Törst

Hjälp mig!
Jag är törstig
hela tiden.
Jag är törstig
jag är törstig.
Tänkte ringa dietisten
telefontid
samtalsmöjlighet september 2015 klockan tio och fjorton till tio och femton.
Vart ska jag vända mig?
Bloggen förstås.
Vad släcker törsten bäst?
Samarin sa någon?
Salter som binder vatten ja kanske?
Coca-cola provar jag idag.
Drickyoghurt imorgon.
Vatten har jag provat.
Massor med vatten.

Så hjälp mig!
#1 - - Anonym:

Kanske Resorb (vätskeersättning)?

Svar: Låter inte så gott precis. Men rätt kanske. Suck. Har du provat?
Harpasione

#2 - - Mooseeyes:

Jag inser att jag inte har det minsta goda råd att ge. Vanmäktigt nog, för det låter för djävligt. Men jag förstår inte hur det hänger ihop riktigt, vätska få du väl droppvis så mycket du behöver? Så vad betyder det att du är törstig, menar du torr i munnen? /Mooseeyes


Svar: Sannerligen så vet jag inte. Munnen är drypande av saliv. Genom knappen in i magsäcken kan jag mata in vilken vätska jag vill. Men ingenting hjälper.
Harpasione

#3 - - Mia:

Nu hänger jag inte med riktigt - "låter inte så gott precis"? Trodde inte att du kunde känna smaken. Ironi? Men, jo, Resorb är rättså gott. Finns i jordgubbs- och citrussmak tror jag. Funkar i alla fall utmärkt när kroppen av någon anledning är lite uttorkad, tänkte att det kanske kunde vara nåt sånt som gör dig törstig.

Svar: Nej jag känner inte smak annat än de på tungan men jag vill ändå att det jag får i mig ska vara gott. Näringen är ju så vämjelig att ingen vill ta i den med tång. Än mindre ta den i munnen. Av den tar jag drygt en liter om dagen för att jag inte hittar något bättre alternativ. Men resorb citrus låter inte helt fel. Ska prova.
Harpasione

#4 - - v:

Samarin kan hjälpa. Mjölk oxå men du kanske blir slemmig av mjölk? Inte sockrad läsk eller saft iallafall. Be om ett chipsflarn mot tungan (går det?) så kanske du får lite saltbalans i kroppen?
Eller nåt syrligt, typ citron.
Har någon gång haft liknande och druckit mig illamående, tillslut har jag faktiskt bara glömt det o så har det gått över.

Svar: Det vore absolut bäst att glömma...
Harpasione

#5 - - Alex:

Hmm, intressant problem. En stark stimulans till törstkänslan är vanligtvis att vi har för hög saltkoncentration i kroppen (den totala mängden vatten i kroppen är inte lika viktigt som vattnets salthalt i det här fallet, anti-intuitivt som det kan låta), så om något bör du försöka med mindre salt snarare än mer.

Å andra sidan kan det ju tänkas att din törstkänsla har påverkats av att du inte kan dricka, och att törsten du upplever inte bara har med vätskebalans att göra. Hur mycket vätska får du i dig varje dygn, och hur mycket brukar du kissa? Är urinen mörk eller ljus?

Svar: Två till tvåochenhalv liter vätska per dygn och ljus urin.
Harpasione

#6 - - Franck:

Jag vet inte vad som släcker törst om du inte tar detvia mun och svalg, men kallt myntate är suveränt som svalkande och törstsläckande på vanligt dricksätt. Det är lent, svalt, gott, har vacker färg och har lite mineraler och sånt. Billigt. Häll kokande vatten över några torkade eller färska myntablad, låt dra och svalna. Du kan ställa det svalt i kylen, men i svalt hus blir det lagom om det står framme. Nån utredning av vad som påverkar törst o s v borde kanske någon fundera på samtidigt med att du prövar?

#7 - - Ann-Marie Alexandersson:

Antar att de har koll på in- och ut-vätska? Är det en känsla eller finns det fog för din längtan? Kallt vatten är nog ändå det godaste. Lite lustigt faktiskt, för jag har också varit jättetörstig de senaste dagarna. Mina förutsättningar är ju helt andra. Trots att jag känner smaker väljer jag ändå vatten.

#8 - - Lisbeth:

Citron och lime får igång salivproduktion och då slutar man vara törstig. Funkar på mig. Hör av dig om du hittar nåt som funkar ännu bättre. Du är alltid så kreativ :-)

#9 - - Maggan:

På tal om tidigare associationer till Tranbär... Varför inte osockrad tranbärsjuice, dessutom nyttig för kroppen och urinvägarna. Men du kanske redan har prövat...det kan jag tänka är en törstsläckare. Köpte torkade tranbär på Torget i stan, de är så vackra, nästan vinröda. Eller vanligt kallt gott vatten med tillsatta citronskivor i./ Vårkram

#10 - - karen:

det låter som något annat än vätske behov!
Har du kollat blodsockret? Törst kan vara tecken på Diabetes. Prova gärna Gröna smoothies istället för äcklig sondmat!
Jag skickar gärna recept!
Kram

Svar: Gärna recept på smoothie. Ersätter du all sondmat?
Harpasione

#11 - - karen :

En kopp bra Green Smoothie dela med dig!


Denna drink har fina effekter, den gör sinnet skärpt och kroppen fräsch!

3 dl vatten

50 gram babyspenat
0,5 dl citronjuice
1 mogen banan
1/2 avokado
3 msk frysta blåbär
1 apelsin
1 Ãpple

Krydda med ingefÃra (malen/fÃrsk) eller kardemumma efter smak

Gör så hÃr: Mixa allt slÃtt i en kannmixer/blender. optimera din smoothie med valfritt tillskott. Fyll upp på glas. Njut! Ju fÃrskare desto bÃttre, du kan förvara din smoothie i kyl, i vÃl försluten förpackning upp till två dagar. Drick ett stort glas eller två till frukost och spara förslagsvis det som blir kvar till mellanmål.

Svar: Tack!
Harpasione

#12 - - karen :

Variation. Du kan med fördel variera spenat med andra gröna blad: romansallad, grönkål, mangold, mache, frisée, mizuna, krasse, ruccola, maskrosblad, nässla, rödbets- och morotsblast och kryddörter som mynta, persilja, citronmeliss och basilika. Jag älskar blåbär i mina smoothies men det går att ta vilken frukt du vill. Undvik för mycket hallon för frön kan fastna i pegen. Jag äter bara sondmat ett par gånger i veckan. Jag tillsätter lite olivolja eller kokosfett och hampa protein. Och en nypa havssalt då och då.


#13 - - Kristina S.:

Törst och hunger. De mest förödmjukande upplevelser jag kan tänka mig. Fjättrar hjärnan. Jag tänker ibland på småbarn som växer upp i hungerns bojor. De kan inte tänka på annat än mat. Resten av världens möjligheter går dem bara förbi.
Jag skulle så gärna hjälpa dig. Tur att det finns andra här, som Karen, som har goda ideer. Själv älskar jag mangojuice. Prova gärna. Vi är olika. Vår hjärna har så fantastiska möjligheter att plåga oss.Kram

#14 - - O:

Jag låg och tänkte på dig i natt. Om jag var riktigt törstig skulle jag nog bara tänka på vatten. Lagom kallt vatten. Men då kom en ny tanke .... "stor törst kan vara tecken på diabetes". Kan det vara möjligt?? Eller är det uteslutet? Du vet att jag varit lärare och som klassföreståndare skulle man vara uppmärksam på alla möjliga och omöjliga tecken hos eleverna.

Svar: Lite diabetes gör varken till eller från.
Harpasione