Victoria och jag

När Victoria Ingrid Alice Desirée föddes var jag 12 år och barnvakt åt en bebis.

Vad gjorde vad?

Jag har alltid gillat Victoria.


(Och jag har alltid varit nyfiken på Silvia.

För att hon verkar så oäkta.)


Jag tror på alla som säger att kungahuset har en stor positiv påverkan på Sverigebilden utomlands och svensk export, som ingen president eller premiärminister kan ersätta.


Givetvis är kungligheterna en mossig historisk odemokratisk relikt, men det är ingen anledning att avskaffa dem.

Vi lever väl sida vid sida med massor av annan historia som kostar pengar?


Däremot tycker jag det är mot all medmänsklighet att människor ska behöva födas in i ett sånt konstlat, onaturligt liv.


Därför gläder det mig när kungligheterna späds ut med människor som levt ett vanligare liv innan.


Vi betalar bröllopet,

men det är också vi som äger bröllopet.

Vi, och hela världen, äger hela deras liv.


Befria kungafamiljen!

#1 - - cruella:

Jag är republikan. Jag vrider mig i skam över prål och fjäsk. Att vilja ha en ärftlig monarki och samtidigt hylla "vanligheten" är så himla märkligt. Hur tänker man?

#2 - - Anonym:

Konstlat och onaturligt för vem?

#3 - - cruella:

Anonym: Jag tar mig friheten att svara. Konstlat och onaturligt för en modern demokrati. Ärftliga ämbeten är en anomali.

#4 - - harpasione själv:

jamen allt i deras liv ska ju tillfredsställa folkets bild av hur det bör vara. De har inga egna val om de inte är beredda att utstå mycket spott och spe om de väljer "fel". Även om de materiellt sett har det bra lever de i ett fängelse. Släpp ut dem!

#5 - - Åsa Botshinda:

När Viktoria föddes åkte vi just från Stockholm i bil. Jag, min kompis Karin och hennes föräldrar hade varit där över dagen och "gjort" Stockholm. I bilradion berättades det och vi hörde kanon skotten i radion minns jag. Jag håller med dig om att det finns annat historiskt som kostar men jag tänker också varför MÅSTE allt ändras? Ok det är förlegat och fyller ingen funktion men dom kan väl vara där då och inte fylla någon funktion förutom PR och lite historisk koppling bakåt. ALLT behöver inte vara förnuftigt, nyttigt och funktionellt. Det är ungefär som ett par fina sommarsandaletter. Det blir lite tråkigare utan dom....

#6 - - Gunilla:

Jag älskar kungligheter!

#7 - - Anonym:

Håller med dig Åsa!

#8 - - Gise:

Panem et circenses. Bröd och skådespel.

Även om jag inte för mitt liv skulle byta ut min kökstrappa mot kungens vinkbalkong så älskar jag att ha dem där (inlåsta)och vinkande till folket.

Förlåt... Gise

#9 - - Ylva L:

Jag såg lite av presskonferensen och tyckte att jag hörde Daniel säga att han ville gifta sig med Viktoria trots att hon är kunglig. Det lät som om de hade varit gifta redan om det bara hade varit kärleken och de två. Jag tycker definitivt att de stackrarna borde befrias. Att inte kunna säga att "nehe nu är mandatperioden över, dags att göra något annat" och försvinna ur media - riktigt skrämmande.



Men Silvia som oäkta? Hon verkar bara vara sanslöst behärskad. Och det tycker jag är flera som är lite var stans i samhället - då har ju ändå hon lyckats hitta ett jobb där det verkligen lönar sig att vara just behärskad. Även om det är så mycket roligare med kungen som kläcker ur sig lite spontana saker ibland. Nästan som en vanlig man.



Jag förstår också värdet av det de gör, men frågan är verkligen, är det värt det?