Ett rop på hjälp

Googla "recept coop ".

Jag vill att ni ska hjälpa mig att laga mina utvalda recept och sedan skriva en fyllig mustig redogörelse för hur det smakade.

Vi börjar på s.

Stekt fläsk med löksås. En klassisk favorit men ett annorlunda recept med öl och socker i såsen. Undrar hur det blir?

Stekt rödspätta med dansk remouladsås. Nyfiken.

Sillsallad. Helt enkelt. Fanns när jag var liten men jag vet inte om jag åt det.

Skaldjursgratäng. Gärna barnfamilj jag vill veta om barnen gillar den.

Sudado med sötpotatisaioli.Vad är det här? Och hur smakar det?

Stångkorv med lök och potatis. Kan det vara i klass med isterband?

Små ugnsomeletter med gubbröra. Måste vara underbart!

Ja Varsågod och börja.
Hittar ni något annat recept på s så gör det då. Någon annan bokstav godkänns dock inte.
Bara coop gäller. De har så fina bilder.
Berätta om du gör avvikelser från receptet och eventuella tillbehör.

Lycka till!
Jag börjar vänta NU.
#1 - - bitterfittan:

s s s s .....alltså steka korv, gills det?? Det fanns som recept...

#2 - - bitterfittan:

I dag ska jag ssssteka korv, det var en tydlig och bra beskrivning på Coops sida vill jag lova. I morgon blir det spagetti carbonara. Men berätta varför du valde S

#3 - - Mari:

Efter tips från Gunnar så googlade jag på Coops recept på surströmming och hittade en surströmmingsstrut som fick mina smaklökar att börja vibrera. Men det blir inte vår mat idag i alla fall;)

#4 - - Harpasione själv:

,S blev det för jag sökte en bild på fläsk med löksås.

Steka korv. Ok. Om du berättar om hur det smakade och vad ni hade till. Det får bli min njutning.

#5 - - bitterfittan:

korven (stekt falukorv)var lite salt, flottig och lite bränd. Smakade gott och mjukt liksom. Till korven serverades hemgjord pasta (mannen fick pastamaskin i julkklapp) som smakade lite mer ägg än pasta gör annars, mjuk pasta med ägg och salt smak, den var också god.

#6 - - Håkan och Gerd:

Sssista biten korv, det blir lite rester och frys-tömning så här års.

Stekt falukorv blev det här idag också.Eftersom jag åt först och tittade här sen får det bli utan coops recept men mitt eget uppfunnet i stunden utifrån olika rester. Skivor av korven varvat med rödlök och tomat på ett smort fat, täckt med några skivor ost. Några överblivna kokta gröna sparrisar och kikärtor vid sidan. När allt såg lagom färdigt ut la jag över det på en delad baguette. Men det blev för tjockt att bita över så jag fick ändå äta med kniv och gaffel.

Sssmaken: med Nisses senap (en lokal söt och stark variant) smakade det fint av alla ingredienserna tillsamman. Osten hade fått en liten brun yta korven smakade också brynt, salt och av sina kryddor, löken och kikartorna gav olika tuggmotstånd och tomaterna både syra och sötma. Sparrisen var väl det lite lyxigare inslaget men passade riktigt bra och lyfte hela måltiden. Det hade kanske rentav passat med vin till, men eftersom jag drack vin både i går och förrgår och ska på jobbet i morgon fick det bli lättöl.



Bib i PEG som Gerd hade på en bild var ett arrangemang som vi riggade för bilden. Det hade säkert fungerat i praktiken också men det var svårt att få kontroll över doseringen. Vi är bra tycker jag men det är noga med doseringen.



Nu är det tre år sedan Gerd dog och i helgen började jag att läsa hennes dagbok när några vänner och jag satt och mindes en gemensam resa. Jag återkommer med recept på sånt som hon tyckte om att äta när det var svårt att äta.

