Månader hit och månader dit

Om man fick ta bort en månad på året,

och sätta dit en extra av en annan månad?


Jag skulle ta bort januari.


Man ser fram emot ljuset, vanlig vardag och dra igång igen.

Så kommer januari med en massa krångliga helgdagar som man inte alls kan dra igång på,

och det där med ljuset går ju så oändligt seeegt.


Jag lägger till en augusti.


Jag älskar augusti när allt är färdigt och moget.

Tung grönska.

Bär, frukt, svamp och värme.

Morötter och färsk kokt lök,

med en smörklick som smälter och sipprar in mellan löklagren.


Vad tycker du?


Om vi gör en omröstning här

kanske det blir så som flest tycker?


Man vet aldrig.

#1 - - Gise:

Jag tar gärna bort januari, men sätter in ett november i stället

"Vinden är kal,

snön saktta yr ner

jag Siter ine åk skriver

med an snön yr utte

jag är så glad

medan snön yr ner

snart är alt vit."

Så skrev min sexåring en november för 20 år sedan.

Stämningen sitter kvar, lägg bara till en brasa, god musik och kaffe.

#2 - - Anonym:

För min del kan gärna november, december och januari försvinna, och in med en extra maj, juni och augusti!!!

#3 - - AnnaMaria:

Jag tar också bort januari. Segare och tråkigare månad finns nog inte. Grått och trist och segt. Blä. Jag har lite svårt att välja månad att lägga till..kanske en mars...eller...maj...jo en maj till får det blir. Knoppar, första begynnande värmen, nästan sommar. Det där "nästan" är som nytt, fräsht, sommaren trevar sig in genom våra sinnen som sakta öppnar sig, vaknar ur sitt ide. Längtar!



#4 - - Wettexvarlden:

Januari byter jag gärna mot maj. Lovande, hoppfull och vacker.

Tack för alla dina kloka tankar!

#5 - - Carina K:

Vilken bra idé att rösta bort - och till - en månad!

Jag röstar bort november, som är lång och grå (fast inte 2008, av någon underlig anledning). Och jag röstar till augusti, av precis samma anledningar som du.

#6 - - Ida:

Jag vill ha april istället för februari! Jag tycker att de härliga vårdagarna är för få...

#7 - - AL:

Bort med februari och in med en extra september. Januari representerar ändå nystart, nya möjligheter -energi, och det är just det jag gillar med september. Dessutom är luften hög, färgerna vackra och sinnet på helspänn.

#8 - - Jenny:

Sorry,men jag gillar januari, februari också. Jag tror nog att alla månader har sin charm. Skulle jag möjligtvis tvingas välja bort nån så tar jag nog november, fast jag minns att du klagade över november sist och då tänkte jag att jag nog gillade november också....nja...behåll året som det är!

#9 - - Annette:

Ja gärna för mig bort med januari och november kanske borde man stryka lite i april och maj oxå. Så kan man komma undan vårdepressionen. Augusti gillar jag mycket och även september.

#10 - - Anette:

Ja, det här var en härlig tanke att ta till sig och fundera lite extra på. Vad tycker jag? Många gånger har de varit, stunderna då man längtat bort i november? Till värmen och möjligheten att förlänga Sveriges härliga Augusti och september värme. Januari dock, ser jag som en chans till något nytt, så den månaden vill jag nog ha kvar... men om jag måste rösta bort en månad och lägga till en annan så får det nog i mitt fall bli november som ryker och augusti som läggs till. Ja så får det bli!

#11 - - Ylva L:

Jag tar nog bort olika månader beroende på var jag bor. Mars-april i norra Sverige var för mig en enda lång väntan på fåglar, värme, fika ute osv. Jag förstod till skillnad från mina vänner från Torneå, Piteå och Dorotea inte att VÅR betyder skidåkning på skarsnö, utan jacka och vantar...



Men MAJ kan man ha en tre, fyra gånger i rad varje år tycker jag. Hur fantastisk är inte den gröna färgen, alla fåglar som sjunger för livet - kanske mer bokstavligen än Peps och sist men inte minst, någon sorts känsla av frihet som inte har med moderaternas politik att göra, utan mer känslan av att det varje gång i maj snart är sommarlov.

#12 - - Maria:

Jag röstar också för maj, att lägga till alltså, i maj händer det nästan lika mycket som i december och jag vill ha mer tid då ögonen får vara känsliga för grönt. November skulle kunna vara lite kortare.

#13 - - Maria:

Jag röstar också för maj, att lägga till alltså, i maj händer det nästan lika mycket som i december och jag vill ha mer tid då ögonen får vara känsliga för grönt. November skulle kunna vara lite kortare.

#14 - - Isabella:

Jag håller med dig! Bort med de träliga oxveckorna i januari. Gärna en extra augusti! Till vilken instans ska vi vända oss för att få igenom denna förändring?

