Kommentar

läste ni kommentaren från Malin som har als och respirator?
Malin, som jag tolkade det fick du först als och sen fick du ett barn till?
Det är i så fall det modigaste och mest levnadsglada jag har hört talas om på länge.

Ja, min filternäsa ser ut som ett ljusblått litet tryne på halsen.
Jag andas fortfarande.
#1 - - regnnatt:

Du, liksom Malin, ger perspektiv. Åt mig. Så enkelt är det. Och även jag påminns om sammanhanget. Som alltid håller ihop tillvaron. Så jag läser försynt, står här i dörren och kikar in. Säger hej någon enstaka gång. Blir berörd, alltid.

#2 - - Anonym:

Ursäkta, men jag kan inte hålla med om att det är modigt att skaffa barn när man har als. Snarare egoistiskt!

#3 - - Anne-Marie:

Ursäkta, men är det inte alltid ett egoistiskt inslag i det där med att "skaffa" barn? Det är väl inte precis för någon annans skull man gör det, eller?

Läser man Malins blogg från början inser man dock att barnen kom först, diagnosen sen (eller hur Malin?).

Skulle det ha känts lika egoistiskt om Malin hade varit en man, du anonyme skribent här ovanför?

#4 - - Aleksandra:

Det är lustigt att alla dumma kommentarer alltid har en anonym avsändare. :D Till den anonyme: Läs en bok, lär dig något, återkom när någon form av kunskap har tagit form i din hjärna. Jösses.

#5 - - Lisa:

Vad synd att den ton av dialog som harpasione själv slår an i sina inlägg inte får gälla här. Jag tycker att "anonym" blir påhoppad av Alexandra. Anonym uttrycker sig lite hårt och jag tror att andra vill rycka in till försvar för att "skydda harpasione och Malin. Men alla har rätt till en åsikt och jag tror inte att damerna behöver beskydd från oliktänkande utan säkert själva funderat en hel del och kan ta samtal med andra!

#6 - - Sanna:

Ja. Det ger ett svindlande perspektiv på livet att läsa om dig och Malin och människor som kämpar, på ett helt annat sätt... Det finns en massa alldeles fullkomligt friska eller småuchsliga människor som andas och äter och rör sig fritt men bara på utsidan av sig själva. Inuti är detta bottenlösa mörker av värdelöshet som förlamar och kväver så att vi går här som vålnader av de vi en gång var...

Speciellt illa är det just nu inför valet...blotta tanken på att det (i ett globalt perspektiv) unika välfärdssamhället Sverige slutgiltigt ska raseras av en regering som straffar och skuldbelägger de människor som av olika anledningar inte kan kuta av bara helvete och skapa sig framgångsrika och välavlönade liv. Som inte föds med sked i mun, eller som kroknar på livsvägen och blir sjuka. Sjuka av destruktiva förhållanden inom familjen, den förbannade alkoholen, kvinnor och barn som blir slagna innanför de väggar där de skulle varit trygga och älskade. Sjuka av illa fungerande skolor, en slutkörd vårdapparat, mobbning på arbetsplatsen, skräpteve, konsumtionshets, urusel ekonomi, brist på solidaritet o.s.v.

Ensamheten, den förbannade ensamheten....

Jag vet att du vet detta Tina.

Att många av oss går omkring och kippar efter luft utan att det syns utanpå.

#7 - - Aleksandra:

Lisa: Alltså, visst, alla har rätt till en åsikt, men den här åsikten grundade sig i ren och skär okunskap. Där kände jag mig tvungen att markera att något var åt fanders med resonemanget.

#8 - - Malin:

Hatar verkligen att försvara mig själv!



Det är självklart att jag ville ha barn, men jag fick diagnosen efter fem månader efter min andra som. Men symptomen började för nio år sedan, jag kände mig svag i vänster arm!



Tack harpasione, you rock girl!



kram, Malin!

#9 - - MB:

Oj, oj heta debatter! Tur att man får tycka vad man vill.

#10 - - Mattias:

Livet smider sina egna planer. Tur man inte har koll på allt!

#11 - - cruella:

Sanna, nu blir det väl ändå lite konstigt. Är det regeringens fel att människor inte kan sluta titta på usel tv? Nog för att det finns människor som kommer i kläm i systemen, men lite nyanserad kan man vara även i valtider.



#12 - - Kaa:

Här svallar känslorna! Men det är väl ändå bra om vi kan låta bli att uttrycka oss förolämpande och respektera att andra tänker annorlunda.

//Kaa

#13 - - A:

Jag blir underbart glad att Du fick en respirator. Tyvärr fick inte min man den chansen trots att vi kämpade.