#7 - - Maggan:

Soppa: Kantarell:Ingredienser, smått hackad lök, brynta kantareller, grädde, vitt vin ,svampbuljong Allt mixas till smaskig soppa med lite timjan och smörstekta kantareller på toppen

Svamptillbehör: Rostade frön & nötter, knaperstekt bacon, brödkrutonger, kikärtor & bönor, pasta och nudlar. Mums en kall vinterdag....

#8 - - Zorro:

Jag paxar skaldjursgratängen till mig och mina barn. Återkommer om några dagar.

#9 - - Siw:

Jag är verkligen inte rätt person att hjälpa dig med detta. Jag lagar i stort sett aldrig mat, det gör mannen i huset. Jag skulle önska att jag kunde eller i alla fall var intresserad av matlagning, men icke...

Surströmming börjar ju på s, och det är lätt att fixa, bara att öppna burken.

#10 - - Harpasione själv:

Precis så ska det låta zorro!

Bitterfittans beskrivning njuter jag av.

Men det verkar vara en och annan som inte tar mitt rop på allvar?

Siw du kan väl ge ett recept till din man?

#11 - - Taran:

Kollar på "Supersize vs. Superskinny" på 3:an, otroligt!?Skall återkomma,är deppad över stundande födelsedagen?!Blev glad, när jag insåg att Mari fyller 2 dagar efter mig!!!Mindre deppad på något vis ;)/ Kram

#12 - - judi:

recept på S-

S-Ungn stekt S-lax med S-grönsaker och S-hollandiesås gjort i S-matlagnings-grädde med S-Ris

#13 - - Anne-Marie:

Jag försöker med Sudado inom de närmaste dagarna, verkar gott. Får se om jag får till sötpotatisaioli också... Återkommer!

#14 - - Maria Westerholm:

Stekte klyftpotatis i ugnen, la in några köttbullar från frysen mot slutet, rest från julhelgen. Tomatsallad på tomat, lite hackad gul lök (brukar använda röd lök men nu fanns det lite gul i en burk i kylen), en skvätt balsamvinäger, lite olivolja, torkad basilika, örtsalt och svartpeppar. Kesoröra med hackad gul lök, svartpeppar och lite örtsalt.

#15 - - Mari:

Vad söt du är, Taran! (Och du också förstås, Harpasione - men det vet du ju redan att jag tycker...)

#16 - - Franck:

Soppa; potatis och purjolöks-. Frusna purjosar från det jordslagna i uthuset, rödlök på försök och potatis, svenskt ekologiskt smör (på utdöende?). Halvannan liter vatten med buljongtärningar två. Slå sönder det fasta sen och tillbaks i soppan. Lite havssalt och svartpeppar. Karin och jag delade bord. Jag åt mest soppa, Karin mest crème fraiche. Knäcke till (med hummus på). Smaken (och nu börjar det kännas som om jag plågar dig..) blev den karakteristiska soppan på pot och purjo helt enkelt. Men smörstekningen ger extra smak. Hur beskriver man den smaken och plötsligt står jag utan metaforer! Om alla andra sinnen varit stumma för mig, hade jag säkert haft sjutton ord för soppan efter smak, konsistens, årstid, färg, tillfälle och jag vet inte om det är bra eller dåligt, men jag vet att det är gott men kan inte beskriva det mer. Mina synintryck är tydligare, jag kan uttrycka mer där. Det är väl där 'svettig häst' kommer in (vinprovarna du vet, du har kanske hållt på med sånt?). Ska fundera på den där fylliga mustiga redogörelsen. Det jag f ö minns är att Karin blev tydligare efter en tallrik soppa och jag hörde henne också bättre, men det har nog inte med soppan i sig att göra. Det kunde varit en vurre vid hålet i väggen?

#17 - - Taran:

Soppa;potatis,gul lök, morötter, kålrot, pepparrot, vegetarisk buljong (både Coops och Icas),vitpeppar.Soppan fick koka i en timme och 15 minuter,hela lägenheten doftade grönsakssoppa,lök,buljong och kanske barndom (min,mormors långkok)? Jag var inte hungrig, är sällan, men soppan var så god, och lättsmält; alla smakerna kom fram så som det skulle ha varit primörer eller smörstekta läckerheter av valfritt slag!Lökdoften kommer att hänga kvar, säkert i dagar; soppan kommer att bli godare och godare,när den får stå till sig i kylen.Du inspirerade till matlagning Harpasione! Du kommer inte att orka ha soppa på länge nu!Men du hade älskat denna soppa, jag hade gärna bjudit dig på den; du kanske hade velat ha surdegsbröd med smör på, till den!?