#15 - - Ann-Sofie:

Det var en svår fråga tycker jag, eftersom jag tycker att varje månad har sin egen charm. Jag undrar just hur det kommer sig att man ändå sätter varje månad i relation till det som kommer sen.. och då får det bli mars som ska bort för mig. Mars är ofta kall och ofta inte en enda helgdag att se fram mot (om nu inte påsken infaller tidigt förstås). I mars känns det också alltför långt till vår, även om det har blivit ljusare. Januari gillar jag rätt bra, gillar den där tanken på nystart och nya tag (även om det ofta blir som vanligt). November tycker jag är mysig, även om jag med åren faktiskt alltmer känner av mörkret och vill ha mer ljus. Behovet av ljus gör sig mer och mer påtagligt ju äldre jag blev, tänk att jag hela livet har gått och funderat över vad det där att vara vuxen egentligen betyder - för att jag känner mig ungefär likadan som jag gjort under större delen av livet. Kan det vara så att vara vuxen = ljusbehov?

Kram

#16 - - Jenny:

Men Ylva!! Vårvintern i norrland är ju fullkommligt underbar!!!!!!!! :)

#17 - - MB:

Jag röstar för ett byte av november mot juli!! Men då ska det vara en varm, ljuvlig, ledig juli! Går det att ordna? ;-)

#18 - - O:

Ta gärna bort slutet av november och en stor del av december, när det bara blir mörkare och mörkare. Sedan när det vänder, efter 22 december, då tycker jag det känns bra igen. Man känner för varje dag att ljuset är på väg tillbaka. Dagarna blir längre. Lägg gärna till en vårmånad, så man hinner njuta av fågelsång, spirande grönska, blommor. Och få gott om tid att plantera och njuta.

#19 - - eva:

Kära Harpasione!

Augusti är inte så dum, det håller jag med om. Men du får gärna två augusti av mig för denna ena januari... om jag bara kunde!

#20 - - gunnel lilja:

håller med om augusti. då är allt lugnt och rofyllt. men maj är också en fin månad.

#21 - - gabbiz:

Jag tar bort februari och lägger till juli då. Inte bara för att jag får fylla år två gånger, utan för att dagarna ter sig oändliga i juli, det är ljust och det känns som om det aldrig blir mörkt, och tempot är så skönt, människor glider runt med en glass i handen och det doftar sommar, varm asfalt, sommarregn och tång. I februari längtar alla efter våren och det är kallt och slaskigt och människors axlar sitter uppe vid öronen i den råkalla vinden.



Ju äldre jag blir desto mindre tålamod har jag med den kalla årstiden. Jag vill bara att den ska gå över.

#22 - - Söderbergs Take:

Hur mycket man gillar med vissa månader står i direkt proportion till hur länge man får vänta på dem och deras plats i månadsordningen.



Man kan inte rubba den mycket känsliga balansen ostraffat (tänk: usch, den där långa sega dubbelaugustimånaden, det händer inget då, nu vill jag att september ska köra igång).



precis som man inte kan ta bort en dålig sida av sig själv och tro att de andra ska vara kvar oförändrade

#23 - - Söderbergs Take:

Nu har jag för övrigt läst nästan hela din blogg

Otroligt bra!

Nästan helt perfekt.



Tack/S

#24 - - Mats Rosengren:

Tankeexpriment är ju alltid lite kul... När jag tänker på månaderna och tiden är det ingen månad jag vill vara utan, men jag vill gärna ha lite mer tid. Vissa månader är mer lustfyllda - maj med vår och att så i trädgårdslanden, skördetid och lieslåtter i juli-augusti och äppelplockning i september-oktober. Men att mysa inne under senhöst och vinter är skööönt, att elda i vedspisen och känna den sköna värmen.

Konsten är kanske att ta vara på varje dag och göra något bra av den. Jag har aldrig upplevt att livet går för långsamt, inte ens i november. Men eftersom tiden är en bristvara skulle jag inte tacka nej till en extra månad eller två varje år. Då är augusti högst på önskelistan. Hur fixar man det?



Stor kram från

Mats

#25 - - ann:

Instämmer med förgående inlägg - vill absolut inte ta bort någon månad.Visserligen hamnar november rätt långt ner på listan, men det kan bli fina isar för skridskoåkning, och det vill man ju inte missa. En extra augusti vore däremot fin-fint, gärna en extra maj också.

#26 - - Jenny:

Detta måste ha varit ett av dina mest populära inlägg?? :)

#27 - - Zorro:

Sen jag flyttade till västkusten kan januari flyga och fara. Värdelösare väderplats får man leta efter. Augusti är också en av mina favoriter. Fast allra lyckligast är jag i februari när solen lyser i den gnistrande snön och skidorna sitter på fötterna:)

#28 - - Helena:

Oj här har jag halkat efter i bloggläsandet ser jag! För mej är det tveklöst november som ska bort. Det är en månad som jag plågar mej igenom varje år. Den är mörk och grå och man vet att det kommer bli ännu mörkare ytterligare en hel månad innan det vänder vid vintersolståndet. Det är så att jag förundras i början av varje december att jag tagit mej igenom ännu en novembermånad.



Det är lika tveklöst maj som ska finnas två gånger (i min värld). För varje år tänker jag att jag ska ta ledigt lite extra i maj, vara ute lite mer etc. så att det känns som att jag hinner ta in all växtkraft, inspireras av att det spritter av liv, insupa allt det skira gröna och doftande, blommande. Men plötsligt, utan att jag knappt hunnit blinka, är maj månad förbi och det har blivit försommar.



Tänker på dej alltsomoftast och läser girigt din blogg, även om mina kommentarer är lite glesa. Kram!