mat del 56...

 

v. 5 Finntroll.

Finsk blandning av death metal och folkmusik. Med en sångröst som liknar min när jag är som argast på mina barn. Man är hes i flera dar efteråt.

Lyssna och njut.

 

För övrigt är jag i akut behov av en egen Carl Jan.

Någon som föreslår, planerar, handlar och lagar maten precis som jag vill ha den.

 

Tre påsar kycklingsoppa om dagen,

som innehåller allt jag behöver,

gör mig totalt matt och skithungrig.

 

Hur kan man bli matt när man redan är förlamad?

Det kan man.

 

Kom då Carl jan!

Förhindra att jag tynar bort med kycklingsoppa i mina ådror.

 

Jamen vad vill du ha då?

Hur ska det vara?

Det ska vara gott, det ska vara löst och mjukt.

Och gott.

Och fett gott.

#1 - - Isabella:

På tal om grova röster, killen i senaste "Spålöst" såg ut som en råbuse med rakat huvud och århundradets biceps, men hans röst, den bar en lika mjuk, ljus och artig skånska som Johan Glans. Och killen var lika belevad som Carl-Jan. Underbar kontrast till hans utseende!

#2 - - O:

MAT! God, len och så fet man vill. Jag tänkte genast på stuvad spenat med lite riven muskot i. Svårare att komma på vad man kan välja till, som också är mjukt. Kanske löskokt ägg, riktigt fint mosat,med smör och grädde? Nej, någon Carl-Jan är jag inte. Hoppas det kommer många goda förslag. Förresten, hur gillar du semla med varm mjölk, kanel och socker?

Ha en bra dag.

#3 - - Anonym:

Jag tänker på min farmors potatis med gräddsås.



Man tog ett par tre mandelpotatisar av den där riktigt rika gula norrländska sorten. Potatisarna var så torra i konsistensen så de kokade sönder av att hållas ett par minuter under varmvattenkranen :-)



Sen mosade man potatisarna och lade på en ordentlig klick smör. Inget fegande utan en rejäl klusa. När smöret smält på den varma potatishögen mosade man med gaffeln och se, då hände underverket. Den mjöliga potatisen förvandlades till det lenaste mos. Ju mer smör desto lenare mos, förstås.



Sen till grädden på moset, bokstavligt talat, nämligen gräddsåsen. Hon gjorde den på steksky, grädde och lite colorit sojakulör. Möjligtvis en nypa vitpeppar också.



Såsen var ganska tunn och blandade sig perfekt med potatismoset. Man kunde göra en så kallad "grobba" mitt i moset och hälla i en sås-sjö. Sedan låta sås-bäckar strila utefter mosbergväggarna och bilda ett sås-hav.



I dessa släktmåltider ingick det säkert något slags kött också. Kanske en älgstek eller sjöfågel. Det är hur som helst inget man minns, för oss barn fanns bara såsen.



Farmor är borta sedan länge men såsen lever kvar hos hennes barnbarn som talar lyriskt om den och förbannar att ingen av oss tog sig ork att lära sig hantverket.

#4 - - Ellikaramelli:

Hej!

Jag lagade en underbar omelett som fick sakta vattenbada sig klar på spisen, den kan jag reckommendera... lika många dl grädde som ägg, en nypa salt efter smak, sen bara stå o puttra under folietäckt form! nästan som cremebrulé

mjukt gott och proteinrikt!



till musik tipsar jag om PAGE - vart tog månbasen vägen... lyssna på vad din mamma säger ;)

väldigt fina texter till härlig syntigpop =)



vänligen //E

#5 - - mAria:

Jag tänkte också på potatismos.

Mycket Bregott i.

Parmesan på.

#6 - - Börje:

Lite tips på vad jag äter, jag äter alltid mixad mat med mycket sås



Ostkaka (helst finostkaka) med mycket sylt till frukost varje dag den är len och god. (behöver inte mixas)



Sen kan du ju prova att mixa kött med bearnésås, gör såsen lite lösare än normalt och mixa ihop, gott med mos och persiljesmör till.



Mixade köttbullar med gräddsås



Mixad lax med hollandésås



Mixad kalops som är kokt länge så den ramlar isär.



Bara några tips



#7 - - HME:

http://logg.bossehaglund.se



Ingen mat men ett hemsidetips, uppdateringar då o då.



Förhoppningsvis får du testa resultatet av L:s såsmakarkonst i sommar när vi kommer. Jag vill också laga nåt bra: jordärtskocksoppa?, fisk+kokosmjölk+gröncurrysoppa? (lagom stark)



Kramar och kramar,

kH



#8 - - Hanna Å:

Haha, har älskat Finntroll sen i gymnasiet.:) Först lät det som skrammel, sen tänkte gav jag det en vecka och då kom melodierna fram. Korpiklaani går i liknande stuk - men det är finska istället för den något dråpliga finlandssvenskan.;)

#9 - - Ann på Hbu:

Hej Tina!

Dags att höra av sig/mig och säga att jag läser två bloggar stötvis, din och Alex Schulmans. Honom blir man inte klok på, men på nåt sätt bjuder han på sig själv - och det gör du med. Dessutom tycks du mig rättså klok.

Hörru, potatis och purjolökssoppa är skitgott. Passerad och har nåt utrikiskt namn som min hjärna vägrar släppa fram just nu. Jo Vichysoisse tror jag... Alex S Hade ett recept på fiskröra i sin blogg. Det brukade hans pappa göra till honom o hans bröder. Nu gör han den till sin fru. Kolla om den är len och slät nog för dig. Kram från Ann