Och Mari: Jag har känt på mig,att vi har någon galenskap gemensam. Jag hade inte tänkt på födelsedagen! Men som du sade, vi stenbockar är söta!

Jag vet inte vad det beror på;) Kanske för att vi kan allt :);):);)

#18 - - Taran:

Mari: var det våra födelsedagar: din på torsdagen, min på tisdagen, som förtrollade dig?Eller det faktum, att Harpasione, du och jag kan allting;);)Nej,vi är bara litet crazy men alltid retar det någon!Söta är ni i alla fall!



Jag får beskriva min härliga grönsakssoppa någon annan gång nu när Franck redan har bjudit på en sådan trevlig upplevelse med god soppa tillsammans med kära människor.Jag kunde känna purjolukten ända hit, och hummusen var fräsch och smaken passade så bra till det hela!Min soppa innehöll alla slags grönsaker,utom rotselleri(som fanns i grönsaksbuljongen).Hela lägenheten luktade gul lök, kålrot, pepparrot, morötter, potatis, buljong och jag kommer att tycka att soppan blir godare för varje gång inom den närmaste veckan, när den har fått stå till sig (i kylen).Harpasiones förtjänst att jag fick mat som jag kan (sådär) smälta, och njuta av.Jag skulle gärna bjuda alla hågade, kanske med egenhändigt bakat (av min syster) surdegsbröd till?!Med en bit mozzarella, en skiva tomat och en timjankvist (en stund i ugnen,i 225 grader?; litet smör och en smekning av vitlöksklyfta mot?) på? Ja,...mat är sensuellt!Även nyttig mat...och Ernst Kirchsteiger?!Nej,jag vet inte;kom att tänka på honom!!Häng inte mig nu(bara för hans skull).Tack för alla härliga matupplevelser ni som har skrivit!Bon appétit Harpasione!Och säg INTE att det kommer soppa ur dina öron: det kan man aldrig föräta sig på, det är som knäckebröd på det sättet;)

#19 - - Taran:

Det har väl inte hänt mig så många gånger som tur är, men när man väntat i 40 minuter att kommentaren skulle dyka upp(och den inte gör det!, och man tror att man inte har tryckt ordentligt på skicka) och skriver en ny med stort besvär och alla svor: så får ni ha till godo,mycket soppa med Taran;)Men kärleksförklaringen till Harpasione och Mari blev "kyrkoförda" litet extra;)"L´appétit vient en mangeant",var tvungen att skriva det;om du inte trodde att grönsakssoppan var så god,Harpasione!Tyvärr kan jag inte franska(heller,höll jag på att säga)!Jag "kuttersnackar" ofta här,men det är bara för att jag tycker så mycket om att vara här, och om er alla !/Taran

#20 - - Ann2:

Gillas ett ickeutvalt? S pagettirest värmd i det som var kvar av S tallets sås (S vamp=champinjoner hackade gröna oliver pimiento grädde.. )gammalt recept som vi kört med i 40 år) eg till stekta fileer av spätta ell annan plattfisk, men jag tog denna röra till några överblivna - men hemgjorda - köttbullar samt nåna bleka vinter- bry SS elkålar.

Det smakade mjukt o 'svampigt'm liten tvist, köttbullar kryddigt peppriga o kålen har ju obeskrivligt rik smak.

Annars har jag turen att ha egen kock (tillfälligt bortrest) så jag kanske kan få honom göra nåt cooprecept.

