Oj?!


Har jag en blogg?

Jag är upptagen av att tänka på mitt sommarprogram.

Som kanske inte alls blir av.

Jag tänker ändå.

 

Men ibland snickrar jag också på en teori om att kvinnor är mindre än män för att det är lättare för en man att få para sig med en mindre kvinna. Då får alltså små kvinnor fler barn.

Fast det bygger på att kvinnor är motsträviga mot parning. Och så är det ju det att kvinnor föder både döttrar och söner. Men söner ärver kanske musklerna på y-kromosomen?

 

I alla fall tycker jag att alla lagsporter skulle spelas i mixade lag.

 

Och lika mycket föräldraledighet till varje person som blir förälder.

 

Då når vi långt med jämställdheten.

Men jag har inte svenskt rekord i att överleva als, det vet jag.

 

Lyssna på Blackmores night den här veckan.

 

Gogol Bordello släppte en ny bra skiva häromdagen.

 

På Spotify finns även Lunds studentsångare som sjunger in våren.

Dem fick jag på ett kassettband som någon slags premie när jag gick på gymnasiet. Fint!

 

Verkar jag förvirrad?

Det är jag.

#1 - - Mattias Sigurdsson:

Så våldtäkt är normen, liksom? Jag tror inte din teori håller någe vidare, de flesta kvinnor blir inte mödrar genom våldtäkt. Var det då så det gick till på de savanner där vi danades som art? Knappast. Vi blev till genom samarbete, förmågan att röra oss över stora ytor med barn, jaktutrustning och husgeråd. Logistikgenier, det är vad vi är och alltid har varit. Våldtäkter kan inte precis ha underlättat logistiken.



Kan det inte vara den gamla impagrejen kort och gott som gör männen större? Plus att muskelkraft nog var rätt användbart i savannförsvaret, kanske. Men nog kan man förundras över att barnbärande inte kräver minst lika många kilo muskler.



Hade du levt på den tiden och fått ALS så hade rekordet inte blivit så många veckor gissar jag. Men att bli dräpt av ett lejon lär vara riktigt angemänt, säger de som har försökt. "Här kommer döden, så vacker den är", liksom. Min drömdöd, ju, slåss mot en puma...



Jag håller tummarna för ditt sommarprogram!

#2 - - Helena:

Förvirrad och samtidigt glasklar !

dessutom underhållande... Jag tror att kvinnor också gillar fortplantningsprocessen om man vågar ge sig hän och njuta.. och kanske inte bryr sig så mycket om hur det borde vara, eller hur man borde se ut etc, etc - ständigt dessa inbillade "måsten". Läste något intressant om kvinnors sexualitet som ska peaka efter 40 - års ålder ( typ) när vi släpper på kraven om att vara perfekta och börjar ta för oss ... Nå´t att se fram emot kanske ?

Men annars, individuell föräldraförsäkring som främjar lika stor ledighet hos båda föräldrarna - JAPP, solklart !

Intressant det här med jämställdhet och ännu mer när man står med sina döttrar och sina söner och ska praktisera teorin i verkligheten... Läste om en familj som inte avslöjade sitt barns kön för omvärlden för att barnet inte skulle bli färgat ( Idagsidan i SvD på nätet för ett tag sedan ) mja, är det så man ska göra ? Eller ?

Jag blir också förvirrad - men inte spekulant på Sommarprogram ...

Allt gott !

#3 - - Franck:

Du är härlig! (Inser att det är lite gammalmodigt att säga så, men helt oreflekterat är det det jag känner!) Om du är förvirrad är det inte precis något som skiner igenom, men är inte det också en härlig känsla, iallafall efteråt, när du vet om du har pratat eller inte. Men du är annars ett givet ämne för evolutionär psykologi, den disciplin som med avstamp i evolutionär utveckling funderar över hur vi beter oss idag. Inte vet jag vad det ska kallas detta att vi trots den utrustning vi har inte beter oss som fulländade primater. Ett spår är Norbert Elias Civilisationsprocess, en mer sociologisk teori kanske (som jag läste lite om på 80-talet), som faktiskt visar att för att få dela makt, kan vi inte längre snyta oss i handen, kissa i rännstenen, pokulera i gräset där m m. Han tänkte sig säkert detta som en förklaring till varför vi tar efter nobiliteten (och nobiliteten stiftar ju lagarna om lämpliga och olämpliga beteenden). Men evolutionär psykologi är inte just den teorin. Vill du läsa mer finns det fria pdf-artiklar på:



http://sv.wikipedia.org/wiki/Evolutionspsykologi

(längst ner, 'vidare läsning').



Sä här stod det på hans Foundation-sida (han dog 1990): Only late in his long life did Norbert Elias (1897–1990) achieve intellectual celebrity, but since his death he has been recognised as one of the greatest sociologists of the twentieth century. He is most famous for his theory of civilising processes, but his ambitious vision for the scope of the social sciences extended to the whole development of human society from its earliest origins, including the long-term growth of knowledge and the sciences.



His writings extend to such diverse topics as violence, sport, ageing and dying, time, work, art, poetry, utopias and the relations between the sexes. He likened networks of interdependent human beings - 'figurations' as he called them - to a dance: in constant flux yet structured. His approach has come to be known as ‘figurational sociology’, or more generally – because its appeal is far wider than professional sociologists alone – figurational studies.



Hur vi förhåller oss till varandra i en värld med allt fler av oss och med sinande resurser, är avgörande för hur vi fixar det, tror inte bara jag. De sociala frågorna kräver mer plats helt enkelt. Och mycket mindre pengar till krigsindustrin förstås. Ursäkta utrymmesstölden, blev lite stimulerad av din dagsedel.

#4 - - HME:

Jag känner att jag vill skriva ett inlägg om glassen Top Hat men hittar inget apropå att börja med. Jag tror aldrig att jag köpt den men jag uppskattar liksom att den finns. För sitt namns skull och för att den är en strut med både choklad coh fruktsmak. Eller var? Finns den kvar?



Men jag tror också på jaktteorin och att det är bra om den andra kan slåss mot dummingar om man själv har ett barn i famnen.

#5 - - O:

Såg i veckans reklam att glassen TOP HAT finns på Willys till extrapris den här veckan. Kanske värt att prova om solen lyser och man hittar en vrå att sitta och njuta av grönska och blommor.

Lycka till med klurandet på Sommarprogrammet!

#6 - - Lisbeth:

Njaa, för mig är du lika fokuserad och rapp som vanligt :) och presenterar teorier som vänder på perspektiven...

Fin artikel i dagens NA! Alla här har röstat på dig som sommarpratare, heja!

Efter smakprovet vill vi bara höra mer.



Annars är här allt som det brukar. Njuter av solen, planerar för 40...

#7 - - Jenny:

men det där med kvinnor och män, storlek och parning och barnafödande....är inte det en lite väl hetero-snäv föreställning??