Hat

Jag  HATAR soliga dagar.

Först tar det en miljon timmar att över huvud taget stiga upp.
Sen ska man sitta och kalibrera datorn sju timmar till.
Med fördragna tunga mörka gardiner som i en jävla krypta.
#1 - - Qsn Wetterwilling:

Mal på som en snigel. Om du kommer över vägen utan att torka ut kan du snart tanka liv i gräset igen.

#2 - - Taran:

Hej Harpasione!Trist om solen stör!Den dyrkades ju t.ex. i Egypten och ett tempel ,Karnak byggdes för 3500 år sedan bara för årets kortaste dag,vintersolståndet.Jag var där 1992 och naturligtvis tyckte mest synd för alla stackars turisthästar och åsnor,hundar,katter,kobror etc.Men jag var en vecka i Luxor,och var på Karnak,och hälsade på döda kungar och mumier.Undra på att man är som man är!Nu är jag lyckligtvis hemma bakom mina persienner mellan fönstren i vardagsrummet och sovrummet,och persiennerna innanför fönstren i köket.Jag får inte riktigt en sådan "biokänsla" med hjälp av dem som du beskrev.Du kanske måste ha "biomörkt" för datorns skull?Går det inte att anlita någon belysningsexpert?



"Eppur si mueve" enligt Galilei(när kyrkan bannlyste hans lära om jordens rörelse) och vi är på väg mot färre soltimmar,som du själv antecknade en gång.Så naturen ordnar mörkläggning själv,men lagom skulle ju alltid(?) föredras!/Kram Taran

#3 - - Sofie på Blogvertiser:

Hej!



Vi på Blogvertiser vill inbjuda dig till vårat nätverk av bloggar där du har möjlighet att tjäna pengar genom att skriva recensioner och omdömen åt våra annonsörer.



Efter att ha besökt din blogg tycker vi att den har ett bra upplägg och innehåll som våra annonsörer troligtvis skulle uppskatta.



Blogvertiser har i dagsläget väldigt många bloggar och annonsörer men vi är alltid i jakt på nya kvalitetsbloggar som vi kan hjälpa tjäna pengar genom vårt nätverk.



Vanligtvis så betalar en blogg post allt mellan 50-1000 kr beroende på bloggens trafik och kvalité. Annonsören bestämmer om ett ämne som du ska skriva om men det är helt upp till dig och bestämma vad du skriver och känner du att informationen inte är intressant för din blogg så kan du neka uppdraget utan några som helst problem.



Om detta låter intressant så får du gärna gå in på vår hemsida (http://www.blogvertiser.se/faq.php) och läsa lite mer om oss.



Fakta:



Du kan tjäna pengar!

Du bestämmer om du vill blogga om uppdraget.

Uppdragen kan ta allt mellan 5-30 minuter och skriva



Med vänlig hälsning

Sofie Hansson

www.blogvertiser.se

#4 - - Qsn W:

Hoppa på detta, snälla.. Det vore fantastiskt roligt att se utfallet..



Kram, H.

#5 - - Kristina S:

Ja, hoppa på! Men glöm inte att markera "uppdragen" så att vi kan skilja ut dem, annars blir det ju inte så roligt alls! Så spännande vad du får för uppdrag, speciellt vad du säger nej till - får man lov att skriva DET på sin blogg?

När det gäller soliga dagar: jag kan känna ganska mycket ångest när det är soligt ute och jag får/bör inte gå ut av någon anledning. Det känns som om jag gick miste om något viktigt i livet. Det som då biter på ångesten är att faktiskt strunta i allt och gå ut först. Få känna den friska luften och ganska ofta uppleva att det inte är så skönt som man trodde. I alla fall blir man ganska fort mätt och kan sedan sitta inne i lugn och ro. Är det nödvändigt att kalibrera datorn (vad det nu kan betyda...?) innan du går ut?

#6 - - Livet just nu:

Ja kära nån. Jag förstår din frustration. Det kan kanske liknas vid att bli belagd med munkavel.

Nu närmar sig hösten med stormsteg så det löser sig kanske av sig själv? Regn, mörker och grått. Eller kan man helt enkelt vända på din dator så att du inte sitter i solen?

Bara du inte slutar skriva. Kram och puss på pannan!

#7 - - Ylva L:

Hur kul som helst med en försäljare (ursäkta Sofia) som skriver att "uppdragen kan ta allt mellan 5-30 minuter att skriva" just efter bloggtexten som handlar om att det tar sju timmar att kalibrera datorn - för att överhuvudtaget kunna skriva!