#21 - - Helena:

Ingen tid igår ill att hinna laga mat eller prova recept, utan mitt bidrag blir istället upplevelsen av att 13- årig dotter roddade med stekta potatisar i ugn och därtill köttbullar. Lite gurka och morötter stod på bordet och så hade hon och lillebror ätit när jag kom hem från oplanerat inhopp på handbollsträningen ( sjuk dotter annars skulle hon också varit med). Den stora upplevelsen : Att hon kan så himla mycket och njutningen av att få komma hem sent och faktiskt få mat serverad.... Vi hade snabbt snackat ihop oss om hur hon skulle göra, ugnsgrader och ungefärlig tid och sedan hade hon fixat det !! Så lite väl peppriga, småsega ( efter att ha varit färdiga ett tag), lagom saltade och ostknapriga potatisklyftor, stekta Mamma S köttbullar, gurka och morot med en klick creme fraiche, en stolt dotter som svassade runt lite i köket och kollade upp bedömningen från stolt och nöjd moder. det är häftigt att se hur de växer, ens ovärderliga telningar !!



Får se om jag återkommer till matlagningen.Kan hålla med Franck - hur sjutton ska jag kunna beskriva och återge matupplevelsen ? Känner mig som Tina - "jättegott" - thats it ?! För jag gillar verkligen god mat, men saknar nog också språket för det....Eller är det en utvecklingsmöjlighet ? ( fast det är inte säkert att jag nappar på det ändå...

#22 - - Skramlan:

Är urtråkigt laga mat idag så det får bli pyttipanna alltså färdigköpt och stekta ägg.

Lagar då och då lite mer avancerad mat men kan ej skriva ner recepten för jag hittar på vartefter och ändrar gärna ursprungsrecepten.

#23 - - eva:

Min gode vän Bosse fick en massiv hjärnblödning som bland annat berövade honom lukt- och smaksinnet. Han saknade det så oerhört. Han bjöd mig på de godaste middagar, de godaste viner, för att jag skulle sitta mitt emot honom och uppskatta dem så att han kunde uppleva dem genom mig. Berömma, beskriva, smacka och njuta med hela mimiken. Jag gjorde det så gärna. Men det var svårt, det blev allt svårare, jag kunde liksom aldrig riktigt ge honom det han inte hade. Till sist kändes det som han tog det jag hade, njutningen av vinet, måltiden. Det är kanske lättare att ge en liten aning om en matupplevelse genom skrivna ord, när man sitter och tänker tillbaka på vad man verkligen först fått uppleva, i fred.

Påminner mig om hur folk som äter i radioteatern smaskar alldeles för mycket för att man inte ska tvivla på vad dom gör.

Det är svårt att förmedla känslor, alltså dom känslor som vi lärt in, som hur en ros doftar, hur en falukorv smakar. De grundläggande känslorna, rädsla och glädje och andra, dem kan vi förmedla med enkla streck och punkter i en oval.

Lite associationer kring ditt rop om hjälp med mustighet. Helt omustigt.

#24 - - Tessa i höghuset:

Sillsallad åt jag nyligen, så det kan jag ge dig direkt! Avvikelse från coop-receptet: Inlagd sill från burk istället för salt sill och en liten röd lök istället för gul. Smaken är söt-syrlig och lite knaprig, krispig. Rödbetorna är lite mjuka lena, äpplena hårdare. Jag tycker om ättiksinläggningar och det får man verkligen sitt lystmäte av här. Jag äter tillsammans med gräddfil för att bryta av mot det söta. Det är gott med potatisen i som gör det lite fylligare.Det hade nog varit ännu godare med salt sill som i receptet, eller med saltgurka istället för ättiksgurka, för att balansera det söta. Men en lagom dos, tillsammans med salt (jul-)mat är perfekt. Och så är det så vackert rött.



#25 - - Anne-Marie:

Sudado var en trevlig bekantskap! Man varvar kokt potatis, skivad lök och tomater i en gryta, kryddar med salt (mycket mindre än det står i receptet!), peppar, paprikapulver, oregano och vitlök, lägger fiskbitar ovanpå (hos oss blev det hoprullade spättafiléer) och häller på fiskbuljong. Sedan får det koka upp och sjuda i 10 minuter. Lätt och snabbt!