Var och en får ha sin egen åsikt, men fundera lite på hur det känns för den sjuke, dess respektive och ev barn, som för sitta bredvid och se hur den ALS sjuke kämpar efter luft för att till slut dö samtidigt som sjukvården vägrar att göra något, trots att den sjuke har önskat sig en respirator. Det är tyvärr vanligt att sjukvården anser inte att en ALS sjuk inte har ett liv värt att liv. Det är väldigt lätt att uttala sig och det finns inga rätt och fel i vad man tycker. Men alla borde få ha rätt till sitt eget liv och till sin död utan att sjukvården bestämmer vilket liv som är värt att levas och vilket som måste levas.



Kämpa på alla som vill leva livet även om vissa av tvingas göra det med respirator!

#14 - - Mattias Sigurdsson:

Valdebatt, jag kastar mig in... Sanna, för inte längesen bedriv (s)-regeringens systematiska massjukskrivningar. Har du hört sagan om pojken som ropade på vargen? Inser du inte att om varenda en som ropar på hjälp också ska få det så hamnar de verkligt behövande - ALS-sjuka t ex - i kläm?



Lite nyanser tack! ... och en liten gnutta förstånd!

#15 - - Carro:

Jag tycker att du är väldigt stark! Fängslas av det du skriver och har många gånger tänkt att jag skall skriva en kommentar till dig!

Letade upp dig när jag fick höra att du var kandidat (?) till sommarpratarna, hittade din blogg efter lite googlande. Hittade den, och det är jag glad för. Du ger mig perspektiv på livet, läser varje dag här, även om det inte kommit nya inlägg.

Jag jobbar som personlig ass, och skulle önska att den jag jobbade med har den syn på livet som du har! Men hen tyckte du lät för glad i din text. Jag är glad för att du låter så, du ger Mig Hopp!

#16 - - Siss:

Oooops då....här tänder visst folk till....:)))

Ja, politik brukar ju få känslorna att svalla!

Men har ni tänkt på, att ni alla (oxå jag själv) bara ser vad ni VILL se?? Man har sin åsikt klar och sen tar man bara till sig det som passar eller det man tror på sen tidigare....det finns fakta/statistik/ undersökningar som man antingen förkastar ( det skrivs så mkt skit) eller tror på ( ja det är ju det jag alltid sagt)!

Detta är inget jag själv kommit på, det finns undersökningar på detta oxå...:)

Och till sist...detta är en himla bra blogg....att orka ha denna kärlek till livet trots svår sjukdom....underbart!!!

kramar till er alla...:))

#17 - - Siss igen:

Dessutom tycker jag faktiskt, att alla som ropar på hjälp även ska få det!!!!

#18 - - Mattias:

"Åt en var efter behov" burkar Sahlin citera Marx. Men du verkar gå ett steg längre, Siss: "Åt en var efter vad den ropar efter."



Men Siss... många måste ut på lite djupt vatten för att upptäcka sin simförmåga. Det är inte så att bomull och terapi är bästa hjälpen, många gånger. Ofta är det tvärtom: sjukdomsrollen förstärks och människan skruvas än hårdare fast i sin offeridentitet.



Jag säger inte att det inte finns behövande människor, verkligen inte! Men att var och en som tror sig vara det också skulle vara det - nej, så är det inte, långtifrån. Och att bästa hjälpen för många skulle vara att bli hållen under armarna - nej, så är det inte heller. Framförallt inte när vi kommer till områden som alkoholism som Sanna nämner, där är det verkligen krav som kan ställa folk på fötter, medan syndommande bara leder till fortsatt missbruk.



Och då har vi ändå inte talat en bokstav om resursernas begränsningar i takt med att fler äldre blir mer vårdkrävande...



Jag blir bara så trött på förenklade resonemang som Sannas ovan. För att inte tala om ditt...

#19 - - Sanna:

Cruella: jag försöker beskriva att människor på olika sätt mår dåligt i sina liv, en del är sjuka fysiskt, andra psykiskt. Jag menar att människor inte mår dåligt utan orsak. Jag menar att vi har en regering som inte ser solidariskt på alla medborgare utan sorterar oss i näranade och tärande. Alla fakta talar för att den nuvarande regeringen kommer att nedmontera välfärden ytterligare. De vill ha ett Sverige där var och en får klara sig själv. Därför säljer de ut våra gemensamma tillgångar, de företag som vi som stat äger tillsammans och som finansierar allas våra behov. Det är ohyggligt smärtsamt att inse att så många människor i landet röstar för en sådan politik. Var har ni ert hjärta? Var har ni för människosyn?