#8 - - Taran:

Jag måste prata med dig för att Mattias verkar ha blivit stum,kanske för att franska forskare har hittat ett jättevirus i Chiles kustvatten med över 1000 gener!?Megavirus chilensis heter det numera och har 1120 gener,stort tydligen.Jag borde egentligen intressera mig för kylskåpets brukanvisning och försöka lista ut varför en ny kyl "knäpper" så högljutt så katten inte vill sova i köket!?!Förmodligen står det ingenting om något knäppande ljud eller störda katter heller så det kvittar.



"Hat,en passion,vars grund är en olustkänsla vid föreställningen om hatets föremål,och som yttrar sig i ett permanent begär att skada detta" enligt Wikipedia.Jag kanske var sådär passionerad,när jag var ung!?Det kanske skulle vara nyttigt att hata?Jag vet faktiskt inte,kanske inte för mig i alla fall.Och när jag såg din rubrik tänkte jag nog att du inte egentligen hatar soliga dagar utan allting knöligt jobbigt jävligt komplicerat som du är tvungen att genomleva?!?Om det är så så får du hela min energi,positiva känslor,virtuella stöd och kramar och känner dig extra stärkt och älskad och beundrad:extra för att du redan har så många som bär dig i sin famn.Jag slutar aldrig sända ljusa tankar till dig,jag hoppas de kommer fram och får dig att orka (litet mera och lättare) med detta liv./Kram Taran

#9 - - Ann-Marie Alexandersson:

Men, vännen! Vadå kalibrera undrar jag som varande en datormupp...Tar det så lång tid varje dag? Ska väl inte fråga varför, men kan du inte ha två datorer, en för natt- och en för dagsbruk)

#10 - - KaosJenny:

Japp, då ska jag hålla tummarna för att solen inte visar sig på ett bra tag. Sol hade vi ju massor av i somras ;-). Du gör det bra.

#11 - - Mattias:

Tara: Nej inga makrovirus i sikte från min horisont. Men så bor jag en bit in i landet också. Småvirusar har vi däremot i våra magar; körigt och dant. Och en jäkla vår som inte verkar vilja bli av; kallt och huga.



Annars kämpar jag mot mina lägre instinkter i samband med juholtaffären. Som har sina komiska poänger, sett på avstånd. Ack vore man som Tranströmer, han verkar befriad från slikt! Skadeglädje och liknande saker. Det får bli i nästa liv, eller nästa.



Och så läser jag om nyaste nya fysiken som visst har släppt lös ett troll. Med relativitetsteorin slogs kausaliteten fast som princip i universum har jag tyckt mig förstå. Inget kunde ske innan det skedde, liksom. Men med supersnabba partiklar verkar det kunna hända. Det kan man kalla oreda, juholts reseräkningar är i jämföresle med det riktigt prydligt ordnade! :-)



Om knäppande kylskåp har jag inte mycket att säga, möjligen isåfall om gummilister som trillar av. Men det lär väl dock inte störa katten.



Och om hat... Det är inte värt det. Men lätt att säga. /Mattias

#12 - - Taran:

Mattias:Rart av dig att fundera över min knäppande kyl!När det gäller de nya fysikresultaten så kan dem ju komma att korrigeras i efterhand.Ibland är det ju så att hela världen suktar efter revolutionerande nyheter,och får till dem:åtminstone tillfälligt.Och Tranströmer som andra poeter har också släppt sina demoner lösa t.ex. med Sovjetkritiken.Jag tror att mången kritik är släkt med rädsla,förakt,oförståelse,brist på empati,mindervärdeskomplex och dyl.Alla drabbas vi någongång av alla slags känslor och tankar som sedan blåser vidare på någon annan stackare.Det är vad jag tror.Och att man inte växer själv om någon annan görs mindre,men det är ju många som inte har den tron.Som Harpasione har sagt:alla får tro på vad de vill.Det låter bra,man kanske skulle göra det tyst också men kunde inte låta bli att prata Mattias chilensis litet ;)/Taran

#13 - - Mattias:

Taran: Visst är det så, och det är ju det jag innerst inne vet. Att när jag pekar fingar mot och kastar pajer mot Juholt så gör jag det egentligen mot mig själv. Jag var småföretagare innan jag flyttade Chile och tyckte att sossarnas inställning var direkt hånfull mot "min" grupp (läs: mot MIG), och självklart förväntades man känna till varenda liten regel, annars bannor och straff! Därför triumferar något i mig när Juholt försöker skylla på regelokunnighet, och inte kommer undan - MEN istället borde jag böja nacken i ödmjuk tacksamhet! För om s-märkt kitslighet var en av orsakerna till min utvandring så har jag egentligen inget att klaga på. En bra kvinna hittade jag sen jag kom hit och två fina gossar blev jag far till. Och ett bra liv har jag. Så att.