Sötpotatisaiolin fick bli en morotsaioli istället, med mindre senap och mer vitlök än i receptet.



När grytan kom på bordet såg maten ganska färglös och tråkig ut, men det ordnade sig med lite persilja från frysen. Smaken då? Buljongen var lagom salt, mild, med mycket smak från tomaterna och löken. Fisken blev precis färdigkokt och mjäll utan att falla isär. Potatisen kokade inte sönder utan höll sig på plats i sina skivor. Löken var mjuk och söt och tomatskivorna härligt sladdriga. Aiolin tillförde ordentligt med smak av vitlök, olivolja och en aning av senap. Till grytan serverades nybakat bröd av den typ som i vårt hem kallas "PerochTinabröd", frasigt sega frallor av mestadels vetemjöl, supergoda att doppa i såser och soppor.



Alla i familjen tyckte om den här maträtten. (Bara 8-åringen pillade undan tomater och lök och struntade i aiolin.) Det här kommer vi med all säkerhet att laga igen, kanske med lite varierande ingredienser. Lite citron, mer persilja, paprika eller morot med bland potatisen...



Tack för inspirationen! Nästa gång vill jag laga stångkorv :-) (Minns vagt en underbar beskrivning av en far och son som åt stekt korv, potatis och lök. Kan det ha varit Sven Delblanc? Återkommer!)

#26 - - Zorro:

Skaldjursgratäng:

Det står inte i receptet när dillen ska i så maken missade det.

Ganska smetig konsistens. Ris dominerar och den smälta osten förgyller. En fylligt gräddig smak men ganska salt och lite för mycket citron. Ganska mycket räkor och musslor, det var gott.

Yngste sonen tyckte inte om räkorna men åt för övrigt två portioner. Mellansonen kräver ketchup på allt, tyckte musslorna var äckliga men åt resten med god aptit. Dottern tyckte det var godare än hon trodde! Åt musslor för första gången :)

Som helhet en riktigt bra vardagsrätt. 3,5 risgryn av 5 möjliga.

#27 - - Ann:

Pax för att laga Sushirullar - trots att jag inte tror att du, Harpasione, gillar det. Om jag känner dig rätt så är du mer för redig husmanskost. Jag ska försöka beskriva upplevelsen så att du får en ny smakupplevelse - jag ser det som en utmaning :-)(orginalreceptet finns på Coop). Jag piffar upp receptet med rökt lax eftersom det bara är ris, avocado och paprika i rullarna enligt receptet. Jag hoppar över paprika och solrosfrön och rullar sushirullarna bara i sesamfrön. Wasabin glömmer jag inte eftersom det är pricken över i´t. Den sticker så skönt i näsa och gom. Dessutom är färgen på wasabin så snyggt giftgrön och gör sig bra till det övriga ingredienserna. Sushi är en rätt man äter med ögonen också - den är riktigt snygg. Tyvärr gör Coops bild inte sushirullen rättvisa. Så till själva upplevelsen i munnen. Algpappret runtom rullarna är lite segt och rätt smaklöst men ger en föraning (för mig som ätit sushi tidigare)om det som komma skall. Efter att tänderna har rivit sönder algpappret möts smaklökarna de av det mjuka rundkorniga riset. Den milda smaken av avokadon bryter fint mot sältan i den rökta lite feta laxen. Sesamfröna knastrar mot tänderna och när de krossas blir de ytterligare en smak som lyfter sushirullen ett steg. Den japanska sojan som har blandats med wasabi har sugits upp i precis lagom mängd av en del av riset. Det är nästan lika gott som surströmming!Kram och puss i pannan

#28 - - Ann-Marie Alexandersson:

Varför plågar du dig själv med detta?

#29 - - Harpasione själv:

Jag plågar mig inte. Det här är den lilla matnjutning jag kan få.

Äntligen! Det funkade.

Mer och fler nu.

Och tack för hjälpen!