Mattias: Jag kan inte besvara dina tankar om vilka som inte har rätt att få hjälp och stöd i vårt samhälle. Det är en alltför ruskig människosyn du anför.

#20 - - Sanna, ps...:

Länk till det tal skådespelaren Stellan Skarsgård höll i Kungsträdgården i veckan.



http://www.youtube.com/watch?v=YDThMGSfOq4

#21 - - Ylva L:

Och så kom valet in på din blogg Harpasione. För första gången. Säkert uppskattar du det med.



Jag uppskattar högeligen att du andas, med eller utan tryne i halsen.



Ska dra till fjällen idag, ska andas lite fjälluft åt dig med. Och kanske svinga skurtrasan ett extra varv när jag städar. För att hedra alla f d städerskor på fjällanläggningar. Har just hittat igen min knapp jag hade på mitt hotell "Det är jag som kan sätta guldkant på din tillvaro". Platsar nästan som valslogan....

#22 - - Helen:

Hej

Min man har ALS sen 7 år tillbaka..

Vi(han) har en vanlig kudde fast lite tjockare stoppning av dun...sen har vi gjort en "öronring" som är av mjukt skumgummi och dragit över en gasbinda...detta har vi kommit på sen han fick lite skavsår på örat...det av lastar ju trycket på örat..Sen har vi en lite kudde in stoppad under den vanliga kudden-bakom-för att "hålla huvudet på plats" eller mer hans egna känsla att inte huvudet kan luta år fel håll och att salivet ska komma ut...

Kämpa på.....du får gärna skriva om du vill fråga mej nåt....

Kram Helen

#23 - - Håkan (med Gerd i tankarna):

Jag tycker ni är så modiga allihop: Harpasione och din familj, Malin, A och din man och Helen och din man. Min Gerd var det också. Till och med så att det räckte till mej och pojkarna och assistenterna också.

Visst är det skit att inte resurserna räcker till ibland och att det är olika i olika landsting är kanske ännu värre, men det kan vi ju jobba på för att ändra, bara modet att leva finns. Nu, när jag är ensam, saknar jag till och med att gå upp på nätterna och vända på Gerd, pysslet med matningsslangen och talsyntetens konstiga betoningar.

Men idag är en bra dag, för jag ska åka till Örebro och hjälpa yngste sonen att flytta in i ett eget boende, (vi hade behövt Gerds råd och mod)! Han (sonen) och alla andra nyutflugna, som har sett anhöriga vara sjuka, är också modiga som kastar sig ut i ett eget liv.



#24 - - Håkan igen:

PS Fortsätt andas ett tag till Harpasione, utan eller med respirator! DS

#25 - - Mattias:

Sanna: Tack detsamma, Sanna. Människor är stackare, oförmögna. Nej du, jag ser styrka där du ser svaghet.



Snar att anklaga är du. "Ruskig människosyn", och med patetisk bortvändhet, "det kan jag inte ens kommentera". Känslig som du är...



Men vet du vad...? Den som sa det han var det. Det här kommer kanske som en överraskning för dig, men det är inte mig du talar om. Det är dig själv. Våga se det, du!

#26 - - Anonym:

Jag tänkte bara... Det kunde vara värt att berätta...



Jag har i den närmaste familjekretsen en politiker med många år i socialnämnden, en socialsekreterare, två psykologer, två behandlare av narkotikaberoende...



Jag känner din ideologi i grunden Sanna. Både fram- och baksidan.



Du ska inte komma och klistra "ruskig människosyn" på mig! Jag ser vad jag ser, mina erfarenheter är lika giltiga som dina, och ditt skräp får du själv ta itu med. Din ruskiga människosyn.



De socialdemokratiska systemen producerar mer sjukdom än vad de botar. Vågar vi ser det?



#27 - - Mattias:

Jag lyssnade på Skarsgårds tal. Det var bra. Men vinklat. Han ställer en extrem mot en annan. Visst, han fångar in dilemmat bra, men svaret är inte svart eller vitt. Att USA fungerar dåligt betyder inte att Kuba fungerar bra, liksom.

#28 - - Malin:

Hej underbara harpasione!

Hur har du det idag!

Varma kramar Malin

#29 - - Bitterfittan:

hi hi tänker jag när jag läser alla kommentarer, nu blir det väl precis som du vill Tina, en diskussion, en debatt olika åsikter som stöts och blöts. diskussionsklubbarm bloggar mmm mm jag tänker alltid på dig då och ditt....ja....ditt goda sinne för att möta alla olikheter. /J

#30 - - Mattias:

Bitterfittan, underbar pseudonym. :-)



Jag hoppas som du att det här är i Tinas smak.



