Det heter inte så

Det heter inte bajsa.
Det heter sköta magen.
Ganska bra uttryck.
Det hörs liksom mer att det är ett idogt arbete. Som att sköta krukväxterna eller husdjuren.
Inget lättvindigt bajsande.
Jag sköter magen så gott jag kan.
Med mycket kemiska tillsatser går det.
Men när jag matar på med sondmaten, magen växer sig stinn utan att något kommer ut i andra änden, buken kniper om nätterna och jag får kväljningar av minsta lilla, då har jag misslyckats.
Jag har inte krkts sen nångång 1996.
förrän nu då. Nästan varje kväll en Liten sondmatsspya.
Lärorikt.
,I fredags skötte jag magen till Dobidoo. Med en assistent bredvid.
Man vänjer sig i sanning vid allt.
#1 - - Magnus:

Vet en del om att sköta magen. Men du har nog krångligare än jag. Ändå måste medarbetarna gripa in allt som oftast.

#2 - - Anonym:

Och du är i sanning en fascinerande kvinna!

#3 - - Eva Blomkvist:

Tina jag tycker att du är en enastående person...Varm kram

#4 - - KaosJenny:

Tack för lektionen, vet inte om det är vett och etikett eller språklektion... att sköta magen låter nästan lite gulligt... Cyberkram

#5 - - Isabella:

När jag låg på BB i Vasa i Finland frågade sköterskorna om jag "fått upp" magen. Jag begrep ingenting. Undrade de om jag kräkts? Men när de sa att jag skulle få åka hem så snart jag "fått upp magen" begrep jag.

#6 - - Ann-Marie Alexandersson:

Min mamma var lite fin i kanten, dock bara i vissa lägen. Vi barn fick inte säga bajsa. Hon sa att det hette korva. Vi gick inte på det.

#7 - - Mari:

På tal om bajs - kan ni den där roliga leken när man tar en filmtitel eller sångstrof och byter ut ett valfritt ord mot "bajsa". Man får böja det lite som man vill och till och med byta ordklass vid behov (!). Till exempel "Hon bajsade en sommar" eller "Vi ska bajsa i neon"...

#8 - - evelina:



du är helt underbar

#9 - - Jenny:

jo sköta magen, jag vet. Man kan ha schema för sånt, så blir det litet a eller stort A. Jag sköter magen med två små hängades i mig. Jag kanske skulle satsa på dobidoo

#10 - - Sanna:

Jag lider av hård mage och måste äta massor av frukt och grönt och dricka mycket för att få det att fungera. Hård i magen är ett bokstavligt uttryck. Mitt bajs kan anta formen av en jättelik batong av svart granit som inte går att få ut annat än om jag plockar ut den i småbitar i skogen. Jag går alltid ut i skogen när jag måste göra sådant eftersom en lång promenad ibland omformar batongen en smula, får den att smalna av lite och mjukna...jag vet inte riktigt hur det går till... När jag blir så där helt förstoppad gråter jag för det gör så ont. När jag sedan fött fram mitt bajs (för krysta måste jag) då är jag så lycklig så det är som att ha fått....inte ett barn men kanske mig själv tillbaka....konstigt att jag skriver detta till dig. Vad klagar jag för. Jag går i skogen med min värkande mage och ett rumphål som hotar att brista men det är ju ändå fantastiskt i en jämförelse. Som någon skrev häromdagen på din blogg...hur står du ut med alla kommentarer... Jag hoppas du får kläm på sondmatningen så att den fungerar, om det nu är så att det är något du kan påverka så det blir lättare, vilket jag synnerligen hoppas. Storkram. Sanna.

#11 - - annika:

Sköta magen, jag det låter onekligen som ett arbete. Något man ska sköta. Kanske något man till och med behöver specialkompetens till...du verkar onekligen ha det! Och insikter och och och, ja du vet, jag älskar dina texter och tänker en extra gång på dig varje morgon när jag går upp och svingar mina ben över sängkanten. Allt gott!

#12 - - helena:

Helt underbart märkligt forum detta med dig i spetsen Tina, för var skulle vi annars berätta för varandra att vi är så förstoppade att vi måste bege oss ut på skogspromenad för att ordna med våra behov ?? Man bara undrar ??

Det enda jag är allergisk emot är när personal frågar "om vi ska gå på toa" - precis som om man skulle vilja gå på toa tillsammans med dem eller vad som helst "tillsammans"... fast å andra sidan så ligger det ju onektligen något i begreppet när man handgripligen behöver en annans hjälp för att kissa eller bajsa.. det gäller att kunna göra det med bibehållen värdighet, både för den hjälpande och den hjälpte - en ädel konst är min erfarenhet...

För övrigt så tänker jag inte gå in på min egna knöliga mag- och toabestyr, mer än att jag kan föreställa mig en bråkdel Tina och det räcker !!

Du är en enastående en du !

#13 - - ulrika:

enastående är ordet! O är ju i en tyvärr övergående bajsfas- den var rolig den, bara att säga prutt gjorde att vi skrattade så tårarna rann- nu är hon fyra och tänker på död, abborrar och hajtänder...inte lika skrattframkallande som bajs- sett ur hennes synvinkel- men hon har rätt i att det är skönt att bajsa och hon kräver ju sällskap och öppen dörr för nummer två!

#14 - - Malin:

Tina, din blogg är underbar. Att säga att jag läser varje inlägg med glädje känns fel, men dina ord berikar mig och jag hoppas att du vet att du sätter spår, goda sådana, hos människorna runt omkring dig. Även hos oss som aldrig träffar dig.

Henry Adams sa: "En lärare påverkar evigheten, han vet inte var hans inflytande tar slut." Du är en sådan lärare.

Kram från Karlskrona

#15 - - Gisela:

Hej! Byt för all del ut den tråkiga sondmaten mot sånt du och magen mår bra av - en härlig frukt- och grönsaksmix kanske? Du behöver bara god mat, en mixer, en spruta och någon som fixar. Om inte annat så blir man uppiggad av att själv få välja sin mat. Undrar förresten om det funkar att pensla med något som luktar direkt i näsan? Lycka till!

#16 - - Ylva L:

Fredag klockan 20.00. Dobidoo har onekligen fått en ny innbörd.....

#17 - - Mattias:

Dobidoo digiloo... Jag envisas med att det senare ordet har nåtslags toainnebörd. Ingen som behärskar londonslang?

#18 - - Annelie:

Hej!

Jag lyssnade på sommarpratare i dag där din syster läste din text. Vill bara säga att jag älskar sättet du skriver på och att du inte ger upp utan fortsätter kämpa. Och tusen tack för att du delar med dig av ditt liv, det får mig att bli mer ödmjuk.

Jag skickar här en stor varm kram till dig

Annelie