#30 - - Maria:

Svamp-Smörgås: Soppar, taggSvamp och kantarell. Stek Svampen i Smör. Snåla inte på Smöret. Salta ordentligt med flingSalt. Lägg den Stekta Svampen på Skivor av Surdegsbakat bröd med lagom mycket nyttiga fibrer i (inte för många). Njutes med en kall mellanöl. Smaskens. Det är ju inte Säsong (även om det går att hitta en och annan trattkantarell fortfarande) men man kan ju drömma. Och komma ihåg vilka blandningar som finns i frysen.

#31 - - O:

Mitt njutnings-bidrag på s måste bli SEMLA med varm mjölk och kanel. Varmt, sladdrigt bröd, kallt lent när jag fick med vispgrädde och sött när jag kom till inkråmet/mandelmassan. Locket? Det tog jag först och doppade bara lite i mjölken.

#32 - - Taran:

Måste fuska litet och bjuda på en snabb barnfavorit: snabb mozzarellalasagne.Man kokar krossade tomater(2 förpackningar, KRAV helst)med 1 tsk salt, 2 tsk socker i ca 30 minuter. Efter puttrandet mixar man den slät och klipper nästan en knippe basilika i, och blandar ihop.Under puttrandets gång har man blandat ihop 500 g ricottaost med 2 ägg.Man varvar ca 250 g färska lasagneplattor, ca 4 stora mozzarellabollar(skivade, rivna med rivjärn eller för hand) på följande sätt: Underst på den smorda formen litet tomatsås, sedan lasagneplattor; på dem tomatsås och på den ricottablandning och på den mozzarella; sedan lasagneplattor, tomatsås, mozzarella; sist lasagneplattor, ricottaäggblandning och mozzarella.In i ugnen, 175 grader, ca 25 minuter.Så klipper man litet basilika(eller vad man vill) på och har någon fräsch sallad till t.ex rivna morötter,äpplen,riven vitkål och citronsaft och några russin(litet socker om man vill).Du kan känna varma mjuka ostig-tomatiga lasagnesmaken med liten basilikatouch i munnen, ta och tugga på salladen till, och skölja ned med litet isvatten, eller en kall öl om man är vuxen och gillar det.



Hoppas det var OK med den snabba lasagnen, som är mina systerdöttrars( nu tonåringar) favorit sedan många år.Den luktar litet pizza-pasta-aktigt, och även vegetarianer kan äta den (vilket är en fördel i vår släkt);)

#33 - - Syster Maggan:

Jaa du, jag skriver ju inte så ofta här men detta blev oemotståndligt då jag ju flera gånger på kortare tid ätit den oslagbart godaste mat som finns nämligen ISSSSTERBAND. Det börjar safta sig i munnen redan i inledningen när jag hackar iordning finhackad gul lök, inlagd gurka och rödbetor. Det får sedan ligga och vänta en stund. Potatisen bubblar redan gul och het i sin gryta. Nu åker stekpannan fram och får bli lite uppvärmd. Nu glider de ur sitt mjuka plasthölje, isterbanden, långa, smäckra, lite lätt knottriga och med en syrlig doft som får näsborrarna att krulla sig. En riktigt vass kniv skär nu en lång längsgående skåra längs hela det smäckra bandet som sedan hamnar i stekpannan. 3 stycken, tätt tillsammans ligger de där och gnider sig mot varandra. De vänds försiktigt så att det bli en lagom stekyta på både över och undersidan. Istret börjar nu långsamt puttra fram som ur en varm bubblande källa. Och sedan kommer själva höjdpunkten i tillagandet. Isterbandet liksom öppnar sig på ett närmast erotiskt sätt, kråmar sig och vänder sig till sist nästan ut och in, vet liksom inte till sig riktigt, kommer inte undan. Och då gör den hackade röran sin återkomst efter sin väntan på fatet. Löken strös i först och får fräsa sig mjuk i det bubblande istret. De blodröda rödbetorna och de blanka gröna små gurkbitarna strös nu ut över de kråmande heta isterbanden.Det bubblar, fräser och den syrliga doften fyller nu hela köket. De mjuka lite mjöliga, nykokta potatisarna samsas snart med två av isterbanden på min tallrik. Allt lite glidandes runt i en symfoni av doft, syrligt ister, rött, grönt och grynigt. Fulländat med det lite hårda korvskinnet bitvis knaperstekt, gyllenbrunt.

