ont

Jag får ont i skulderbladen när jag lutar mig mot dem eller ligger på dem.
Och det gör jag ju.
Det är väl någon muskel som blivit svag för det känns som de sladdrar hit och dit och hamnar fel.
Någon som vet något om skulderblad?
Vad har man dem till?
Vart tar de vanligtvis vägen när man lägger sig på dem?
Kan man ta bort dem?
Känns som ryggen skulle bli slät och fin, eller hur?
Fast jag har ju bestämt mig för att inte amputera mer än nödvändigt.

ifall jag blir frisk.
#1 - - Isabella:

Är inte skulderbladen rester av våra forntida vingar? Kanske början till våra kommande vingar?

#2 - - Åsamamman:

Åååå... VINGAR låter bra.

Kan man få dom att växa om man ber snällt, kanske.

Skulle göra livet så mycket lättare, verka "upplyftande" så att säga.

Annars verkar de vara mest ivägen,

skulderbladen alltså.

Ännu en kantig del av kroppen som kommer i kläm.

Låt oss hoppas på VINGAR

#3 - - Bitterfittan:

Tina, när kommer din bok? /J

#4 - - Ida:

Enligt Google och vår Herre så är det den rörligaste delen av kroppen där det fäster 16 muskler. Jag tror att om skulderbladet inte fanns så skulle lungan kila iväg bakåt ... på nåt sätt.

Har förstått av egen erfarenhet att alla delar hänger ihop och är bra för nånting så det är nog bäst at skulderbladen får vara där dom är. Önskar dig tröst för dagen.

#5 - - Alex:

Skulderbladen är någorlunda komplext formade ben som ledar mot nyckelben och överarmsben. Ett flertal rygg-, bröst- och armmuskler fäster in mot skulderbladen, och dessa muskler är bl.a. involverade när vi lyfter armarna eller rycker på axlarna.



De har tyvärr ingenting med vingar att göra, men skulderbladet hålls normalt på plats mot revbenen av ett antal muskler. Om dessa blir försvagade så kan man drabbas av s.k. "vingscapula", där skulderbladet blir litet sladdrigt som du beskriver, och kan bukta ut litegrann från kroppen.. alltså inte helt olikt en vinge. Detta uppstår vanligtvis när nerverna till dessa muskler skadas, så din diagnos är troligtvis rätt, Tina. Den huvudsakliga muskeln inblandad är en som heter serratus anterior - den "sågtandade" muskeln som går under armen och en liten bit fram mot bröstet.



Skulderbladen kan tas bort, men såvitt jag vet görs sådant mest om man drabbats av cancer där och det inte finns någon annan utväg. Eftersom ledpannan i axelleden till stor del utgörs av skulderbladet och så många muskler fäster där så skulle det bli väldigt svårt att utföra rörelser i axelleden efter ett sådant ingrepp.. men din situation är förstås litet speciell.

#6 - - annika:

Kanske är de början till vingar? Och apropå vingar såg jag en kille på stranden i Indien som hade just vingar tatuerade på ryggen vid skuldorna. Kanske vore något??

#7 - - ulrika:

Trollsländor flyger ju vackert de med:) sådär sånggenomskinligt...

#8 - - Lotta:

Jag drömde om dig, vi skulle prata om böcker, du, jag och några till. Jag hade inget att bjuda på just. Och du trippade i väg till toaletten, reste dig ganska lätt ur stolen. Du var väldigt vänlig och sa att det inte gjorde något att jag inte hade fixat mat eller fika. Men du tog gärna ett glas rött vin, för det hade jag. Hoppas att vi hade trevligt sedan.

Lotta Th

#9 - - HME:

Man skulle uppfinna en muskeldräkt till dig och andra i samma belägenhet (CP-skadade för vilka huvudet inte skakar, ålderssvaga, ryggskadade, ..). Ungefär som en skiddräkt och med ett headset med ett glasöga där du har datorskärmen med styrfunktionerna (som man ser på TV ibland). En hel del robotintelligens kunde vara inbyggd - att inte gå på saker, att alltid hitta balansen, etc - och inbyggd tvättfunktion och naturligtvis lätt att gå på toa med. Den skulle väl inte behöva vara så klumpig - en bra stålmuskel är säkert bara en tjugondel så tjock som en vanlig. Så man kan bara ha lite kläder utanpå om man vill gå på stan som en vanlig kvinna (mrs Walker).



Robotkramar,

H



P.S. Kostnaden betalar vi med inbesparad assistenthjälp.

#10 - - Kicki:

Minns en hälsoundersökning i skolan där skolläkaren bad mig böja mig fram och tog tag i mina skulderblad och sa: Är du så där mager eller gör du dig till? Har alltid funderat över hur man kan göra sig till så skulderbladen står rakt ut.

#11 - - Kristina S:

Instämmer 100% med Alex sammanfattning. Är du proffs Alex, eller så duktig på att hitta information?

Jag undrar om man inte skulle kunna lindra smärtan genom att bandagera fast dina skulderblad mot bålen med elastisk binda. Har du provat det?

#12 - - C.C:

Underbar undran när man har ont, men då ramlar armarna av.