Jag tänkte bara på att passa på att hoppas att de rödgröna åker på storstryk! Men inte för att det inte behövs en rödgrön vision, det gör det sannerligen. Men en som bygger på egna tankar och erfarenheter och bärs fram av mogna, erfarna människor, inte broilers som rapar gamla klyschor.



Är det naivt att tro att det ska kunna ske så snart?

#31 - - Francke:

Ja, den som sa det han var det. Är det inte dags att sanera oss själva från märkliga påhopp, invektiv och förenklingar. Valet är en sak och kanske kan vi kort kommentera det, var och en på vårt sätt, med vårt synsätt. Men inte känns det som om detta är platsen att mästra, tillrättavisa och kverulera politiskt? Jag känner mig alltid inbjuden av Harpasione till denna plats och vill därför visa hennes plats respekt, kanske genom att visa er andra respekt här i det utrymme vi delar hos Harpasione. Men jag skulle inte säga nåt som inte var sant för mig, men det är inte samma sak som att tala illa om andra (eller förklena andra). Låt oss häpnas, glädjas och förstummas inför allas våra röster med alla dessa färger! Tack Harpasione för detta ditt utrymme!

#32 - - annika:

Du andas och Malin. För mig är ni hjältar! Och jag får något inombords som är stort av att läsa om er, av er. You rock girls!

#33 - - Stina:

Jag håller med många här att alla har rätt att säga sin åsikt. Så fortsätt tina och tyck vad sjutton du vill i din blogg. Det är bara kul och intressant att läsa vad du tycker och tänker.

#34 - - Mattias:

Är du inte lite känslig nu, Francke? Ja, jag kanske inget borde säga, det är väl jag som bullrar mest... Fast jag tycker om att bullra, måste jag säga. Särskilt roligt är det att bullra mot krösamajeri och prussiluskor... (det senare påstår jag nu inte att någon har varit i just den här diskussionen)



Menade du nu att jag inte borde ha kallat de rödgröna för broilers och klyschrapare och att den som sa det han var det... ... så får jag väl ta mig en titt i den spegeln då. Men inte för det slutar de att vara ena billiga opportunister... ...överlag, sådär!! ;-)



#35 - - Mattias igen:

Hycklare kan gott få sin släng av sleven de också...



sitter här och brinner vidare så smått



Här för man över massvis av inte särskilt sjuka människor till ett liv av bidragsberoende och identitet som oförmögna och sjuka... och låtsas att det är human politik, att folk mår BRA av passivitet och sjukidentitet! ... och bekymrar sig inte om hur detta i längden ska betalas och om hur det går ut över de FAKTIST sjuka och behövande...



... och sen anklagar man dem som vill göra upp med missbruket för att ha "ruskig människosyn"!



Billigt, billigt, billigt!

#36 - - Mattias:

Gör inte valresultatet MP till ett mycket mäktigt parti?



Det tycker jag isåfall är ett önskeläge. Så kan (s) bygga om sig till nästa gång.



Nån...?

#37 - - Annelie Sjöberg:

Jag letar fortfarande efter alla dessa slashasar som hellre lever på bidrag än klarar sig själva, alla de där sjuka som bara simulerar fast de skulle kunna arbeta. Många pratar om dem men jag har aldrig träffat dem. Ändå möter jag hundratals människor på nära håll varje dag. Jag har bara mött människor som bär på en dröm om ett bra liv. Mrn visst, några vågar inte riktigt lita på sig själva. Tur då att vi andra finns som kan stötta dem på vägen... med morot... inte piska!

#38 - - Mattias:

Jag har aldrig pratat om slashasar. Jag tror inte att många frivilligt och med öppna ögon väljer ett liv som förtidspensionär. Däremot tror jag att det finns - eller åtminstone fanns för några år sedan - ett starkt tryck från samhället att man skulle gå med på att bli omhändertagen, hellre än att kämpa själv. Både siffror och vittnesmål från F-kassan om hur det fanns en förväntan om många sjukskrivna talar för att det var så.



Överhuvudtaget är det lurigt att så många är beroende, både identitetsmässigt och ekonomiskt, av att andra är sjuka! Det är precis som med biståndet: ofta skapar det mer problem än vad de löser. Men vi behöver biståndet för att hålla uppe vår självtillräckliga egenbild.



Man måste våga se skuggan som ens förment goda handlingar kastar! Den går att komma ifrån, men det är inte lätt!



Googla medberoende...

#39 - - Mattias:

PS. Kul med nån sån vill vara med å käbbla... ;-)