Och samma förstås med dig, Tina, fast det är sannerligen inte upp till mig att skriva dig eller någon annan det på näsan. Att tålamodet som tryter gäller en själv... Ganska bra artikel i SvD om det idag: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/jag-flydde-min-smarta-genom-att-jobba-hart_6546501.svd



Om Tranströmers rytanden vet jag inget, men det låter om inte annat mänskligt. Kloka var förvisso hans dikter från början och vid det här laget verkar han direkt buddhalik. Men förstås ändock människa. Fantastiskt hur han balanserar på gränsen till det nästan barnsliga, banala, ibland. Jag hade inte sett det i hans diktning förut, men tycker nu att det ibland är nästan barnsligt. Stenen i skogen som han måste nå till exempel i dikten Längre in, till exempel. Nästan ett barns tvångstanke:



Jag vet att jag måste långt bort

tvärs genom staden och sedan

vidare, tills det är dags att gå ur

och vandra länge i skogen.

Gå i grävlingens fotspår.

Det blir mörkt, svårt att se.

Där, på mossan, ligger stenar.

En av de stenarna är dyrbar.

Den kan förvandla allt

den kan få mörkret att lysa.

Den är en strömbrytare för hela landet.

Allting hänger på den.

Se den, röra vid den...

#14 - - Franck:

Barnsligheter? Med Gandhi säger jag då: Jag är ett barn! Tranströmers dikt "Längre in" börjar med strofen:

”På stora infarten till staden

då solen står lågt.

Trafiken tätnar, kryper.

Den är en trög drake som glittrar.

Jag är ett av drakens fjäll.

Plötsligt är den röda solen

mitt framför vindrutan

och strömmar in.

Jag är genomlyst

och en skrift blir synlig

inne i mig

ord med osynligt bläck

som framträder

då papperet hålls över elden!”



Och fortsätter:



"Jag vet att jag måste långt bort

tvärs genom staden och sedan

vidare, tills det är dags att gå ur

och vandra länge i skogen.

Gå i grävlingens fotspår.

Det blir mörkt, svårt att se.

Där, på mossan, ligger stenar.

En av de stenarna är dyrbar.

Den kan förvandla allt

den kan få mörkret att lysa.

Den är en strömbrytare för hela landet.

Allting hänger på den.

Se den, röra vid den..."



Förstod inte riktigt denna rusningstrafiksdikt, men den som tagit sig hem om eftermiddag när draken vaknar och det röda ljuset genomlyser en och gör skriften tydlig, vill gärna ta sig till skogen och leta stenen. Måste vi inte det? Fast det är dunkelt. Känner igen drivkraften!



Då vet jag att gråvädersdagar absolut är till glädje för dig, det kommer fler nu. Kan du ha två datorer, med olika kalibreringar (det är ju bara skärmen, gissar jag, som det handlar om) som A-M A frågade?



#15 - - Anonym:

Jovisst, barn och buddha ligger nära intill varannat, skulle jag tro. Jag tog inte med första halvan av dikten därför att den inte illustrerar det jag ville visa på, den är snarare "vuxen" tycker jag. Men fantastisk!!! Att vara ett fjäll i draken, och så är den alldeles solnedgångsröd också, hela dikten. Eller rättare sagt halva. Sen bli den ju grön!



Det var bra att du kompletterade, Taran! /Mattias

#16 - - Mattias igen:

Franck var det visst som ryckte in i diktens tjänst, ser jag nu! Nåja, bra hursomhelst. /Mattias

#17 - - Taran:

Nu när 114.15 år har förflutit och du förhoppningsvis är uppe!?!Och datorn är kalibrerad i 7 timmar efter det, så måste jag fråga om du vill ha mantrat,som Pontus fick av Dalai Lama?Dalai Lama upprepade mantrat 2 gånger men det var ju ändå litet svårt att dels höra dels memorera.Jag skriver det här:Om Tare Tuttare Ture Swaha.Ungefär bedjan om välsignelse och beskydd mot lidande.Jag tyckte det var härligt att Dalai Lama ville ge mantrat till Pontus,och alla kan ju recitera över det om de vill!Sedan kan man skoja om de tibetanska orden om man vill,buddhismen är en väldigt humoristisk och tillåtande religion.



Hoppas allting är bra och alla får en fin helg!/Taran



PS Jag tog för givet att alla visste att jag pratade om "En andra chans",sista avsnittet i går,också på SVTplay.

#18 - - Anmaja:

Om solen generar så kanske denna kunde passa; http://blogg.omakastengods.se/2011/06/14/sticktips/ Eller inte. ;-O

Hälsning från Kalmar.