Den vassa gaffeln sticker genom skinnet med ett litet poff. Det saftar sig igen. Extasen är nu ett faktum och jag inmundigar hela härligheten, lätt omtumlad, utan att längre vara helt medveten om tid och rummmmmm ahh, åhhh, stön.

#34 - - Zorro:

Skomakarlåda: Köttfärsbiffar, lite lagom mesig smak av köttfärs utblandad med ströbröd och ägg. Till det lätt brynt purjolök i strimlor, inte för mjuka utan lite stunsiga och lökstarka. Lent potatismos passar bra, varmt och gyllene av kravpotatis från Tjörn.

Så mellansonens favorit: vitkålssallad med lite svartpeppar, örtsalt och olivolja. Sval och knasprig.

#35 - - Ylva La:

Jisses! Jag hade velat se er familj när det serverades korv till middag. Föll alla i total extas? Ögonvitorna vändes ut och in, någon började tala i tungor och alla leviterade bort från bordet när tallrikarna var tomma?

#36 - - Franck:

Där tror jag syster din tog hem det fullständiga Ekvilibrist-Priset för Isterband het som chili. Jag tror visst också att isterband verkligen får igång er i familjen. Du måste ha isterband med till Afrika om du far dit! De kommer få dig rakt över Sahara utan bekymmer.

#37 - - kajsa g:

Oh My God Maggan vilken fantastisk beskrivning! Jag som inte ens riktigt gillar isterband på det sättet blir ändå helt till mig här i soffan!

Här serverades ikväll en av morsans vardagsfavoriter; Soppa - denna gång potatis, purjo och brockoli, grovmixade med en skvätt gtädde i. Milt, varmt och grönprickigt. Till det varma mackor med ost och skinka, salta och frasigt grillade i ugnen med en touch av grillkrydda on the top...

#38 - - Lotta:

Klart som korvspat att man vill bjuda dig på middag! Visserligen låter inte Coop receptsida så super deluxe som jag vill att det ska vara- för en sådan specialnjutare som du, men jag köper hela ideen med både avvikelser och tillägg... Idag till frukostmiddag får du .... Tara ram ta tam ... SUOVAS. Det är en rätt jag bara bjudit kvinnor på,,av någon anledning. Min 85 åriga mamma bjöd jag det på för tre år sedan - det var hennes premiär suovas.

Jag kan säga att Coop Österplan mycket mycket sällan har det i köttdisken men de har försökt, utan att lyckas.

Detta lätt rökta renkött är så ljuvligt jungfruligt

att norrlänningarna sällan släpper det till oss barbarer söder om Kiruna...Men en kock i Falun och hennes far är så förförda av smaken att de själva byggt sig en egen rök där de kan göra suovas själva! Efter en tripp till Falun börjar matlgningen!!

På tillredningsbänken KÖTT & POTATIS! Svart trumpetsvamp och en skvätt grädde! Bara betrakta renköttet - det liknar inget annat kött du någonsin ätit- det är mörkt rödbrunt - det är tätt fettfritt och osenigt. Hur du är letar i minnet efter liknande muskler så finns där inget som påminner. Biten är liten - men naggande god, detta är inget man vräker i sig som en svulstig korv (som så njutbart tillagats av din syster)det här är finlir! Favoritkniven - med det smala bladet sjunker mjällt ner i köttet som

villigt öppnar sig för delningen- av halv cm skivorna. Fyra små vackra bitar kanar självmant ner i pannan som fått en klick smör att gyllna före doppet. Det fräser men tar ingen färg - snabbt och elegant vändes bitarna för en kort upphettning. Grädden som fått äran att bädda in dessa små bitar av ren gör sig redo för sitt uppdrag - omsluter och njuter av att kyssa köttet tills en vacker brun färg uppstår alldeles av sig själv - inga kryddor - saltet är nog i det rökta. Som av en händelse är potatisen redan klar oc pressad - ligger så fluffigt och prinsesslikt på tallriken. Den välhackade och skogsmosse skimrande svampen är även den stekt och upplagd på fatet bredvid potatisfluffet.Det är som på TV allt är förberett med trollstaven. Så bjuder suovas upp till dans och lägger sig så tillrätta med de andra på tallriken. Ljusen brinner lamporna är släckta - du ska föra den första tuggan till din läckergom - och ett milt fyrverkeri i munnen får tiden att stanna. Som en god start på en bra bok - man vet att man kommer att sörja när den är slut....du ler... Och är tacksam över att du är människa!

