Noll komma noll

Jag avskyr faktarutor om ALS,

och jag avskyr utomhustermometrar.


För att de ger sken av att vara vederhäftiga

och sitta inne med sanningen.


Sanningen om hur det känns utomhus

och hur det är att ha ALS.


I själva verket vet de ingenting.


11.9 grader.


Vadå?


Komma nio också!  

Det är så jävla exakt så man skulle kunna tro att det säger något.


Frysa lycklig

svettas lida

älska hata

huttra halka

kvida skratta

kan man göra i 11.9 grader.


Termometrar säger ingenting

om hur det är

att vara där ute.


Precis så är det med Socialstyrelsens fakta om ALS också.


(Kan vara bra om man ska skriva en uppsats i skolan.

Uppsatsen blir lika osann som faktabladet,

men det gör ju oftast ingenting.)


Där står hur jag blir av med slem i halsen

men inte vad jag gör med drömmen om barnbarn.


Där står om piller

men inga recept på sherrysås.


De talar om att hela familjen bör få hjälp

men det står inget om armén.


Krypningar hit och domningar dit

men inget om att uthärda.


De nämner inte skrattet, kärleken, glädjen.


Och de glömde skriva att alla ska dö.


Utom termometern.

#1 - - Irving:

Ja, och det är det trösterika. Att alla ska dö, förr eller senare. Och sedan fortsätter det, igen och igen. Och det är väl egentligen där trösten ligger, att allting finns. Hela tiden. Att man träffas igen. Även om inte i fysisk form. Minns du våra nattliga återfödelsediskussioner vid te- och sconesbordet i erat kök? Då när vi var yngre och visste allt. Vi ska skatta oss lyckliga att det fanns en pappa som kom in ibland och gav oss nya intressanta frågor att ta ställning till. Hjärngympa är alltid nyttigt. Vi trodde väldigt olika då. Tror jag. Kanske var du lik din pappa, bara testade olika teorier utan att egentligen visa din egen ståndpunkt. Jag hoppas du kommit över till min sida nu. För jag är övertygad om att du kan fortsätta ta del av vad som händer dina barn sen. När somliga tror att du inte är med oss mer. Men jag vet att det du kommer att vilja få reda på det får du reda på. Med tanke på drömmen om barnbarn menar jag.

Hoppas du sover gott, det tänker jag göra snart. KRAM

#2 - - Mattias:

Klok kusin du har, eller vad han nu är i förhållande till dig, Irving.

Jag har bara så svårt att ta till mig att de inte skriver något om sherrysås! I en broschyr som ändå utger sig för att handla om ALS? Herregud! *s

#3 - - Franck:

Som vanligt pekar du på väsentligheter (oavsett vad man sen tror)! Vårt samhälle hyllar fakta, med all rätt - det är själva utgångspunkten. Men vetenskapandet är lika dynamiskt som Rainman som inte kan hejda sig när han räknar till 375 tändstickor, eller vad det nu var. Andligheten går inte att hantera med termometer, eller gör det det? Vid förlösande tankar stiger säkert vår kroppstemperatur - så om vi fryser ordinerar vi mer av förlösande tankar. Intressant, men är det någon som inte erfarit det, alldeles själv?



Tja. Men är det någon som fått mig att närma mig vad ALS är, må vi snart lösa den Djävulskapen, så är det du. Fortsätt skriva, du vän i djupaste skogen, om vad det är! Och det är alla dessa hörn och skrymslen som vår klena fantasi inte ser. Det är som att se på en glänta; du ser och ser och tror du sett allt. Men plötsligt träder detaljer fram. Det rör sig, du hör ett surr. Hör koltrastens sprättande. Vi som inte har denna tid och fantasi behöver din hjälp.

Så är vi alltid förbundna.

Franck

#4 - - Ylva L:

Detta med dröm om barnbarn är ju så mycket svårare att prata om i vårt byråkratsvenska samhälle. Och jag förstår att det är ett större bekymmer som sitter djupare - även om slem i halsen kan bli nog så farligt. Jag HOPPAS att du visst får uppleva barnbarn, även om det verkligen inte betyder att jag tycker att någon av barnen ska försnabba sitt föräldraskap.



I vårt samhälle är det som om vi utgår från helt fel norm. Normen är: lycklig, felfri och frisk. Ja, det är ju bra de stunder allt är enkelt - men att dessa stunder skulle vara alltid? Knappast. Det gäller kanske att tycka livet är okej även de andra stunderna? Som du är mästarnas mästarinna på att göra.

#5 - - Anonym:

det var lika förbjudet samtalsämne hos min barnmorska i föräldragruppen med barn nr ett,man förutsatte att allt skulle gå bra,och när jag oblygt frågade vad händer om det inte blir så,skruvade hon på sig och sa:att det tar vi inte upp här.jag menar man måste födas för att leva och leva för att dö,så har det alltid varit,det går lite hand ihand;det får inte vara så onaturligt, då glömmer man att leva i nuet,

#6 - - Isabella:

Vissa saker kan man dö för. Sherrysås i all ära, men i påsk är det pasha och memma som gäller.

#7 - - Zorro:

Usch vad deprimerande att tänka på alla osanna, ointressanta faktauppsatser som skrivs i skolan. Jag gör just nu mitt bästa för att smita från att läsa igenom 7c:s faktahäften om djurgrupperna... Min förra sjua som fick samma uppgift för tre år sen fick aldrig tillbaka sina ;) Hoppas att de ägnar sin tid till något mer meningsfyllt idag trots en så oinspirerad lärare.

#8 - - MB:

Önskar dig en Glad Påsk med mycket kaffe och påskmust!

#9 - - O:

De "största experterna" är väl oftast de som vet minst om hur det är i verkligheten.

Om barnuppfostran vet väl den bäst som inga barn har. Hur det är i skolan... Hur äldre människor har det eller vill ha det... Hur det är att leva med olika handikapp eller sjukdomar...

Människor är individer. Likheter och olikheter. Därför hoppas jag att dina samlade tankar och erfarenheter kommer att bli en bok, och att de handledningar du skrivit till dina assistenter också kan sammanställas och publiceras. Som underlag till tankar om hur man kan tänka nytt och få vardagslivet att fungera. Att inte ge upp!





Har du hittat din sherrysås?

Jag föreslår att du googlar på sherrysås. Finns många förslag.



Påskpuss på pannan!

#10 - - Karin:

Appropå termometer, möjligtvis en vandringshistoria, men i alla fall; en kompis till en kompis flyttade med sin familj till ett afrikanskt land. De fick hjälp att packa upp och bland alla grejer kom en utomhus termometer fram. Vad skulle man ha den där grejen till undrade personen som hjälpte till. "Mäta temperaturen ute med förståss!" Lång tystnad....................... "Aha! White skin don't feel it!" :-) Ja,vi glömmer nog ofta att helt enkelt känna efter. Kram!