Gammal undran

Jag har tänkt på det så många gånger:


Skulle man kunna skilja en novemberdag från en februaridag,

om man damp ner utan tidsuppfattning

och bara fick vandra runt i landskapet med händerna på ryggen?


Inte någon stad där man kan se om det är julskyltning eller bokrea.


Inte något petande i detaljer och växtdelar.


Finns vår i luften och hösttyngden,

eller den höga höstluften och vårdroppet,

bara inom oss?


Men det är ju ett omöjligt experiment?


Jag är i alla fall säker på att den snö som föll igår

och fick mig att känna att nästa istid var på god väg,

i november hade gett mig ett lyckans skimmer inombords.


Samma frusna vatten.

#1 - - Gise:

Jag tror att skillnaden syns och känns, den finns i dofter och ljud. Hör bara på fåglarna! På våren vrålar dom ut sin brunst, rustar och rusar. På hösten grälar dom mjukt, tisslar och tasslar i snåren, förbereder sig.

Håller handen. Gise

#2 - - O:

Jag tror det kommer inifrån oss själva. Våra egna förväntningar.

De första snöflingorna som virvlar runt i luften i november eller december. Man blir som barn på nytt. Snön lyser upp och gör oss glada när vi vet att det är mitt i den dystra, mörka årstiden.

Våren! Man bara längtar. Letar efter de första knopparna. Lyssnar på fåglarna. Allt har sin tid. Och när det inte blir som vi tänkt... Då får vi dystra tankar.

Puss på pannan! Ha en bra dag. Nu går det i alla fall att ta sig fram på gatorna igen. Och under snön finns våra blommor. De är tåliga.

#3 - - Anonym:

Knarret under skorna, snön som tyngde trädgrenarna och det vackra ljuset, gav i alla fall mig lyckokänslor sent i fredags kväll...

#4 - - Anonym:

Att gnälla på snön har varit en bra sätt att öppna ett samtal med grannarna(här har det kommit nästan en halv merter) men samtidigt har jag njutit av snön, det är något med ljuset och så blir det så mycket vår när det smälter och droppar. Det är ju ljuset som skiljer november från mars. Sen passar det utmärkt att strö kalk i snön under äppleträdet.

Satt i en bil på en parkering och såg tusentals kajor flyga. De böljade fram och tillbaka som en enda kropp de var ett!

#5 - - wettexvärlden:

Jag tror också att det är ljuset som skiljer årstiderna åt. Här i Skåne är det dimmigt och rått och våren kom av sig. Men björkriset har slagit ut med gröna musöron här inne i värmen. Det ger lite hopp om bättre tider.

Puss på pannan!

#6 - - Ylva L:

Vid sista (inte senaste) snöfallet för säsongen tänkte jag exakt detsamma. Hade det varit kul om dagens datum hade varit 10 december? Förmodligen. Så jag gick och låtsades att det var det, för att tycka lite mer om snön när den nu ändå kom. Det gick sådär. Fast inte så mycket för sjungande vårfåglar eller annat, bara beroende på den inre längtan efter mer värme. Idag är det vårkänsla i luften igen och det känns betydligt bättre.

#7 - - Jenny:

jag hade aldrig märkt skillnaden