#39 - - emma:

hejsan!



jag undrar vad det där datorn heter som du kommunicerar med?

#40 - - Harpasione själv:

Min dator heter My Tobii

#41 - - Håkan (& Gerd):

Oj oj oj!

Först Maggan med sina sensuella isterband. Och innan man riktigt hämtat sig från dem drabbas man av Lottas Suovas. Jag leviterades och fördes tillbaka till Jokkmokks marknad 1971.

Tack för maten ...

#42 - - Anne-Marie:

Känns som man hamnat lite i bakvattnet här efter Maggan och Lotta, men jag vågar väl ändå försöka: Spansk äggpanna åt vi härom kvällen. Vi hoppade de soltorkade tomaterna, tog en röd och en gul paprika, och en grön chili istället för tabasco. Det blev.... gulrött. Hade nog varit bättre med grön paprika. Nåväl, i med tomaterna, som vi glömde kärna ur, och sen äggen, 6 st eftersom vi var många. Äggen tog lååång tid på sig att stelna, så paprikan blev lite väl sladdrig innan det var klart. Det hela kom slutligen på bordet och serverades med gott bröd (PerochTinabröd, vad annars?) men ingen grönsallad som föreslogs i receptet. Och det var gott! Äggulan rann ut som en sås och blandade sig med saftigheten från tomaterna, och detta kunde sugas upp med brödet. En god, snabb och nyttig maträtt, på det hela taget. Men nästa gång tar vi nog receptet i Vår Kokbok med bananer och curry istället för tomater.



Igår var det till barnens stora förtjusning dags för stekt fläsk med löksås a la Coop. Socker i såsen kan verkligen rekommenderas, socker när man steker lök överhuvudtaget blir väldigt gott. Mörkt öl däremot... Jag gillar nog "vanlig" löksås bättre. Och steka fläsk, allvarligt talat, kan man göra det utan att det skvätter stekflott över halva köket? Gjorde jag kanske fel på något sätt? Jag känner att det kommer att dröja länge innan jag ger mig på det igen. Nåja, fläsket var lagom salt och köttigt saftigt, såsen krämig och fyllig i smaken och passade mycket bra till den halländska potatisen. Familjen var nöjd. Alla uppskattar verkligen den plötsliga variation i kosthållningen som uppstått. Så igen: Tack för inspirationen!

#43 - - Maria Westerholm:

I fredags gjorde jag min favopaj. Jag brukar passa på när jag är ensam hemma eftersom de andra inte gillar paj, Shaji är fortfarande i Indien och dottern var i gillestugan för att titta på film med ett gäng kompisar och de hade köpt pizza och sov i gästrum.



Den här pajen har du ätit förut bl.a. på mitt 30-års kalas, i matlaget och kanske på dk. Den blir bäst när den tillagas i varmluftsugn, då äggstaningen blir fluffigt på ett otroligt smarrigt sätt.



Jag har sen länge slutat att använda vetemjöl så numera består pajbotten av smör och siktat dinkelmjöl. Först gräddar jag pajskalet i 10 min sen lägger jag i lite riven ost och fyller på med stekt purjo, spenat, persilja, vitlök, salt och massor av svartpeppar. Sen på med lättkokt broccoli i mindre bitar, äggstanning och riven ost ovanpå allt och in i ugnen i ca 30-35 minuter på 225 grader Jag gillar att äta pajen tilsammans med sallad och gräddfil. Den är underbart god och det blir 6 stora bitar bara till mig och mina matlådor.