Ordets valör

Din mamma är cp! sa någon.


Slagsmål.

Prata med fröken.

Berättade bara för pappan

så inte jag skulle bli ledsen.


Men jag blev ju inte ledsen.


För det första skulle jag vid en snabbtitt mycket väl kunna vara cp.

För det andra vore det inte så dumt om det var en cp-skada jag råkat få på gamla dar.


Jag blev mest förvånad över att just det där ordet cp har sån livskraft.

Cp var ju fult skällsord redan när jag var liten.


Är det något som brukar förändras och förbrukas snabbt så är det väl fula ord.

Ta "damp" till exempel.

För bara några år sen var det en medicinsk diagnos.

Nu kan man säga: Våran lärare fick damp på oss för vi var så jobbiga.

Laddade ord brukar gå den vägen.


Men icke cp.

Kan någon förklara varför?


Finns det egentligen något annat fult ord man kunde dra till med 1970 som duger idag?

#1 - - Anne-Marie:

Tänk, det där skrev jag en insändare om till Kamratposten, att man inte skulle kalla folk CP. Och den kom in! Med en fin teckning av Cecilia Torudd intill. Det var i mitten på sjuttiotalet, när lillebror hade kommit och jag förstod att han inte var riktigt som andra. Utvecklingsstörd. Mongoloid. Så hette det då. Nu heter det väl snarare förståndshandikappad, och Downs syndrom.



Nej, vad drog man till med på sjuttiotalet egentligen? Bonnjävel kallades en stackare i min klass. Det är nog inte så gångbart idag, va?

#2 - - Isabella:

Min son berättade nyss att "jävla neger" har börjat användas som ett skällsord - mot såväl vita som svarta. Märkligt. Det ordet var väl avskaffat redan på 70-talet?

#3 - - Mattias:

Sumprunkare är i alla fall ute. Men det har det förstås varit ett bra tag.

#4 - - Anonym:

Det jag tänker på direkt är ju "neger". Man kan ju inte ens säga "negerboll"...

#5 - - jenny:

min dotter hänger inte riktigt med så hon säger PC :)

#6 - - Zorro:

Sipp minns jag att vi sa. Det skällsordet suger väl fett? Mongo hörde jag på skolan häromveckan, det hördes väl även på 70-talet?

#7 - - Mari:

Jag kom just ihåg att vi sa: "Han är ju helt bod!" om någon vi tyckte var knäpp. Det ska uttalas med ett kort å-ljud och kommer från ett segt barnprogram från 70-talet om en pojke som hette Bod. Är det någon som får en liten flashback...?

#8 - - Anonym:

Pucko någon?

#9 - - Mattias:

Bodd minns man ju. Med Konstapel Kask och nån som hette Otto.

#10 - - harpasione själv:

... Och brevbärare Frank! Men Bod var ju roligt!

#11 - - Mattias:

Roligt! Du är ju för fan helt jävla bod!



(Inte bodd?)



En klasskamrat till mig var mycket kolerisk och bra på att hitta på egna okvädinsord som hon särskilt gärna riktade till SO-majjen. Det känns som att "blåkuk" står sig - hepp - än idag.



Pucko blir man lite nyfiken på. Undrar om SAOB har något första belägg för det ordet? Och om det duger på 2009 års skolgårdar?



#12 - - Mattias:

Jag bara provsvor lite däruppe för att höra hur det lät. SÅ bod är du inte, Tina. När allt kommer omkring.

Vad hette tanten, minns du det?

#13 - - Mari:

Fanns inte poliskommissarie Koppar med i Bod (eller Bodd)? "Här kommer Bod. Och poliskommissarie Koppar."

#14 - - Kusin ;):

Tycker det bär emot att använda termer som damp eller cp till att uttrycka ifall man tycker någon är dum eller om man är arg på en person. Men ett underskattat ord är faktiskt Pippi Långstumps spunk! Jag kan få spunk på människor som bär sej dumt åt.. ;)

#15 - - jenny:

ha ha! Det instämmer jag med. Spunk är ett bra ord!!

#16 - - Franck:

Hur kunde jag missa denne Bod, mitt pucko! Nej, cp är ingen höjdare, har aldrig kunnat förlika mig med miffo heller. Lyteskomik är väl svårslaget annars, tycks ligga i vår natur att kittlas av sånt. Men vad vi sa (förutom pucko)? Bonnläpp, blindstyre, kola (sa en av amazonraggarna om sin tjej - Lisa N som alltid var slagfärdig frågade, när hon träffade honom (och tjejen som faktiskt var med), om "alla får tugga på henne". Ingen annan sa kola vad jag minns. Det var en rolig fest, men kan ju inte varit så rolig för B och hans tjej. Men det rann ju av en på ett annat sätt då...



Kram / F







#17 - - Kicki:

I slutet av 70-talet sa man visst "kamma luggen" i norra Skåne som skällsord. Alltså kauma läuggen-typ. Det lär visst aldrig ha spritt sig och nu dött ut helt. Synd på ett sånt fint kraftuttryck.

#18 - - Ann-Sofie:

Märkligt och sorgligt hur en del ord står sig över tid, trots mängder av upplysning, attitydskole-projekt och värdegrundsdiskussioner. Som högstadielev på 70-talet minns jag dessvärre inte särskilt mycket, men "cp" som något nedsättande fanns och jag har aldrig begripit varför. Förmodligen blir det en allmän benämning på något som är främmande, obegripligt och obekant. Jag minns inte andra uttryck från skoltiden. Där handlade det mer om att vara "inne" eller "ute" och det var rökrutan som definierades som "inne" - tragiskt. Någon som är fantastisk på att hitta sina egna skällsord minns jag i alla fall - Kapten Haddock i Tintin - som slår till med "Banditer och Byråkrater" eller något annat lika slagkraftigt när han blir arg.

Kram

#19 - - Gise:

Kommer inte på ett enda fult ord,

ser bara "slagsmål"

Vilken underbar unge! Slåss för sin mamma (fast det var fel)

Gise

#20 - - Veronika:

Bäng i roten funkar väl alltid, och inte att förringa att kalla någon för Pissemugg. harkel En gammal hyresvärd vi hade...