Solidaritet

1 av 50 000 får ALS, har jag hört.

Tänk dig fem tioliters hinkar fulla med 1 kubikcentimeter stora hopknölade papperslappar.
49 999 är tomma.
På en står det ALS.

Så är det (om man litar på att jag har räknat rätt).

Jag tänker att jag har ju isåfall räddat 49 999 andra människor genom att jag själv råkade ta nitlotten.
Det är många.
Det räcker för hela min familj, mina barn, syskon, föräldrar och syskonbarn, med respektive.
Dessutom alla mina kusiner med familjer, mina assistenter, och mina vänner och klasskompisar genom alla tider...

Då tänker jag att okej, jag tar det här lidandet, om ni andra jobbar på och betalar skatt så jag får sjukersättning och assistans och respirator och ögondator och allt det där.
Och om några av er jobbar hos mig, fast jag är ganska tråkig.

Jag tar det.
Om 49 999 andra slipper.
#1 - - Ida:

Tack. Tänkvärt från ett annat perspektiv.

#2 - - Pia:

Det är stort att kunna glädjas åt andras lycka, Hoppas de fattar vilken lycka de fått.

#3 - - HiE:

Jag är också en som sluppit undan så här långt, tack vare dej! Är mycket tacksam för det och gör mitt bästa för att använda kroppen när den nu fungerar. Har nu vandrat i Sarek med omnejd i åtta dagar med ena sonen. Det är antagligen något du gärna skulle gjort också om det varit möjligt, även om det kanske inte står högst på priolistan.. Före det var det fem dagar orientering i Ångermanland. Får jag tänka att jag går och springer lite för dej också eller är det bara okänsligt och grymt?

Tänk när den dag kommer då du styr olika robotar med ögonen som sköter allt det som assistenterna gör idag, inklusive din förflyttning utomhus. Du behöver bara vara kopplad till en närliggande larmcentral på något sätt. Jag har väl skrivit så förr, men det känns ju som att den dagen borde kunna närma sig.

Svar: ,Du får gärna röra på dig för mig, särskilt orientera, för det är jag inte lika bra på som du.. :)
Harpasione

#4 - - Markus Schulz:

Om man dessutom kan förstå att om vårt solsystem vore stort som en tennisboll skulle vår galax ha en storleken motsvarande vårt jordklot, är man onekligen utvald med eller utan ALS.

Om 10 upphöjt till 14 år är universums stjärnbränsle slut, vid 10 upphöjt till 40 år har den sista protonen sönderfallit. När det sista svarta hålet vid en googol (10 upphöjt till 100) år dunstat bort genom Hawkingstrålningen, finns ingen materia kvar i universum. En googol år är 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 år, en evighet. Rumtiden upphör att existera. Kvar blir ett vakuum av ickerum. Men även vakuum består av något. En balans av positiva och negativa laddningar. En balans så skör att en minsta fluktuation kan utlösa en ny ”Big Bang”.

#5 - - Maggan:

Jag har funderat så mycket över detta. Om sannolikhet. ALS är ju en ovanlig sjukdom. På mitt tidigare jobb var det två som drabbades av ALS, det måste väl vara unikt. Man undrar...Båda i 35-40 års åldern, aktiva och ambitiösa personer. En man, en högt uppsatt chef och en något yngre kvinna, en hårt tränande småbarnsmamma. Inte vid samma tillfälle utan med några års mellanrum. Men hos båda såg vi andra exakt samma symptom och förlopp. Dessutom satt de i samma kontorsrum. Säkert en slump att det blev så, men också mycket ovanligt. Tänkte på detta när du skrev att en på femtiotusen drabbas

#6 - - Ylva La:

Jag har hittills tagit en av de där andra papperslapparna och är mycket tacksam för det. Men lotteriet pågår ju livet ut. En dag kan också jag dra en sån där nitlott - trots att jag tillhör den stora skaran som du tänker dig går fri.

Slumpen. Jag tror inte på att något är menat. Jag tror på slumpen. Och naturvetenskapen. Det blir fel ibland. Eller ofta. Människan är komplicerad och det pågår många processer i kroppen hela tiden. Det är inte konstigt att det blir små fel väldigt ofta och fel med stor genomslagskraft ibland. Inte konstigt, men likväl mycket, mycket tråkigt.

Du skrev tidigare att ALS har gjort att du upplevt saker som du inte annars skulle upplevt, tänkt andra tankar, mött andra människor, och också samma människor - fast på ett annat sätt. Jag tänker ändå: fel person! Du är ju en av de människor jag känner som även innan ALS tänkte stort och annorlunda, som provade, resonerade och vågade göra okonventionella saker. Om man nu skulle ha gett någon ett annat, större perspektiv på livet genom en dödlig sjukdom - så hade det väl varit bättre att låta någon annan dra den där nitlotten. Men slumpen väljer inte.

Tack för att du väljer att dela med dig av alla insikter till oss med tomma lappar.


Svar: Dela insikter är både ett behov och ett sätt att betala tillbaka lite skatt..
Harpasione

#7 - - Hi:

Tog någon över kontorsrummet sen?

#8 - - Maggan:

Ja, många satt i det rummet innan (jag satt där först, vi flyttade runt och bytte korridor) och många andra efter. Ingen var nog så vidskeplig att de trodde att just platsen påverkade. Det måste vara slumpen.

#9 - - Hanna:

Så jävla dumt skrivet, vaddå räddat? Så om nån tar livet av sig så har de ’räddat’ nån annan statistiskt sett, från självmord.
Du har inte räddat nån.

Svar: Det är klart att det är som du säger, jag har inte räddat någon. Men det tröstar mig att tänka så. Är det fel av mig?
Harpasione

#10 - - O:

Kan du få lite tröst i att tänka så, då kan det aldrig vara fel. Du bjuder oss på så många personliga tankar och finurligheter.
Får se om jag klarar robotkollen idag!

#11 - - Hanna:

Tänker besvara din fråga harpasione. Whatever works for you! Är mitt svar Men, din sjukdom är ju inte självförvållad, det var en olycklig exremt ovanlig slump, som orsakade den, du är ju inte skyldig samhället något, du är sjuk, du behöver hjälp och det är mkt kostsamt. Även de som direkt har orsakat sina handikapp, hjärnskada från droger, brutit nacken pga vådliga fritidsintrassen, har ju rätt till samma hjälp.

Svar: ,Än så länge har jag rätt till hjälp.
Harpasione

#12 - - Maggan:

Såklart Tina att det inte är fel tänkt av dig. Tanken är fri. Det är ju inte bokstavligt menat utan mer symboliskt. Jag gillar tanken att se nyanser, inte att allt är svart eller vitt utan det finns något annat däremellan. Jag tycker om ditt sätt att tänka och som får oss att se saker på ett nytt sätt och ur en annorlunda synvinkel