rösta på?

Alltså.
Du kan inte lyssna på vad partierna säger i valrörelsen. Dels är det strategiskt valfläsk, och dels för att du omöjligt kan vara insatt i alla frågor som diskuteras.
Nej, du måste tänka ut vilka frågor som är viktiga. (Jag kan avslöja att rätt svar är miljö, och jämlikhet i alla avseenden.)
Sen ska du tänka på vilka människor som representerar de olika partierna. De som verkar vara lika kloka som du och har samma grundvärderingar som du.
Det är människorna i partierna som är viktiga, och de kommer att representera dig i fyra år och ta massor av små och stora beslut i frågor som inte ens nämns i valrörelsen.
Men du kan ju inte känna alla på röstsedlarna. Därför får du generalisera lite till en början.
Min egen generalisering ser ut ungefär såhär.
Moderaterna. För rikisar och kapitalister.
Kd. Stor risk för bibeltrohet och abortmotstånd i smyg.
Liberalerna. "Goda" människor och Jan Björklund. Jan Björklund är så ond så det uppväger all sk godhet i partiet. Tyvärr är ju en röst på dem antingen bortkastad, eller stöd till kapitalisterna.
Centerpartiet. Bönder och glesbygdsvurmare.
Socialdemokraterna. Tungt belastade av dogmer, tyvärr.
Vänsterpartiet. Jag känner en del kloka partimedlemmar, men det är också ett parti med tung belastning.
Miljöpartiet. Många kloka entusiaster och en minskande del knäppgökar, som är minst lika entusiastiska.
Sverigedemokraterna. För den som vill ha en främlingsfientlig representant, och kanske inte är så noga med att behöva rösta fler gånger.
Feministiskt initiativ. Gudrun Schyman, och en till, som jag inte tror på. Men det skulle vara kul med ett feministiskt parti i riksdagen.

Hoppas detta leder dig rätt.
#1 - - Ann-Sofie:

Jah röstar på dig som valrörelseanalytiker! Toppen!

#2 - - Anna Pettersson:

Jamen jävlar va' du är rolig! Du skriver som jag tänker, vilket ju måste betyda att jag också är rolig, men inte kan formulera ut det :)

Svar: Tack! :-)
Harpasione

#3 - - Ylva:

Haha. Den var bra. Gillar bäst att du vet vilka frågor som är viktigast och att någon äntligen tar bladet ur mun när det gäller Janne. Jag har skrivit en krönika sim heter ”Käka Björklund till middag”. Den tillägnar jag härmed dig.

Svar: Jag undrar hur han smakar? Tack! :-)
Harpasione

#4 - - Maggan:

Så smart och snyggt formulerat. Det finns ju inget perfekt parti, alla har sina brister. Och sällan blir det som de lovar i sina vallöften, alla försöker överrösta varann med ännu bättre villkor. Så vi måste bilda vår egen uppfattning trots fel och brister. Jag håller med, man röstar på personen oftast. Jag personligen står nog rätt förankrad i ett parti vars grundvärderingar jag delar. Och det är svårt att få fram personliga ledare med karisma och lyskraft, som ex Palme och Obama. Jag förstår att många har svårt att välja och har inte bestämt sig förrän på valdagen vilket parti som får rösten och många röstar p.gr.a missnöje över etablissemanget. Det blir ju inte alltid bra. Men snart är det vår och det blir allt ljusare. Hoppet finns

#5 - - Birgitta:

Schysst analys spec. Om Björklund. Hans syn på skolan o behov av att utan kunskap vilja bestämma över både lärare och elever står jag inte ut med.
Jag röstade förra valet på FI och som jag tänker nu gör jag det vid detta val också.
Det går för sakta med jämställdheten......
Även om kvinnors levnadsvillkor belysts genom #metoo så behövs FI för att det ska hållas vid liv och förhoppningsvis bli en förändring.
Finns chans att andra viktiga frågor som miljön också tas på allvar.

Svar: Individuell föräldraförsäkring röstar jag på.
Harpasione

#6 - - Kjell-Erik Karlsson:

Jag vill ha ett samhälle och en ekonomi som funkar bra för alla - inte bara de rika.
Samhället blir inte bra när det är orättvist i grunden. Kriminaliteten ökar,otryggheten breder ut sig.
Jag tror inte på ett sådant samhälle. Mitt partival har har en annan inställning till människor. Det är därför jag pratar om att ekonomin måste vara till för alla - inte bara några få.

#7 - - Per T Eriksson:

Rättvisepartiet Socialisterna, socilaistiskt, feministiskt, kandidater på arbetarlön.